09

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 09 | 2018

Generale repetitie

Market Garden-herdenking opmaat voor volgend jaar

x
Foto boven: Marco Ferrageau.

De aanleiding is nog steeds de jaarlijkse herdenking van Market Garden, maar met de voorafgaande oefening Falcon Leap, halen alle deelnemers er meer uit. Parachutisten uit België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland, Polen en de Verenigde Staten springen uit vliegtuigen om zoveel mogelijk van elkaar en elkaars toestellen te leren. Een beeldverslag vanaf de vliegbasis Eindhoven, de startplaats van de vluchten, en vanuit de lucht.

Falcon Leap ontstond in 2016 om meer te halen uit de jaarlijkse herdenkingsvluchten voor Market Garden. Met zoveel parachutisten en transportvliegtuigen uit diverse landen, zijn alle ingrediënten voor internationale training aanwezig. Foto: Marco Ferrageau
Para’s uit diverse landen lopen naar de Amerikaanse C-130 voorzien van 3 witte en 2 zwarte invasiestrepen. Daarvan waren alle vliegtuigen tijdens D-Day in Normandië voorzien. Foto: Marco Ferrageau
Het is nog altijd het personeel dat de vliegtuigen naar de juiste plek brengt om daar de para’s te laten springen. Deze KLu-loadmaster heeft een onder onsje met zijn collega. Foto: Mike Schoenmaker
Drukte op Eindhoven, met 2 Nederlandse, een Belgische en Amerikaanse Hercules. Dat zal volgend jaar niet minder worden. Dan is het 75 jaar na Market Garden en dat gaat groots herdacht worden. Dit jaar was het de generale repetitie.
De Nederlandse C-130 is al opgelijnd voor de dropzone, terwijl de Belgische Hercules erachter indraait voor zijn positie. Foto: Marco Ferrageau
De transporttoestellen zijn op de plek van bestemming: dropzone Yankee, de Ginkelse Heide bij Ede. Foto: Marco Ferrageau
Ook het DHC is present op de Ginkelse Heide. Een Chinook en Cougar demonstreren onder andere hoe het is om met underslung te vliegen. Een Apache houdt daarbij de omgeving in de gaten. Naar schatting 40.000 bezoekers kijken naar het schouwspel. Foto: Riekelt Pasterkamp

Tekst: Arno Marchand