09

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 09 | 2017

25ste Veteranendag Koninklijke Luchtmacht

Jaarlijks feest van herkenning

Een kwart eeuw veteranendagen Koninklijke Luchtmacht. Of eigenlijk 26 jaar, maar 1 ging er tussentijds niet door. 25 edities dus, waarin al het personeel gerelateerd aan de militaire luchtvaart bijeenkomt. Dus niet alleen van de Koninklijke Luchtmacht en zelfs haar voorlopers, maar ook de Marine Luchtvaartdienst. 1 grote familie die jaarlijks herinneringen ophaalt. Want dat is toch steeds weer het belangrijkste. Een beeldverslag van een jaarlijks feest van herkenning. 

Met jaarlijks een ander thema, stond deze veteranendag in het teken van – hoe kan het ook anders – de 25e editie. Van de eerste in 1992 op diverse locaties, tot aan de huidige op Eindhoven. In die tussenliggende jaren is, behalve de diverse locaties, veel veranderd. Van een ‘eenvoudige’  bijeenkomst tot een professioneel gerunde organisatie.

De Koninklijke Luchtmacht organiseert de dag in samenspraak met de vertegenwoordigers van de Stichting Federatie Militaire Luchtvaart. Met de veteranendag geeft de luchtmacht vorm aan haar waardering voor de inzet van veteranen van het luchtwapen die vaak dienden onder moeilijke en zware omstandigheden.

De programmering is de laatste jaren veelal gelijk. Na de officiële vlaggenceremonie en de kranslegging is er gelegenheid tot het bezoeken van de informatiemarkt, met diverse stands en tentoonstellingen. Naast eten en drinken kun je ook, uiteraard onder het genot van muziek, een dansje wagen. Ook krijgt actief-dienend personeel dat het afgelopen jaar de status van veteraan verkreeg, de veteraneninsignes uitgereikt. Dit jaar trok de veteranendag ongeveer 1.200 belangstellenden.

.

Tekst: Arno Marchand

Foto’s: Hans Keur