09

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 06 | 2018

Topprestatie op Tiger Meet

x
Foto boven: Uli Metternich, Luftwaffe-NTA

313 op oefening wint Best Flying Unit en hoofdprijs Silver Tiger Trophy

Van een tweeweekse internationale oefening terugkomen en 2 prijzen meenemen? Dat kan eigenlijk maar bij 1 bijeenkomst: de NATO Tiger Meet. 313 Squadron, aangevuld met veel collega’s van de andere Volkelse squadrons, deed het. Zelfs met de hoofdprijs: de Silver Tiger Trophy voor beste teamprestatie gezien over de hele periode. En het meest waardevolle daarvan: niet afkomstig van een jury maar gekozen door de andere deelnemers.

Foto: Sander Banis
De badge van de Tiger Meet van 2018 op Poznan.

NATO Tiger Meets (NTM’s) zijn inmiddels geen onbekende meer in Nederland. Vanaf 1990, toen het 313 Squadron een tijger als embleem aannam, is de eenheid geregeld deelnemer aan de jaarlijkse oefening. In 2010 was Volkel zelfs gastheer voor het internationale gezelschap, dat zich – uiteraard – onderscheid van andere oefeningen door uitdossingen in tijgerkleuren van zowel vliegtuigen als personeel. Detachementscommandant van dit jaar kapitein Marvin nam al eerder deel aan Tiger Meets, in 2009 op Kleine Brogel in België, een jaar later in eigen land en vorig jaar op Landiviseau in Frankrijk. “Een Tiger Meet is sowieso leuk, want het is echt een grote oefening. Hoe die er uitziet, verschilt per jaar. En met liefst 95 deelnemers was-ie dit jaar echt groot!”.

Foto’s: Sander Banis. Foto rechtsonder: Alex van Noye

Lenen

Even wat cijfers: 16 landen nemen deel met in totaal 24 squadrons, liefst 80 (jacht-)vliegtuigen, 15 helikopters en 1500 militairen. Nederland is present met 6 F-16’s. “Op de piektijd in de deployment- en redeployment-fase waren we met 110 man”, vertelt detachementscommandant majoor Marvin. “Ons main det bestond uit 90 man. 2/3 daarvan was niet eens van 313, want zoveel personeel voor een oefening heeft ons squadron niet meer.” De rest komt van de andere Volkelse eenheden 312, 900 en 901 Squadron.

Foto’s: Alex van Noye
Foto: Alex van Noye

Badge

De Tiger Meet is net even anders. “Tijdens de inbrief heb ik geschetst wat de doelstelling van de oefening is, zodat iedereen weet waarom we deze jaarlijkse ontmoeting hebben. En ik heb ze verzocht mee te doen met de tijgerelementen die deze ontmoeting juist zo bijzonder maken, maar iedereen de keus gegeven. Ik heb wel gesteld dat iedereen zich aan het tenue houdt, dus altijd met een geel shirt lopen en bij de openingsceremonie stonden we bijvoorbeeld met z’n allen op tijgerklompen. Wel mocht iedereen de badge dragen die hij of zij wilde; 313 of je eigen squadronbadge. Die hoort bij je identiteit. Maar de meesten droegen en-en, dus zowel een tijgerbadge van deze NTM als die van de eigen eenheid. We hadden echt een hele fijne sfeer in het detachement waarin iedereen goed meedeed.”

Foto: Uli Metternich, Luftwaffe-NTA

Russische systemen

2 weken oefenen, 11 mei in en 25 mei uit. De oefening is deels te vergelijken met bijvoorbeeld een Frisian Flag met ‘s ochtends een grote combined air operation. “In de middag vliegen we een zogenoemde shadow wave. Iedere dag iets anders, bijvoorbeeld mini-Comao’s van 16 versus 8, dissimilar basic fighter manoeuvres met MiG-29’s die vanaf hun thuisbasis Malbork vlogen of Su-22’s vanaf Swidwin. Geweldig om echt tegen oosterse types te vliegen en dreiging te krijgen van oosterse GBAD-systemen. Dat maakte deze NTM in Polen uniek. Met en tegen Russische systemen trainen. En je hoeft ze hier niet naartoe te halen. Ze staan er gewoon. Je ziet ze vanuit je cockpit. Dit is écht net even wat anders.”

