04

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 06 | 2016

In-Formatie

Mutaties opperofficieren

Plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten generaal-majoor Emile van Duren wordt per 25 juli commandant van het Commando DienstenCentra. Vooruitlopend op zijn nieuwe functie, wordt hij op 18 juli bevorderd tot luitenant-generaal. 

Van Duren volgt Leonard Kok op, die op 14 juni afscheid nam en overstapte naar de Nationale Politie. Sinds maart 2014 vervult Van Duren zijn huidige functie van Plaatsvervangend Commandant, tevens Chef Staf der Luchtstrijdkrachten.

Commodore Fred Sotthewes wordt met ingang van 18 juli Plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten, in de rang van generaal-majoor. Sotthewes is nu nog Directeur Personeel en Bedrijfsvoering CLSK. Kolonel Max Droste neemt op 18 juli als commodore de functie van Sotthewes over. 

Sinds 4 oktober 2013 is commodore Sotthewes Directeur Personeel en Bedrijfsvoering CLSK. Droste is sinds 1 juni 2016 Hoofd Kernstaf bij de Staf CLSK.

x

Commando-overdrachten

Majoor Paul Becx droeg op 1 juni het commando over het 640 squadron over aan majoor Guido de Veld.
Het 640 Platform Squadron is 1 van de grootste operationele squadrons van de Koninklijke Luchtmacht en bestaat uit ongeveer 340 personen. Zij zorgen voor de luchtverkeersleiding, brandbestrijding en brandpreventie, meteorologische diensten, bewaking en beveiliging van de vliegbasis Volkel. Foto: Bart Nijs

Kolonel Elanor Boekholt-O’Sullivan nam op 9 juni het commando over de vliegbasis Eindhoven over van ranggenoot Johan van Soest.
Boekholt-O’Sullivan was in haar vorige functie verantwoordelijk voor het Innovatiecentrum AIR (Ambitie, Innovatie, Resultaat) bij de luchtmachtstaf. Van Soest blijft voorzitter van de stuurgroep die gaat over de gezamenlijke Europese aanschaf van tanker- en transportvliegtuigen. In zijn nieuwe functie houdt hij zich onder meer bezig met de transitie naar de F-35 en de invoering van de multi-role tanker-transportvloot, de vervanging van de KDC-10 tanker- en transportvliegtuigen. Foto’s: Leonie van Helmond

x

Luchtmachtmilitairen onderscheiden voor inzet in Mali

Drie overleden luchtmachters zijn tijdens de traditionele 1 juli herdenking op de voormalige vliegbasis Soesterberg onderscheiden met de Dag Hammarskjöld-medaille. Een andere collega ontving een erepenning voor de hulp aan zijn collega’s.

De Dag Hammarskjöld-medaille wordt postuum uitgereikt aan diegenen die als deelnemer van een VN-missie het leven hebben verloren. De VN-onderscheiding is toegekend aan 3 Nederlandse Mali-gangers. De Apachevliegers kapitein René Zeetsen en eerste luitenant Ernst Mollinger verongelukten op 17 maart vorig jaar met hun gevechtshelikopter. Op 29 november overleed de bij het hoofdkwartier van Minusma in Bamako geplaatste overste Wolter van Thiel in zijn slaap.

Een week eerder ontving kapitein Wouter Schouten de Erepenning Menslievend Hulpbetoon. De erepenning werd hem toegekend voor zijn hulp bij de crash van de Apache van zijn collega’s Zeetsen en Mollinger. Schouten zag het ongeluk vanuit een andere Apache gebeuren. Daarna heeft hij alles in het werk gesteld om zijn beide collega’s te redden. Een menslievende daad met alle kenmerken van moed, beleid en zelfopoffering. Foto’s: KLu

x

Kortingsactie TT Assen

Defensiepersoneel kan met korting naar de Moto Cross Grand Prix op het TT Circuit in Assen. Dit motorsportevenement is op 27 en 28 augustus.

Defensie geeft zelf ook acte de présence op de TT. Zo is het Enduroteam van de Koninklijke Landmacht aanwezig en is een speciale Defensiestraat ingericht. Wil je met 10 procent korting naar de Moto Grand Prix? Stuur dan vanuit je mindef-adres een mailtje naar communicatie.43mechbrig@mindef.nl onder vermelding van kortingsactie MOTO Grand PRIX in het onderwerp. Veteranen kunnen deze korting verzilveren via hun veteranenpas op www.onbekendehelden.nl.

x

Technisch brevet

Majoor Jan-Paul Dijkstra ontving op 13 juni zijn brevet voor de Hogere Technisch-wetenschappelijke Bekwaamheid.

Het is een van de certificaten die aantonen dat de drager zijn opgedane academische technische kennis kan toepassen in een concrete werkomgeving. Houders van dit brevet beschikken over de theoretische en praktische vaardigheden om op een juiste wijze taken te voltooien in de werkomgeving van Defensie. Met de nieuwe regeling Hogere Vorming en Bekwaamheid zijn het HTB-brevet en de Hogere Defensie Vorming qua niveau aan elkaar gelijkgesteld. Foto: KLu

x