08

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 12 | 2018

Journaal

Kunstmatige intelligentie Nieuw Milligen

Bij de School of Air Control op het AOCS Nieuw Milligen werd op 19 november de officiële aftrap gegeven voor project SCOTT. Dat staat voor Smart Controller Training Tool, een programma dat met behulp van Artificial Intelligence, kunstmatige intelligentie, realistische tactische simulatie-oefeningen kan aanbieden.
Met SCOTT wordt een nieuwe weg ingeslagen voor het trainen en oefenen van luchtgevechtsleiders. Tot nu toe werden gesimuleerde oefensituaties veelal handmatig bijgestuurd, wat erg arbeidsintensief is en waarbij de mogelijkheden begrensd zijn. Met SCOTT kunnen onvoorspelbare variabelen in het oefenprogramma optreden, wat leidt tot levensechte oefensituaties en daardoor een hoger opleidingsniveau. Daarmee zet het AOCS Nieuw Milligen een grote stap voorwaarts richting de 5e generatie luchtmacht. De invoering van SCOTT is naar verwachting medio 2019.

streep

65 jaar 313 Squadron

Op vliegbasis Volkel vierde het 313 Squadron op 30 november haar 65-jarig bestaan. In besloten setting keek actief dienend en voormalig personeel teruggekeken op de afgelopen decennia.
Om te delen in de feestvreugde kwamen ook buitenlandse tijgersquadrons op bezoek uit Italië, Duitsland en België, alleen de laatste zonder vliegtuigen. Dit jaar won het 313 Squadron, aangevuld met de andere Volkelse squadrons, voor het eerst de prestigieuze ‘Silver Tiger Award' voor de beste eenheid overall tijdens de Tiger Meet op Poznan in Polen. Foto: Ron van Dijk

streep

Fire Experience Day op Woensdrecht

Vliegbasis Woensdrecht was op 20 november gastheer van de jaarlijkse Fire Experience Day. Brandweerlieden uit heel Nederland komen op deze dag bijeen om kennis en ervaring te delen en te zien wat voor innovatie er plaatsvindt in het brandweer vakgebied.
Dit jaar stond de dag specifiek in het teken van kennis, innovatie en samenwerking met MatlogCo. Er waren verschillende sprekers en diverse bedrijven toonden hun producten en gaven demonstraties. De animo was groot. Meer dan 250 brandweerlieden keken hun ogen uit.

streep

Nederlandse F-35’s op productielijn

De levering van de eerstvolgende Nederlandse F-35‘s komt zeer dichtbij. De assemblage van de AN-3 en AN-4 is afgerond en de vliegtuigen zijn inmiddels van een grijze coating voorzien. De AN-3 heeft (met registratie F-003, zie foto) zijn first flight op 15 december. Eind januari 2019 vindt de officiële overdracht plaats van de F-35 bij de Lockheed Martin fabriek in het Amerikaanse Fort Worth.
Na de overdracht gaan de F-35’s naar het 308th Fighter Squadron van de USAF op Luke Air Force Base in Phoenix, waar ze worden ingezet voor de vliegeropleiding. Ook de Deense vliegers op de F-35 krijgen hun opleiding bij het 308th FS dat op 30 november werd heropgericht.
Naast deze 2 toestellen krijgt Nederland in 2019 nog 6 F-35’s afgeleverd: 4 vanuit Fort Worth, en 2 vanuit het Italiaanse Cameri. Die laatste 2 komen in het najaar op vliegbasis Leeuwarden in dienst. Daar zijn de voorbereidingen voor de komst van de Lightnings in volle gang. Het ‘F-35 Air System’ vraagt op het gebied van operaties, logistiek, onderhoud, veiligheid en vlak een nieuwe manier van werken. Het nieuwe squadrongebouw is al afgerond en de nieuwbouw voor het kwartet 5e generatie Full Mission Simulatoren en operationele ruimten vordert. Op Volkel is men druk met de bouwplannen.
In het Nationaal Plan NAVO hebben de ministers van Defensie Ank Bijleveld en Buitenlandse Zaken Stef Blok de intentie uitgesproken om meer F-35’s aan te schaffen. Foto’s: Matthew Short

