05

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 09 | 2017

In-Formatie

In Memoriam

Op 23 september overleed luitenant-kolonel Melissa Goede. Ze was sinds juli commandant van het Mediacentrum Defensie, een onderdeel van het Commando Dienstencentra (CDC). Goede is 38 jaar geworden.

Op 26 september overleed kapitein Klaas Prins. Hij werkte binnen de staf van het Defensie Helikopter Commando op Gilze-Rijen als Hoofd IPC Apache. Prins is 52 jaar geworden.

x

Bauer nieuwe CDS, Dijkhoff nieuwe minister

Luitenant-admiraal Rob Bauer heeft tijdens een sobere ceremonie op vliegbasis Gilze-Rijen op 5 oktober de functie van CDS aanvaard. Klaas Dijkhoff werd een dag eerder door koning Willem-Alexander beëdigd als de nieuwe minister van Defensie. Dijkhoff blijft minister tot er een nieuw kabinet aantreedt.
Luitenant-admiraal Rob Bauer en minister van Defensie Klaas Dijkhoff volgen respectievelijk generaal Tom Middendorp en Jeanine Hennis-Plasschaert op. Beiden legden hun functie neer op 3 oktober. De aanleiding voor het aftreden was het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het mortierincident in Mali. Foto’s: Defensie

x

Duitsland en Nederland vormen front tegen raketdreiging

Voormalig Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp bekrachtigde onlangs samen met zijn Duitse collega generaal Volker Wieker de verdere integratie van de Duitse en de Nederlandse luchtverdediging.
Apollo, zoals de samenwerkingsovereenkomst heet, brengt een Duitse luchtverdedigingseenheid van zo’n 300 militairen onder bevel bij het Nederlandse Defensie Grondgebonden Luchtverdedigings Commando (DGLC). De Duitse eenheid blijft gehuisvest in het Duitse Todendorf. Wel krijgen de staf, het kenniscentrum en de opleidings- en trainingseenheid van het DGLC versterking van Duitse collega’s.
Onderzocht wordt hoe de Duitse en Nederlandse luchtverdedigingseenheden nog intensiever kunnen samenwerken qua doctrinevorming en opleidingen. Ook wordt er een binationaal kenniscentrum opgezet om de bestrijding van bemande en onbemande toestellen en ballistische raketten te verbeteren. Foto’s: Defensie

x

Commando-overdracht

Landmachtkolonel Peter Gielen droeg eind augustus het commando over het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) over aan zijn luchtmachtranggenoot Jan Blom.
Onder belangstelling van Commandant Landstrijdkrachten, de burgemeesters van Gemert-Bakel en Venray, familie, genodigden en inwoners van de gemeente vond de ceremonie plaats op het Ridderplein in Gemert.

x

Waarderingsspeld voor Jaap Nieswaag

Jaap Nieswaag, medewerker van het 300 Squadron, verrichtte op 31 december 2016 een levensreddende handeling op een slachtoffer van een hartstilstand. Daarom reikte commandeur Gerhard Polet (commandant Defensie Helikopter Commando) hem 12 september een waarderingsspeld uit.
Toen het slachtoffer op 31 december 2016 aan het sporten was met zijn dochter werd hij plots getroffen door een hartstilstand. Hij viel tussen de hometrainers in de sportschool op de grond, waar Jaap Nieswaag op dat moment ook aan het sporten was. Hij ontfermde zich over het slachtoffer en constateerde dat het slachtoffer geen ademhaling of hartslag meer had. Met het adequate optreden van Jaap zijn de juiste levensreddende handelingen toegepast op het slachtoffer. Het slachtoffer is inmiddels volledig op de been en hersteld van zijn hartstilstand. Foto’s: Bart Nijs fotografie

x

Erekoord voor adjudant Van der Endt

Adjudant Cees van der Endt, Hoofd Preventie van de brandweer, mag sinds 26 september het erekoord op zijn uniform dragen. Hij ontving deze bijzondere onderscheiding voor zijn kordate optreden in Westkapelle, waar hij een vrouw reanimeerde nadat zij onwel was geworden.
Bij de duinen van Westkapelle troffen Van der Endt en zijn echtgenote een vrouw aan die overduidelijk onwel was. Van der Endt liep direct naar het slachtoffer om hulp te bieden. Hij probeerde haar aan te spreken, maar dat was niet mogelijk. De situatie werd slechter en al snel was er ook geen hartslag meer te voelen. Van der Endt aarzelde geen moment en begon met reanimeren.
Het slachtoffer maakt het op dit moment gelukkig goed. Zij was ook aanwezig bij de uitreiking van het erekoord. Ze maakte bij iedereen een hoop emotie los toen zij haar waardering uitsprak richting Van der Endt. Door zijn ingrijpen en handelen is zij van een wisse dood gered. Foto’s: KLu

x

Luchtmachtmilitair verijdelt ontvoering

Een man loopt met een krijsend meisje onder zijn arm naar een auto en zet het kind erin. Daarna rijdt hij weg bij een tuincentrum in Spijk, bij Gorinchem. Het speelt zich af voor de ogen van een luchtmachtkorporaal en zijn vrouw. Het stel grijpt in waardoor het kind uiteindelijk weer veilig in haar moeders armen belandt.
De ontvoerder vertrok op een julidag met het meisje, terwijl haar moeder en opa het tuincentrum kwamen uitrennen. Ze schreeuwden dat het om een ontvoering ging. De korporaal zette gelijk de achtervolging in, terwijl zijn vrouw 112 belde. De militair van vliegbasis Volkel volgde de ontvoerder over de A15 en A27. De echtgenote van de korporaal hield ondertussen de politie op de hoogte. Dat leidde er uiteindelijk toe dat 4 politiewagens de achtervolging bij Werkendam konden overnemen. De ontvoerder werd niet veel later gepakt.

Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt reikte de legpenning en het bijbehorende erekoord van de Koninklijke Luchtmacht aan de militair uit. Foto: KLu

x

Erekoord voor adjudant Van der Molen

Adjudant Danny van der Molen heeft het luchtmachtblauwe Erekoord ontvangen wegens het redden van een kind van de verdrinkingsdood. Van der Molen kreeg het koord uit handen van de waarnemend commandant vliegbasis Leeuwarden, luitenant-kolonel Ronald van der Jagt.
Van der Molen werkt op het Integrale Plannings en Coördinatie Centrum Op Vliegbasis Leeuwarden. Hij redde op 22 juli 2014 samen met een buurvrouw een 16 maanden oud knulletje, dat bewusteloos uit een zwembad was gehaald. Door een succesvolle reanimatie en beademing heeft het buurjongetje het er, na een lang verblijf in het ziekenhuis, goed vanaf gebracht. Hij verkeert nu in goede gezondheid. Foto: KLu

x

‘Krachtpatser’ Joyce in de VIVA400

Majoor Joyce Kivits staat als enige luchtmachter in de VIVA400. Dit is een ranglijst van vrouwen die het afgelopen jaar iets bijzonders hebben bereikt. Stemmen voor de publieksprijs kan tot 31 oktober.

De VIVA400-awards worden uitgereikt binnen 5 categorieën: creatieven, knappe koppen, wereldverbeteraars, krachtpatsers (in deze categorie valt Kivits) en zakenwonders. De awards worden uitgereikt door een jury, maar er is ook een publieksprijs waarvoor iedereen kan stemmen op: www.viva.nl/viva400/krachtpatsers/page/2/#joyce-kivits.

Majoor Kivits is door eigen collega’s voorgedragen voor deze ranglijst, vanwege haar goede werk tijdens een individuele uitzending als trainer op de Palestinian Officers Academy in Jericho. Hiervoor ontving zij in juni 2017 al de Meritorious Service Medal, een hoge Amerikaanse onderscheiding. Foto: Defensie

x

Nieuwe voorzitter ‘Van Weerden Poelmanfonds’

De Raad van Bestuur van de stichting Van Weerden Poelmanfonds heeft een nieuwe voorzitter. Generaal-majoor bd Henny Melker droeg op 3 oktober zijn functie over aan commodore bd Jan van Hoof.
De overdracht vond plaats op het Logistiek Centrum Woensdrecht tijdens de maandelijkse vergadering van de Raad van Bestuur. Melker vervulde het voorzitterschap 10 jaar. De stichting staat in de geest van haar naamgever, haar beschermheer en haar oprichters klaar om (oud-)medewerkers van de Koninklijke Luchtmacht en hun directe nabestaanden indien nodig financiële hulp te bieden.

x

Beste Beurt voor wapentechneuten

Aan 2 wapentechneuten van het 981 Squadron is een ‘Beste Beurt’ toegekend. Sergeant Sjoerd van Voorthuijsen en sergeant 1 Justin Könnemann kregen het getuigschrift uit handen van het Hoofd Onderhoud & Logistiek kolonel Roelof Foppen. Een Beste Beurt is een middel om veilig gedrag te belonen en als voorbeeld te stellen.
Van Voorthuijsen en Könnemann merkten een veiligheidsrisico op met betrekking tot de ‘Fire Extinguisher Bottle’ van een Apache. Naar aanleiding van de ontdekking zijn inmiddels passende maatregelen genomen. In het bijzijn van collega’s van het 980 en 981 Squadron ontvingen de wapentechneuten het getuigschrift.

x

Burgercollega’s krijgen loopbaanbegeleiding

Burgermedewerkers van alle Defensieonderdelen kunnen sinds kort aankloppen bij een loopbaanbegeleider. Militairen konden daar al langer gebruik van maken. Met de komst van ruim 20 extra loopbaanbegeleiders Defensiebreed kan vanaf nu iedereen gebruikmaken van deze dienst.
Bent u burgermedewerker bij Defensie? En heeft u vragen over uw loopbaan? Praat dan eens met een loopbaanbegeleider. Hij of zij kan u helpen antwoord te vinden op vragen als: Wie ben ik? Wat wil ik? En wat kan ik? Daarnaast kan een loopbaanbegeleider adviseren bij het vormgeven van een loopbaan, het gebruiken van loopbaaninstrumenten en in een Persoonlijk Ontwikkelplan (POP) loopbaandoelen en ontwikkelafspraken vastleggen, om persoonlijke ontwikkeling gericht te kunnen ondersteunen. Op het intranet kunt u onder selfservice-Mijn informatie/Opleiding en Loopbaanbegeleiding/Loopbaanbegeleiding meer informatie vinden over dit onderwerp.