07

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 10 | 2018

Missile away!

Task Force Patriot schiet voorlopig laatste raketten af

Vanaf de NAVO-range op het Griekse eiland Kreta vuurde de Task Force Patriot begin oktober succesvol 4 raketten af. Het was de laatste lancering voor de komende 3 jaar, want het Patriot-raketsysteem wordt in die tijd volledig gemoderniseerd. Commandant 802 Squadron majoor Lennart Cornelisse blikt terug en kijkt vooruit.

Vanuit de haven trekt de colonne de bergen in naar de NAMFI.
Cornelisse (l.) overlegt met 2 fire unit-commandanten.

Al ruim 2 weken voor de eigenlijke lancering vertrekken vanuit de Eemshaven alle voertuigen en raketten. Die laatste zijn daarvoor opgehaald bij het munitiecomplex Alphen, terwijl alles wat rijdt komt van de luitenant-generaal Bestkazerne, de thuishaven van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC). “De Eemshaven is voor ons de aangewezen plek, omdat we daar gebruik kunnen maken van de diensten van de 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte”, vertelt Commandant 802 Squadron majoor Lennart Cornelisse.

Hij het opzetten van de wapen- en radarsystemen komt nog heel wat handwerk kijken.

Spanning

Zelf vliegt hij met de advance-party in om de boot in Chania te ontladen en de voertuigen naar NATO Missile Firing Installation (Namfi) te rijden, “want naast operator is iedereen bij ons ook chauffeur.” Een paar dagen voor de lancering komt het main detachement naar Kreta waar ze eerst de inbrief krijgen. “Een live firing brengt altijd flinke spanning met zich mee. We hebben hele goede simulatoren waarop we bijna alles kunnen oefenen, maar met scherpe munitie werken is niet na te bootsen. Dat moeten we dus in het echt blijven doen. Iedereen gaat toch nét even anders om met scherpe wapens, dan met een dummy. Daarbij krijg je, als alles goed gaat, vertrouwen in het systeem en dat heb je nodig als je echt aan de bak moet.”

Bij het opbouwen hoor ook het sjouwen met – overduidelijk – zware kabels.
Een Grieks-Nederlands onderonsje, al draagt de Griek inmiddels de Nederlandse vlag op de mouw en het Patriot-embleem van het DGLC.

Juryoordeel

Een internationaal team van evaluators beoordeelt het doen en laten van het gecombineerde lucht- en landmachtteam. Dat bestaat behalve uit het 802 Squadron uit het 800 Ondersteuningssquadron en het 133 Herstelpeloton voor de logistiek. Juryoordeel: satisfactory, ruim voldoende. “Gezien het opwerktraject waarin we zitten, is dit wat we gedacht en gehoopt hadden. Met ons nieuwe personeel is dit een goede score waarop we kunnen bouwen. En dat is ook nodig, want deze ervaring is hard nodig als we over 3 jaar weer een live firing gaan uitvoeren. Dan moet dit personeel de nieuwelingen onder hun hoede nemen.”

Drie launching stations staan volledig ontplooid op de range. Personeel voert de laatste controles uit.

Nieuwe comms

Naast de 2 vuureenheden, neemt de Task Force Patriot ook een nieuwtje mee naar Kreta. “Bij de introductie van het raketsysteem, midden jaren 80, kregen we onze eigen communicatiesysteem: Compatriot. Sinds een paar jaar zijn we bezig met het overgaan naar Compatriot II, waarin de analoge systemen door de laatste verbindingstechnieken worden vervangen. Dit was de eerste operationele test en daarover zijn we zeer tevreden. Best bijzonder, want we zitten nog in de modificatiefase. En dan we hebben nog niet eens alles uitgetest. De verbindingen liepen nu nog via glasvezelkabels. In de toekomst moet dat ook draadloos gaan.”

Compatriot II werkte nu alleen nog via glasvezelkabels. In de toekomst kan het ook draadloos communiceren.
Camoufleren en het blinderen van spiegelende ruiten hoort ook bij het operationeel opstellen.

Nul uren

Medio 2019 moet Compatriot II geheel zijn overgedragen. Nog verder in de toekomst ligt de volledige vernieuwing van de wapensystemen zelf, alhoewel de eerste vuureenheid al sinds februari in Amerika is voor modificatie. “Ze worden weer op nul uren gezet en qua techniek op de laatste standaard gebracht. En dat is hard nodig, zeker na de laatste uitzending. Toen hebben ze 2 jaar lang continue operationeel gedraaid. Dat is iets heel anders dan in Nederland waar ze tijdens kantoortijden en op oefeningen aanstaan.”

Na de live firing gaat alles weer per boot terug naar Nederland.

20 jaar

Iedere anderhalf jaar gaat 1 vuureenheid in de revisie, zodat het 802 Squadron in 2022 alles weer up-to-date heeft. Dan kan de Patriot weer een jaar of 20 mee. En er valt nog meer onder het project Patriot Vervanging Levensduur. Zo komen er op het DGLC voor de Patriot nieuwe generatoren en shelters. “En dan loopt gelijktijdig ook nog de Defensiebrede vervanging van operationele wielvoertuigen zodat rond 2022 ook al onze vrachtwagens zijn vervangen door Scania’s. Met deze moderniseringsslag kunnen we met de Patriot weer een hele tijd vooruit.”

Foto's onder: Afvuren van de 4 Patriots gebeurde vanaf evenzoveel launching stations. DE NAMFI is de enige plek in Europa waar wapens met een lange dracht als de Patriot kunnen worden afgeschoten.

Afvuren van de 4 Patriots gebeurde vanaf evenzoveel launching stations. DE NAMFI is de enige plek in Europa waar wapens met een lange dracht als de Patriot kunnen worden afgeschoten.

Tekst: Arno Marchand
Foto’s: Arend Visser