04

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 10 | 2018

In Formatie

Medailles voor Vredesoperaties

Voorafgaand aan de Nationale Taptoe in Ahoy Rotterdam, kregen 250 Nederlandse en Belgische militairen op 28 september de Herinneringsmedaille Vredesoperaties.
Minister van Defensie Ank Bijleveld reikte de onderscheidingen uit aan landmachtpersoneel dat in Mali diende en aan luchtmachtpersoneel en Belgische force protection die ISIS bestreden vanuit Jordanië. Bijleveld noemde de samenwerking met de coalitiegenoten zeer goed en bedankte de Belgische militairen voor hun inzet. Foto: Henk-Jan van Vulpen

Binnenkort 1 loket voor vragen en klachten

Defensie krijgt 1 loket waar iedereen binnen de organisatie terecht kan met vragen en klachten. Aanleiding daarvoor zijn de aanhoudende berichten over gebrekkig materieel waarmee militairen op pad moeten. Zo berichtte het Algemeen Dagblad over slechte helmen en meldde de Telegraaf dat de scherfwerende vesten over datum zijn.
Begin oktober kwam Defensie in het nieuws omdat de juiste winterkleding voor de oefening Trident Juncture in Noorwegen niet was te leveren. Het ging om klachten die vanuit de organisatie in de media belandden.
Minister Ank Bijleveld en staatssecretaris Barbara Visser erkennen dat er veel onvrede in de organisatie heerst. Dit is onder meer omdat de vervanging van bijvoorbeeld kleding, gevechtsuitrusting en ander materieel niet snel genoeg gaat. Maar volgens de bewindslieden komen klachten daarover vaak niet op de juiste plaats. Daarom komt er zo snel mogelijk 1 vraag- en klachtenloket waar iedereen terecht kan en adequaat wordt geholpen.

3 nieuwe luchtvaartfysiologen voor Centrum voor Mens en Luchtvaart

Op Wright-Patterson Air Force Base in Ohio hebben eerste luitenant J. Verhoeven en adjudanten M. Brouwer en J. Mijnders op 19 september de opleiding tot luchtvaartfysioloog succesvol afgerond.
In een periode van ruim 7 weken werden alle luchtvaartfysiologische disciplines behandeld en getraind. Na intensieve studie en meerdere toetsmomenten was op 19 september de Graduatie tot Aerospace and Operational Physiologist Officer. Het was een internationale cursus die bestond uit Nederlanders, Australiërs, een Taiwanees, een Zweed en Amerikaanse officieren. Foto’s: USAF

Nieuw militair lid gerechtshof

Kolonel Ruud Schoonderwoerd is op 2 oktober benoemd als militair lid van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. In aanwezigheid van de leden van het Hof, werd in het Paleis van Justitie te Arnhem door PC-LSK generaal-majoor Mario Verbeek en het Hoofd Juridische Zaken CLSK aan Schoonderwoerd de rang van titulair commodore verleend.
Als militair lid van de Militaire Kamer behandelt kolonel Schoonderwoerd met 2 civiele rechters hoger beroepzaken waar militairen als verdachten bij betrokken zijn. Daarnaast is Schoonderwoerd defensieattaché in Rome. In die rol is hij tevens defensieattaché voor Griekenland, Cyprus en Malta.

Tegen welk probleem loopt u aan?

Het kruisen van de taxibaan op Woensdrecht. Het parkeerprobleem rond de Luchtmachttoren. Diverse situaties waarvoor een innovatieve oplossing kan worden bedacht. Het CLSK is weer op zoek naar nieuwe uitdagingen.
De luchtmacht besloot ruim een jaar geleden mee te doen met het ‘Startup in Residence’-programma. Dit is een initiatief om overheid en jonge bedrijven (startups) met elkaar te laten samenwerken. In Nederland is dit programma omarmd door de gemeente Amsterdam en al snel overgenomen door enkele ministeries. De luchtmacht werkt daaraan graag mee. In de eerste editie heeft de luchtmacht het afgelopen jaar 5 problemen in de markt gezet waarmee nu samen met een startup aan gewerkt wordt.
Het CLSK hoort graag met welke uitdaging u te maken heeft. Enkele uitgangspunten waaraan de uitdaging dient te voldoen zijn: het moet relevant zijn voor meerdere personen/afdelingen, de oplossing dient bij te dragen aan de doelstelling om een snelle, wendbare en adaptieve organisatie te zijn en het moet zelf nog niet gelukt zijn het probleem op te lossen. Mail uw uitdaging naar: clsk.sir@mindef.nl

