08

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 02 | 2017

Parttime collega

Wat voor werk doe je in het dagelijks leven?

“Ik ben assistent filiaalmanager bij Bristol Shoe and More in Zwolle, qua omzet de nummer één Bristolwinkel in ons land. Ik doe hetzelfde werk als de andere medewerkers, goederen uitpakken en inzetten. Daarnaast houd ik als assistent filiaalmanager de logistieke lijnen, de planning en de administratie in de gaten, maak prognoses en verwerk omzetcijfers. Zolang ik niet te vaak op uitzending ga, valt mijn werk goed te combineren met de luchtmacht.”

Naar boven

Parttime collega

Reservisten, die doen toch alleen bewakingswerk? Nee, ze zijn op vele fronten inzetbaar. Sterker nog, de parttime militairen van de Groep Luchtmacht Reserve (GLR) zijn van grote waarde. In deze serie vertellen ze over hun werk.

Arjen Posthumus | 32 jaar

Korporaal 1 | assistent filiaalmanager bij Bristol

Tekst: Jack Oosthoek | Foto’s: Louis Meulstee

Naar boven

Wat voor reservistenwerk doe je?

“Ik ben in 2010 begonnen als bewaker en beveiliger van vliegbases, luchtmachtinstellingen en open dagen. Intussen heb ik 2 uitzendingen achter de rug, naar Mali en Afghanistan. Als je je aanpast heb je een goede tijd en die had ik. In mei 2016 werd ik logistiek planner voor mijn vlucht. Sinds november van dat jaar werk ik als toegevoegd planner bij de Integrale Planningscel (IPC) van de GLR in Breda. Vanuit de beroepsorganisatie stroomt onze mailbox dagelijks vol met aanvragen voor ondersteuning. Dat kan voor bewakingswerk zijn, oefeningen, ceremonies, staatsbezoeken, kransleggingen, et cetera. Dynamisch en complex werk. De toewijzingen lopen volgens protocollen en gaan niet op voorkeur. We streven naar volledige transparantie. Verder vervul ik bij mijn vlucht op het Air Operations Control Station Nieuw Millingen logistieke taken. Materiaal nodig voor een oefening met reservisten? Dan regelen mijn collega’s en ik dat.”

Naar boven

Welke kennis neem je vanuit je burgerbaan mee de luchtmacht in?

“Mijn kennis van kostenbeheersing. Vanzelfsprekend draag ik de luchtmacht een warm hart toe, maar op dit gebied valt hier en daar winst te behalen. Zo zijn er voor reservisten slaapzakken aangeschaft die niet allemaal gebruikt worden. Dat is zonde. Verder breng ik mijn kennis over klantgerichtheid en ‘het juiste product op de juiste plaats’ in. Bij de IPC betekent dit: de wensen en behoeften van een aanvrager zo goed mogelijk ‘vertalen’ en de juiste mensen inzetten. Net als Bristol wil de GLR een tevreden klant.”

Naar boven

Welke vruchten pluk je in je civiele werk van je baan als reservist bij Defensie?

“Bij de luchtmacht leer je structuur in je werk aanbrengen. De kennis die ik daarover opdoe probeer ik op mijn collega’s bij Bristol over te brengen. De meesten reageren positief; vinden het leuk om wat nieuws te leren. Een enkeling lijkt het ook wel wat om reservist te worden. Verder leer je bij de luchtmacht met mensen omgaan en ze aan te spreken als het goed gaat, maar ook als het niet goed gaat. Bijvoorbeeld als iemand ongewenst gedrag vertoont.”

Naar boven

Wat is volgens jou de meerwaarde van een reservist?

“Een reservist doet zijn werk met veel enthousiasme. Daardoor is hij een visitekaartje van Defensie. Sommigen vervullen hun taak misschien wel met meer enthousiasme dan een enkele beroepscollega.”

Voel je je als reservist volwaardig luchtmachtmilitair?
“Ja. Als je de juiste instelling hebt, beoordelen en behandelen beroepsmilitairen je als gelijke. In Mali had niemand in de gaten dat ik reservist was. Misschien kwam dit wel door mijn professionele houding en instelling.”

Naar boven

Hoe zie je je toekomst als reservist?

“Ik hoop dit werk nog lang te combineren met mijn werk bij Bristol. Ik zou de luchtmacht niet willen missen. Ik heb altijd wel nagestreefd om beroepsmilitair te zijn, maar nu ben ik daar waarschijnlijk te oud voor. Ach, als ik op de huidige manier bij de GLR kan blijven werken, ben ik ook tevreden.”

Naar boven

Waarom ben je reservist geworden?

“De krijgsmacht trok me altijd al, vooral de uitzendingen. Daarbij gaat het me niet om het avontuur, want dat vind ik een slecht woord. Ik voel me aangetrokken door het professionalisme, de normen en waarden, de discipline, de saamhorigheid en het teamwork bij Defensie. Dat is in de burgermaatschappij allemaal minder. Het egoïsme wordt steeds groter en soms gebeuren er dingen over de rug van een ander. Daar houd ik niet van. Na een tv-reclame over reservisten en een bezoek aan voorlichtingsavond meldde ik me aan.”

Naar boven

Voel je je als reservist volwaardig militair?

“Ja. Als je de juiste instelling hebt, beoordelen en behandelen beroepsmilitairen je als gelijke. In Mali had niemand in de gaten dat ik reservist was. Misschien kwam dit wel door mijn professionele houding en instelling.”

Naar boven