11

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 09 | 2018

Journaal

Meer luchtfoto’s van vooroorlogs Nederland beschikbaar

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) gaf onlangs weer bijna 2.000 historische luchtfoto’s vrij. Vorig jaar stelde het instituut al een verzameling van zo’n 1.000 opnamen beschikbaar. Door deze beelden ontstaat een completer overzicht van hoe Nederland er in de jaren 20 en 30 van de 20e eeuw van boven uitzag.
De beelden zijn afkomstig van de Luchtvaartafdeeling, de voorganger van de Koninklijke Luchtmacht. Vaak werden er foto’s voor militaire doeleinden gemaakt bij oefeningen of voor het maken van kaarten. Dan is ook precies aangegeven waar de opname werd gemaakt. Van 166 foto’s is helaas niet vastgelegd waar ze zijn genomen. Het NIMH hoopt dat mensen die hun huis of woonplaats herkennen reageren.
Tussen de luchtopnamen van de talloze stadjes en dorpen zitten bijzondere beelden zoals van het Gelderse Borculo, dat in 1925 grotendeels verwoest werd door een tornado, de verdedigingswerken van de Stelling van Amsterdam, de fortengordel van Utrecht, het in de jaren 30 gebouwde stadion Galgenwaard in Utrecht, het eiland Schokland voor de drooglegging van de Noordoostpolder, Amsterdam, Rotterdam en de havens.
De beelden zijn te bekijken én gratis te downloaden op Flickr (zoek op nimhimages), Wikimedia (zoekterm Nederlands Instituut voor Militaire Historie) en de beeldbank van het NIMH (zoek op luchtfotografie). Reacties kunnen naar: Dirk Janse, Specialist beeldcollecties NIMH, Den Haag, 070 - 316 52 36 / 070 - 316 58 36, e-mail: ds.janse@mindef.nl. Foto’s: uit collectie NIMH

streep

Internationale reservisten bijeen

Het 24e International Air Reserve Symposium (IARS) vond midden september op vliegbasis Eindhoven plaats. Tijdens de 3-daagse conferentie wisselden afgevaardigden van 11 luchtmachten ideeën uit over reservistenbeleid en –invulling. De Groep Luchtmacht Reserve is gastheer namens het CLSK.
Het thema van dit jaar was ‘The Reservist as part of the Adaptive Air Force’. Dit sluit prima aan bij de defensiebrede blik op de ‘Adaptieve Krijgsmacht’ en binnen het CLSK op de 5e Generatie Luchtmacht. In beide transities spelen flexibiliteit van arbeidskracht en uitwisselbaarheid van personeel met het bedrijfsleven een prominente rol. Tijdens dit IARS gingen de diverse landen in op hun aanpak binnen dit thema. Generaal-majoor Mario Verbeek opende het symposium in zijn rol als PC-LSK en Inspecteur van de Luchtmachtreservisten.
Sinds de jaren 90 komen de afgevaardigden van diverse luchtmachten jaarlijks bijeen om gezamenlijk stappen te zetten in de inzet en plaats van de luchtmachtreservist in hun land. Elk jaar is een ander gastheer. Het internationale karakter wordt ondersteund door de locatie waar het symposium plaatsvindt. Deze editie was dat het European Air Transport Command op vliegbasis Eindhoven.
Verlaat je binnenkort de dienst? Wellicht is een parttimebaan als reservist iets voor jou. Stuur bij interesse een e-mail met curriculum vitae naar Werving.GLR.CLSK@mindef.nlof bel naar 06 - 20 620 640.