3.000 vlieguur voor loadmaster

Loadmaster sergeant-majoor Dave Eleveld behaalde op 12 oktober zijn 3.000e vlieguur. Eleveld werkt bij het 302 Squadron op Ft. Hood in Texas, USA. Bij de landing van ‘zijn’ Chinook op de vliegbasis, gaf de basisbrandweer hem een ereboog van water. Daarna was er een kleine ceremonie door de vaste staf van 302. Foto’s: 302 Squadron

De Koninklijke Luchtmacht voor TOP stages!

Wist u dat de Koninklijke Luchtmacht over een Centraal Stage Bureau (CSB) beschikt? En heeft u enig idee wat dit bureau allemaal doet en waarvoor het verantwoordelijk is?
Dat ziet u op de intranetsite van het CSB die u vindt via Koninklijke Luchtmacht > KMSL Vlb Wdt > Organisatie > Eenheden / Directies > Staf > Centraal Stagebureau KLu. Daar ontdekt u wat de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van het CSB zijn en met wie het CSB allemaal zaken doet. Ook ziet u dat de Koninklijke Luchtmacht militaire instructeurs op Regionale Opleidingscentra (ROC’s) (tijdelijk) te werk heeft gesteld in het kader van de MBO-opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa). Alles wat u ooit wilde weten over stage lopen bij de Koninklijke Luchtmacht, studiedeals, afstudeerstages en samenwerking met civiele opleidingen in het kader van VeVa, kunt u nu vinden op deze intranetsite of via het mailadres van het CSB: KMSL.StageLuchtmacht@mindef.nl.

Eerste F-16 vlieger voltooit opleiding op Luke Air Force Base

Voor het eerst heeft een toekomstige F-35 vlieger zijn theorieopleiding op het F-35 Pilot Training Center (PTC) op Luke Air Force Base gevolgd. Majoor Mirko rondde midden oktober een intensieve opleiding af waarbij hij veelvuldig vloog op de F-35 simulators. In 6 weken werd hij voorbereid op zijn eerste vlucht in een F-35. In totaal duurt deze opleiding 3 tot 4 maanden.
Mirko is vervroegd de F-35A opleiding ingegaan om het 323TES squadron op Edwards Air Force Base te ondersteunen. Vanaf 2019 zullen alle Nederlandse F-35 vliegers hun typeopleiding gaan volgen op het F-35 PTC op Luke. Foto’s: USAF

Purple NECtar 2019 zoekt ideeën

De organisatie van Purple NECtar 2019, het IT Innovatieplatform van Defensie, is op zoek naar goede ideeën op het gebied van IT. Wie die heeft voor Defensie, kan zijn of haar plan tot 16 november indienen voor gebruik tijdens de innovatiewerkplaats van Purple NECtar.
Tijdens Purple NECtar 2019 toont het innovatieplatform van KIXS, de innovatieafdeling van DMO/JIVC, tussen 28 maart en 5 april 2019 de innovaties op het gebied van netwerken en verbindingen. Die zijn bedacht, ontwikkeld en getest door Defensiepersoneel. Na de sluitingsdatum koppelt de organisatie de deelnemers met het idee aan een expert. Samen werken zij deze uit tot een demonstrator tijdens de Purple NECtar bezoekersdag op 3 april 2019.
Meedoen aan de innovatiewerkplaats is simpel. Stuur het idee in door het formulier in te vullen via http://jivcportaal.mindef.nl/KIXS/innovatie/nectar/Lists/Idee%20indienen/AllItems.aspx. Meer over Purple NECtar vindt u op Defensie Materieel Organisatie > JIVC > Actueel > Nieuws > 2018 > 09 September. Neem voor vragen of opmerkingen contact op met JF.Verweijen@mindef.nl of PH.Guldenpfennig@mindef.nl.