02

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 06 | 2016

Commando-overdracht ‘Schnitger-style’

Luitenant-generaal Dennis Luyt neemt CLSK onder zijn vleugels

Anders dan gebruikelijk; kort, krachtig en met veel spektakel. Zo wilde voormalig Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Sander Schnitger zijn commando-overdracht aan ranggenoot Dennis Luyt. En dat was het ook. Midden op de startbaan van de vliegbasis Leeuwarden, te midden van delegaties van alle CLSK-onderdelen en ingevlogen met een Chinook, zichtbaar voor alle bezoekers van de Luchtmachtdagen. Een innovatieve commando-overdracht ‘Schnitger-style’: denken, durven, doen.

De overdracht begint met een videoboodschap van Schnitger waarin hij zijn dankbaarheid voor het personeel uitspreekt, maar tevens zijn zorgen overduidelijk uit. “Ik ben trots op mijn luchtmachters, super gemotiveerde professionals. Zij zijn heel veel ingezet in dienst van vrede en veiligheid en in strijd tegen onrust, terrorisme en agressie. Maar de luchtmacht kan die strijd niet meer volwaardig aangaan; we hebben te weinig materieel, mensen en geld om ons werk voor Nederland goed te kunnen doen. Daar moet nu écht een keer wat aan gebeuren. Voor het te laat is. Sterk zijn houdt ons veilig, sterk zijn voorkomt oorlog. Laten we alstublieft iets leren van de geschiedenis.” 

“Maar met onze beperkte middelen blijven we werken aan de toekomst”, gaat Schnitger verder. “37 F-35’s vervangen 68 F-16’s, laat daar geen misverstand over bestaan. De F-35 is absoluut het beste systeem voor de komende decennia, de best betaalbare en beste keuze voor de industrie en werkgelegenheid. Ik dank de minister dan ook voor haar politieke keuze.

Dank, heel veel dank aan iedereen die in, met en voor de Koninklijke Luchtmacht bijdraagt aan vrede en veiligheid. Eén team, één taak. Ook dank aan de collega’s van marine, landmacht en marechaussee, DMO en CDC.”

Met de woorden “Dennis, je krijgt de beste groep luchtmachters die een commandant zich kan wensen”, overhandigt Schnitger vervolgens het vaandel van de Koninklijke Luchtmacht. Luyt antwoordt met: “Generaal Schnitger, hierbij aanvaard ik het commando over de Koninklijke Luchtmacht.”

Kijk hieronder de videoboodschap van de nieuwe C-LSK, luitenant-generaal Dennis Luyt zoals deze op Luchtmachtdagen was te zien.

“Steve Jobs maakte al het onderscheid tussen leiders en volgers”, spreekt minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert Schnitger vervolgens toe. “U behoort overduidelijk tot de eerste categorie. Een pionier en visionair met een vliegerhart, die alles ter bespreking durft te stellen. U aarzelde niet uw nek uit te steken om aan te geven dat de luchtmacht te weinig nieuwe spullen krijgt. Voor uw totale inzet voor Defensie mag ik u benoemen tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau met de Zwaarden.

Aan generaal Luyt is het nu om de luchtmacht met vaste hand door de moderne tijd te leiden. Er is geen enkele twijfel over het belang van het luchtwapen. Onze Koninklijke Luchtmacht is en blijft een sterk merk.”

Tekst: Arno Marchand

Foto’s: sergeant Sjoerd Hilckmann, sergeant-majoor Maartje Roos, Phil Nijhuis

Video en montage: adjudant Richard Frigge