Foto: Sander Banis

Wensen

Net als bij andere oefeningen kent de NTM een flinke voorbereiding. Tijdens de planning conferences bespreken de deelnemers de trainingsdoelen. Zo wilde Nederland 1 Mission Commander check out. “Dat ging om een ervaren 4-ship flight lead. Supergaaf als het hem dan lukt in 1 van de meest complexe missies.” De organisatie houdt zoveel mogelijk rekening met de wensen en training objectives van de naties.

“We hebben dan ook echt een goede trainingswaarde uit deze oefening gehaald. Voor mij zit daar niets nieuws bij, maar voor jonge vliegers juist heel erg veel. Sommigen hebben net een eerste keer Frisian Flag gedaan, maar dan krijgen ze nu een variant met wel 15 heli’s.”

Wat een Tiger Meet ook interessant maakt, is het samenwerken met helikopters. “Dat doe je normaliter niet zo met een Flag-oefening”, geeft de detco aan. “Nu zat er in de Comao’s een Combat Search and Rescue-element. Tijdens shadow waves waren heli’s zelf meer in de lead.” Foto: Uli Metternich, Luftwaffe-NTA
Ook 1 van de E-3A AWACS-Squadrons van Geilenkirchen is lid van de NTA. Foto: Uli Metternich, Luftwaffe-NTA

Apetrots

Op de laatste avond – Trophy Night – worden de prijzen uitgereikt. 2 weken lang beoordelen de deelnemende eenheden elkaar. Volkel gaat er met de – voor ons land – meest waardevolle trofees vandoor: die van best flying unit (hoe presteer je in de lucht, hoe heb je je zaken voor elkaar) en de Silver Tiger Trophy voor de beste teamprestatie en algehele presentatie. “We hebben deze prijs nooit eerder gewonnen en zijn er apetrots op”, zegt de detco. “Echt super dat we dit als team voor elkaar hebben gekregen. Iedereen heeft daaraan bijgedragen, niet alleen in het detachement, maar ook op Volkel en de staf.”

Foto’s: Alex van Noye

In het echt

“De NTM is echt bijzonder”, besluit Marvin. “Zoveel verschillende types in elke missie. En tegelijk zo’n groot saamhorigheidsgevoel. Echt integratie op een hoog niveau. Ter vergelijking: Red Flag is ook heel geïntegreerd, maar je bent in het begin nog echt aan het aftasten van hoe en wat. Op de NTM heb je nog voor de 1ste missie met ‘iedereen’ al handen geschud omdat je elkaar kent van eerdere NTM’s. Iedereen vindt een Flag-oefening leuk. De grootte, saamhorigheid, zeker als je al een aantal jaren meedraait. Bijvoorbeeld Fliegerstaffel 11 van de Zwitserse luchtmacht. Ik ken die jongens al vanaf 2009. 1 van die jonge gasten van toen was nu net als ik ook detco.”

Foto’s: Uli Metternich, Luftwaffe-NTA
Al is de kleur zilver, de Silver Tiger Trophy is de hoofdprijs op de NTM.

“In het Midden-Oosten ben ik collega’s van eerdere NTM’s tegengekomen. ‘Hey ben jij dat?’, ging het over de radio. Belgen, Fransen, Duitsers. Op een gegeven moment waren 3 detco’s in Jordanië met de eenheid waarmee ze eerder op een NTM waren. Dan vlieg je ineens de missies die je daar oefende in het echt. Dat maakt de Tiger Meet uniek.”

De hoofdprijs is een wisseltrofee en moet volgend jaar terug naar de dan organiserende basis, Mont de Marsan in Zuid-Frankrijk. Marvin: “Zoals het er nu voor staat, zullen wij als 313/Volkel niet meevliegen. We staan dan voor een andere oefening gepland. Maar uiteraard geven we acte de presence, ook zonder kisten.”

Tekst: Arno Marchand