08

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 09 | 2017

Parttime collega

Wat voor werk doe je in het dagelijks leven?

“Ik ben beveiliger in een internationale omgeving. Vanwege mijn veiligheid kan ik alleen niet zeggen waar. Ik doe veiligheids checks en draai dag-, nacht- en weekeinddiensten. In het verleden werkte ik als inhuurkracht in een detentiecentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers uit Oost-Europa en Afrika. Allemaal illegalen die ons land uit moesten. Door bezuinigingen moest ik weg en kwam ik na een sollicitatie in mijn huidige baan terecht.” 

Naar boven

Parttime collega

Reservisten, die doen toch alleen bewakingswerk? Nee, ze zijn op vele fronten inzetbaar. Sterker nog, de parttime militairen van de Groep Luchtmacht Reserve (GLR) zijn van grote waarde. In deze serie vertellen ze over hun werk.


Rob | 56 jaar
Sergeant-majoor | bewaker en beveiliger
Tekst: Jack Oosthoek | Foto’s: Louis Meulstee 

Naar boven

Wat is volgens jou de meerwaarde van een reservist?

“Hij beschikt over vakkennis die de luchtmacht goed kan gebruiken. Hij is gemotiveerd en beschikbaar wanneer andere Defensieambtenaren dit niet zijn. Ook verricht de reservist, als dat nodig is, extra werk zonder dan te protesteren. Hij draagt het uniform met trots.” 

Naar boven

Waarom ben je reservist geworden?

“Eind jaren 90 kreeg ik een brief van de luchtmacht die met een gebrek aan reservisten kampte. Mijn kans om het vlekkenpak weer aan te trekken! Sinds mijn diensttijd in 1980 stroomt luchtmachtbloed door mijn aderen. Ik was dienstplichtig onderofficier bij het Luchtmacht Bewakingskorps, daarna Kort Verband Vrijwilliger en 6 jaar als sergeant groepscommandant bij de toenmalige Luchtmacht Verbindings- en Meteorologische Groep. Een prettige tijd met veel kameraadschap. Afspraak was afspraak. Ik wilde blijven, maar de contractaanbieding kwam te laat. Door reservist te worden kon ik terug naar mijn oude liefde. Ik vind het prettig om me dienstbaar voor de burger op te stellen. Als ik het luchtmachtpak aantrek groei ik 3 centimeter.”

Naar boven

Welke kennis neem je vanuit je burgerbaan mee de luchtmacht in?

“Mijn kennis van het Engels, in mijn burgerbaan de voertaal. Dat komt me in de luchtmacht goed van pas. Die profiteert ook van de strakke reportages die ik in mijn burgerwerk leerde maken.”

Naar boven

Wat voor reservistenwerk doe je?

“Na een periode als plaatsvervangend commandant van het reservistenpeloton op Soesterberg ben ik nu sergeant-majoor Grondoperaties. Ik word overal ingezet voor bewakings- en beveiligingstaken en doe ceremonieel werk. Zo leidde ik de vaandeldragers van de GLR op. Door mijn onregelmatige diensten in mijn burgerfunctie kan ik niet altijd ingeroosterd worden. Wel volg ik alle reservistentrainingen. Dat doe ik met volle overtuiging omdat een reservist mede het aanzien van de luchtmacht bepaalt.”

Naar boven

Welke vruchten pluk je in je civiele werk van je baan als reservist?

“Je leert ergens voor te stáán. Krijg je een opdracht, dan voer je die uit. De mensen moeten op je kunnen vertrouwen. Ook leer ik de normen en waarden van de luchtmacht in de burgermaatschappij toepassen. Je houdt je aan de regels, rijdt niet door rood licht en zit niet dronken achter het stuur. Simpel misschien, maar dit biedt houvast.”

Naar boven

Voel je je als reservist volwaardig luchtmachtmilitair?

“Absoluut. Met mijn kennis en vaardigheden heb ik bewezen midden in de KLu te staan. Volgens mij is de gemiddelde beroepsmilitair overtuigd van onze vakkennis. Mede door de reservisten is de luchtmacht 24 uur per dag operationeel.”

Naar boven

Hoe zie je je toekomst als reservist?

“Over 4 jaar, op mijn 60ste, moet ik weg. Die leeftijdgrens begrijp ik, maar ik neem met pijn in het hart afscheid. De luchtmacht vormt een essentieel onderdeel van mijn leven. Waarschijnlijk krijg ik last van afkickverschijnselen.”

Naar boven