05

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 06 | 2016

'Scherp tot de laatste minuut'

Fighting Falcons tegen ISIS

Na bijna 2 jaar vechten is het voor de warfighters van Air Task Force Middle East (ATF ME) tijd om naar huis te gaan. Nu is het de beurt aan de Belgen om terreurorganisatie ISIS vanuit de lucht te bestrijden. Scroll naar beneden voor foto’s en info. 

Tekst: kapitein Arjen de Boer | Foto's: korporaal Ritchie Sedeyn

Laatste gevechtsvlucht

Dinsdagmorgen 28 juni vlogen de Nederlanders van de Air Task Force Middle East hun laatste missie. Iets voor tienen was de laatste touch down op de vliegbasis in het gastland in het Midden-Oosten en taxieden de F-16’s naar hun shelters. Hun slotopdracht: close air support verlenen aan grondtroepen bij de Iraakse stad Mosul. Zo’n vlucht duurt doorgaans 5 uur: een uur vliegen naar het strijdtoneel, 3 uur erboven ‘hangen’ en een uur terugvliegen. Dit gebeurt in shifts, zodat de internationale coalitie 24/7 luchtsteun kan bieden boven Irak en Syrië.
Foto: korporaal Ritchie Sedeyn

Belgen vliegen door

Nu de Belgen het stokje hebben overgenomen, verandert nagenoeg niets aan de missies die zij vliegen en hun operatietheater. Net als de Nederlanders tijdens de tweede helft van de missie vliegen zij met 6 kisten, waarvan 2 reserve. Het grootste verschil zit ‘m in de bewapening. De Belgen beschikken niet over de small diameter bomb. Een kleine bom waarmee doelen zeer nauwkeurig kunnen worden uitgeschakeld. Maar dat zal geen probleem vormen, verwacht de Belgische detachementscommandant: “We beschikken over genoeg andere precisiemunitie.”
Foto: korporaal Ritchie Sedeyn

Opruimen, inpakken en naar huis

De redeployment is, zoals altijd, een vak op zich. In totaal gaan er per schip 80 containers terug. Dit is materiaal dat in Nederland niet meteen dringend nodig is. “Waardevolle zaken zoals computers en wapens gaan per ‘luchtpost’; dat gaat om ruim 300 pallets”, vertelt majoor Arjen van de Redeployment Eenheid. Met de Belgen zijn afspraken gemaakt over de spullen die achterblijven. Tijdens de verhuizing speelt SAP, het systeem voor bedrijfsvoering van de Nederlandse Defensie, een belangrijke rol. Veel items staan al in dit systeem vermeld evenals de basis waar ze naartoe moeten.
Foto: sergeant 1 Eva Klijn

Wapens veel gebruikt

De ATFME heeft 21 maanden meegedaan aan Inherent Resolve. Hierbij zijn ruim 2100 missies gevlogen, waarbij de wapens meer dan 1800 keer zijn ingezet. Dat komt grofweg neer op gemiddeld 3 wapeninzetten per dag. De bombardementen en luchtsteun waren vooral bedoeld om vooraf geplande doelen zoals brandstofdepots uit te schakelen (air interdiction, AI) en luchtsteun te verlenen aan bevriende grondtroepen die onder vuur lagen (close air support, CAS).
Foto: sergeant 1 Eva Klijn

Resultaten Inherent Resolve

“In Irak is ISIS 45 procent van het veroverde grondgebied kwijtgeraakt”, zegt Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt. “Steden als Ramadi en grotendeels Fallujah zijn heroverd. Daar hebben onze F-16’s aan bijgedragen.”

Sinds het begin van de gewapende acties van de coalitie (augustus 2014) tot en met 31 mei dit jaar zijn 143 tanks vernietigd evenals 382 Humvees, meldt het Amerikaanse Central Command. Verder zijn ruim 6500 ISIS-gebouwen en bijna 8000 ISIS-gevechtsposities vernietigd. De operatie kost omgerekend 10,6 miljoen euro per dag (berekening tot 15 mei 2016).
Foto: korporaal Ritchie Sedeyn

Bijkomen en trainen

Is het niet jammer om te vertrekken, juist nu de strijd tegen ISIS vruchten afwerpt? Daar hoeft de detco niet lang over na te denken. “Nee, het is tijd”, zegt hij resoluut. “We zijn al jarenlang bezig met missies en nu is het tijd om te herstellen.” Bovendien moeten de vliegers qua training nog wat inhalen. Door de missies in Afghanistan en Irak zijn zij zeer bedreven geraakt in de uitschakeling van gronddoelen. “Maar de kans was zeer klein dat we ineens te maken kregen met vijandelijke vliegtuigen. Dat soort operaties in het hoogste geweldsspectrum zijn totaal anders en moeten we weer trainen.” Foto: sergeant 1 Joyce Rutjes

Kijk hier naar de video over de ATF-ME en de terugkomst van de F-16's op Volkel.