streep

Olifantenwandeling

Officieel noemen de Amerikanen het een Combat Power Exercise, maar in de volksmond staat het beter bekend als een Elephant Walk. Met zoveel mogelijk van toestellen van 1 basis tegelijk in actie komen: niet het alleen taxiën (de eigenlijke 'walk', zoals op de foto), maar ook daadwerkelijk opstijgen, missie vliegen, en weer landen. Een Amerikaanse traditie die onlangs voor het eerst met de F-35 werd uitgevoerd.
Op Hill Air Force Base, de eerste operationele basis van de USAF met de F-35, deed het personeel dit op 19 november. Met de demonstratie bevestigen de 388th en reserve-eenheid 419th Fighter Wing dat ze op een willekeurig moment met (vrijwel) al hun kisten operationeel zijn. Even goed tellen: het zijn er 36, 1 minder dan Nederland tot nu toe heeft besteld. Foto: Micah Garbarino

streep

Eerste F-35’s Down Under

Het was een flinke operatie, maar ook in Australië zijn de eerste F-35’s geland, op RAAF Williamtown. De 2 kisten maakten samen met een KC-30A, C-17 en ongeveer 40 man en vrouw personeel de tocht van meer dan 10.000 mijl via korte tussenstops op Hawaï en Guam.
Op 3 december vertrokken de F-35’s bestemd voor No. 3 Squadron vanaf Luke Air Force Base in Arizona. Op 10 december kwamen ze aan in hun nieuwe thuisland, bij aankomst vergezeld door 3 F/A-18 Hornets. “Goed om met onze Australische partners, een jaar voordat onze eerste kisten op vliegbasis Leeuwarden landen, nog eens door alle aspecten van de F-35 heen te lopen”, liet directeur Operaties commodore André Steur weten. “Leren van elkaar zoals we dat op vele vlakken doen met onze internationale partners.”
Australië besloot 16 jaar geleden tot de aanschaf van ten minste 72 F-35’s voor een bedrag van 17 miljard Australische dollar. “Het is de grootste aanschaf in de geschiedenis van de Australische luchtmacht, en vormt een essentieel deel de opbouw van de Australische Defensie waarvoor 200 miljard dollar staat”, zei de Australische minister van Defensie Christopher Pyne. De F-35’s moeten eind 2024 zijn afgeleverd en gaan in ieder geval 4 squadrons op Williamtown vormen. Foto: David Gibbs

streep

50.000 vlieguur Cougar

In mei 1996 start op de voormalige vliegbasis Soesterberg het operationele leven van de AS532U2 Cougar Mk.II zoals het toestel voluit te boek staat.
Bij het 300 Squadron komen 17 stuks in dienst. Hoewel er niet 1 verloren gaat, vliegt de eenheid door alle bezuinigingen nu nog met 12 exemplaren. Vanaf de eerste operationele missies in het voormalig Joegoslavië en later Irak, Afghanistan en op zee, tot aan de laatste nationale inzet dit jaar bij de brand in Molenaarsgraaf. Tezamen klokken ze in 22,5 jaar 50.000 vlieguren en dat vierde 300 op 13 december met al haar collega’s vanuit de staven en ondersteunende afdelingen.

streep

President Algemene Rekenkamer positief over F-35

Het rapport van de Algemene Rekenkamer over de audit ‘Financiële processen aanschaf F-35’ is op 31 oktober met een onterechte negatieve insteek in de media verschenen. De president van de Algemene Rekenkamer Arno Visser publiceerde eind november een blog, waarin hij aangeeft dat goed nieuws minder aandacht krijgt dan een negatieve boodschap. In ditzelfde bericht geeft hij Defensie ook een compliment voor de financiële beheersbaarheid van dit megaproject.
De Algemene Rekenkamer heeft, samen met de Noorse, onderzocht of de betalingen die Nederland en andere deelnemende landen doen aan de producenten van de Joint Strike Fighter, goed verlopen. Die betaalprocessen vormen een buitengewoon ingewikkelde keten van facturering en kostenverdeling. En het gaat om heel veel belastinggeld. Visser: “We hebben vastgesteld dat Defensie daarop goed grip houdt. De complexiteit van de financiële keten maakt dat er fouten worden gemaakt, maar Defensie haalt die er eigenlijk allemaal uit. Dat draagt bij aan de financiële beheersbaarheid van zo’n megaproject. Daarvoor komen Defensie zonder meer complimenten toe. Goed nieuws dus, wellicht dat u er daarom niet eerder over hoorde.”
De manier waarop Defensie financiële processen rondom de betaling van de JSF heeft ingeregeld, verdient nu een pluim en kreeg dus weinig aandacht. De beheersbaarheid van toekomstige investeringen is gebaat bij wat meer aandacht en informatie. Foto: sergeant Jan Dijkstra