streep

Start verjongingskuur Apaches

In de ongeveer 20 jaar dat de AH-64D in dienst van de luchtmacht is, klokten de toestellen vele duizenden vlieguren. Ook ontwikkelde de techniek zich sindsdien aanmerkelijk. Daarom is het nu tijd voor een volledige ‘make-over’.
Op Vliegbasis Gilze-Rijen tekende staatssecretaris Barbara Visser op 14 september het contract Remanufacture Apache. Dit deed ze samen met Michèle Hizon van het Amerikaanse Defense Security Cooperation Agency (DSCA) in het bijzijn van de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra.
De Apaches worden helemaal nagekeken en op belangrijke punten compleet vernieuwd. Zo krijgen ze nieuwe rompen, aandrijfmechanismen, rotorbladen en missie-uitrusting, zoals sensoren. De remanufacture tilt de huidige Apache van type AH-64D naar type E. In 2025 moet de complete vloot onder handen zijn genomen. Dankzij de modernisering kan Defensie tot in 2050 over de kwaliteiten van de Apache beschikken. De Defensie Materieel Organisatie begeleidt de modernisering. Foto’s: sergeant Hille Hillinga

streep

NH90 op Wereldhavendagen

Het tweede weekend van september stond in Rotterdam in het teken van de Wereldhavendagen. Behalve óp het water en de kades, was er ook daarboven van alles te zien. Zoals de demonstratie van de NH90 die 2 keer per dag een demonstratie vloog.
De Koninklijke Marine demonstreerde onder andere hoe zij een koopvaardijschip bevrijdt van Somalische piraten of drugssmokkelaars in het Caribisch Gebied onderschept, in samenwerking met de NH90. Foto’s: Phil Nijhuis

streep

Nationale Taptoe spectaculair vernieuwd

De Nationale Taptoe, die komend weekend (28, 29 en 30 september) in Rotterdam Ahoy wordt gehouden, brengt niet alleen een sterk bezet internationaal programma, maar laat ook een spectaculaire technische vernieuwing zien. Het decor van de laatste jaren, dat het Paleis Noordeinde uitbeeldde, is vervangen door een immense LED-muur van 40 meter breed en 12 meter hoog.
Hiermee wordt het mogelijk om per onderdeel van de show een geheel andere achtergrond te tonen en zo elk optreden in een specifieke eigen sfeer te laten plaatsvinden. En daarmee krijgt de taptoe een zeer gevarieerd en modern gezicht. Een spectaculaire technologische vernieuwing, waardoor de toeschouwers de show nog intenser zullen beleven.
Niet alleen deze nieuwe frisse ‘look and feel’ maar ook de inhoud van het programma maken deze Nationale Taptoe tot een aantrekkelijke show voor jong en oud. Met behoud van het karakter van een militaire taptoe, wordt met zeer gevarieerde optredens van diverse orkesten, zang- en dansgroepen en artiesten een levendig en indrukwekkend programma gepresenteerd.
Er zijn 4 shows: vrijdagavond, zaterdagmiddag, zaterdagavond en zondagmiddag. Voorafgaand aan de Taptoe is er in de arena steeds een optreden van jeugdorkesten.

Kijk voor het volledige programma, alle orkesten en het bestellen van kaarten (vanaf € 17,50 tot € 47,50) op www.nationaletaptoe.nl. Kaarten bestellen kan ook via www.ticketmaster.nl (tel: 0900 - 300 12 50), www.ntk.nl, Primerawinkels en voor aanvang van de show bij de kassa van Ahoy.

streep

4.000 bezoekers op Burendag Woensdrecht

Burendag op 22 september was voor de Vliegbasis Woensdrecht een perfecte aanleiding voor een mini open dag, die eigenlijk niet zo mag heten. Maar het effect was voor de ongeveer 4.000 aanwezigen het zelfde. Een iets kleiner aantal bezoekers dan op voorhand aangemeld, waar de bij tijd en wijle neerkletterende regen aan zal hebben bijgedragen.
De speurhonden gaven diverse demonstraties met hun geleiders. Kinderen konden in een vliegeroverall en helm gefotografeerd worden bij een PC-7, schminken in camouflagekleuren (voor jong en oud). Er was een hindernisbaan en een heuse bivak locatie. De brandweer was paraat met de E-One crashtender. Aanwezigen konden vragen stellen over de vliegbasis bij de informatiebalie en van alles te zien wat te maken heeft met de vliegbasis Woensdrecht en alle bedrijven die daarop hun thuis vinden. En daarbij ieder dagdeel een demonstratievlucht van een PC-7 en de zweefvliegclub. Kijk in onderstaande carrousel naar een impressie van de dag. Foto’s: Louis Meulstee.

streep