10

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 06 | 2016

Parttime collega

Waarom ben je reservist geworden?

“Ik zocht een uitdagende bijbaan en vond die als soldaat 2 bij het Korps Nationale Reserve. Nadat er door de bezuinigingen weinig werk overbleef, kwam ik in september 2015 via internet bij de luchtmacht terecht. Door mijn achtergrond kon het CLSK me goed gebruiken. In het verleden deed ik op Schiphol als twintigjarige voorman bij de bagageafhandeling ook uitdagend en soms zelfs gevaarlijk werk. Zo brak ik door een vallende koffer ooit een hand. De uitdaging bij de luchtmacht? De ‘can do’ mentaliteit en natuurlijk de techniek.” 

Terug naar boven

Parttime collega

Reservisten, die doen toch alleen bewakingswerk? Nee, ze zijn op vele fronten inzetbaar. Sterker, de parttime militairen van de Groep Luchtmacht Reserve zijn van grote waarde voor de luchtmacht. In deze serie vertellen ze over hun werk.

Tekst: Jack Oosthoek |  Foto’s: sergeant Sjoerd Hilckmann

Terug naar boven

Wat voor reservistenwerk doe je?

“Als technisch specialist van Bureau Space ben ik bezig met ruimtevaart en de ontwikkelingen op dit vlak. Het bureau gaat na wat de KLu in dit opzicht voor het NAVO-bondgenootschap kan betekenen. Ook voeren we een studie uit naar de mogelijkheid van een satelliet voor onder meer meteowaarnemingen voor het Commando Luchtstrijdkrachten. Ik denk dat we over plusminus twee jaar een exemplaar in de ruimte kunnen hebben.”

Terug naar boven

Welke kennis neem je vanuit je studie mee de luchtmacht in?`

“Mijn kennis over ruimtevaarttechnologie. Ik snap wat de luchtmacht op dit gebied wil en doet. In vergaderingen denk ik als volwaardig collega mee, ook over beslissingen.” 

Terug naar boven

Welke vruchten pluk je in je studie van je werk als reservist?

“Ik leer dingen die op de TU pas over ongeveer twee jaar aan bod komen. Heel interessant, muren bestaan alleen in je hoofd. Een ander voordeel is dat ik leer om gestructureerd te werken en een strak plan te maken. Dat geeft rust en overzicht, wat ik in mijn studie goed kan gebruiken.” 

Terug naar boven

Wat is volgens jou de meerwaarde van een reservist?

“Ze vullen ontbrekende kennis in en verrichten taken die bij beroepspersoneel minder populair zijn, zoals ceremonieel werk. Zo stond ikzelf tijdens Dodenherdenking op 4 mei in Amsterdam in de erewacht. Een eer én goed om mee te maken wat dit evenement voor oudere mensen betekent. Staan ze daar met trillende handen…”

Terug naar boven

Voel je je als reservist volwaardig luchtmachtmilitair?

“Ja, ik ben nog nooit anders behandeld omdat ik reservist ben. Iedereen, beroeps en burgers tonen interesse in mijn studie. Ze willen weten hoe het allemaal werkt, hoe je plant, hoe ik op de TU terecht kwam, et cetera. En hoe het studentenleven bevalt… Tijdens mijn studie wil ik sowieso reservist blijven. Dat valt goed te combineren. Ik zou het niet verkeerd vinden om na mijn studie beroeps te worden bij Bureau Space. De ambities van de luchtmacht op het gebied van lucht- en ruimtevaart zijn groot.”

Terug naar boven

Wat doe je in het dagelijks leven?

“Ik studeer Lucht- en Ruimtevaartechniek aan de Technische Universiteit Delft. Techniek, daar kan ik mijn ei goed in kwijt. Ik heb ook veel affiniteit met vliegtuigen, omdat ik in de omgeving van Schiphol opgroeide. En ik ben goed in natuurkunde. Over vier jaar hoop ik af te studeren.”

Terug naar boven