13

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 07-08 | 2015

Journaal

x

Kom kijken op TechBase!

Techniek is bij de inzet van Defensie voor vrede en veiligheid van levensbelang. Jaarlijks heeft het krijgsbedrijf een groot aantal technische vacatures te vervullen. Om jonge ‘technische helden’ te laten kennismaken met de wereld van Defensie, is er op 23 en 24 september wederom TechBase. Deze editie vindt plaats op het RDM-terrein in Rotterdam.

Alle technische vakgebieden binnen marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee zijn vertegenwoordigd met materieel en mensen. Zo biedt TechBase je een unieke kans je toekomstmogelijkheden als technicus bij Defensie te verkennen. Ook wanneer je nog geen technische vakachtergrond hebt, want tijdens TechBase is er volop aandacht voor de technische opleidingen die Defensie samen met ROC’s verzorgt. Speciaal voor deze VMBO-doelgroep is op donderdag 24 september TechBase nog een tweede dag opengesteld.

streep

Woensdrecht wint luchtmachtvaantje

Het vierdaagsedetachement van Woensdrecht nam op 24 juli het felbegeerde luchtmachtvaantje in ontvangst. Generaal-majoor Emile Van Duren reikte de onderscheiding uit die ieder jaar wordt toegekend aan het detachement dat het beste voldoet aan eisen als correct tenue, lopen in de maat, interactie met publiek en een opgeruimde kamer. Meer dan 5.000 militairen uit zo’n 30 landen namen deel aan de wandelmars. Defensie deed met 43 detachementen mee.

In Mazar-e-Sharif liepen 70 militairen uit verschillende landen 4 dagen lang elke dag 10 kilometer, uiteraard wel met 10 kilo bepakking.

Foto: KLu

streep

Volkel traint met Canadese wingman op 5500 kilometer afstand

Een internationale oefening zonder dat iemand ervoor hoeft te reizen. Die vond midden juli op onder meer vliegbasis Volkel plaats. Twee Nederlandse F-16 simulators werden hier gekoppeld aan die van Canadese CF-18’s in Trenton, Duitse Eurofighters in Manching, aan het Duitse Simulation Control Centre in Keulen en aan de NATO AWACS in Geilenkirchen. De oefening draaide op het principe Mission Training through Distributed Simulation (MTDS); het op afstand trainen middels simulatie.

Nederland neemt hieraan deel met het Fighter4Ship van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium, aangezien de huidige F-16 Unit Level Trainers (ULT) niet modern genoeg zijn. Het Fighter4Ship bestaat uit vier mobiele F-16 simulators, waarvan er twee door het CLSK werden ingehuurd voor deze oefening.

De training vond plaats onder de paraplu van NAVO-werkgroep MSG-128. Die wil binnen het bondgenootschap een permanente MTDS netwerkinfrastructuur ontwikkelen. Volgend jaar vindt de oefening weer plaats. Wederom sluiten meerdere landen zich hierbij aan. Binnen het CLSK zullen eind 2015, begin 2016 nieuwe ULT’s worden opgeleverd op Volkel en Leeuwarden.

streep

Europa kinderhulp te gasten op AOCS NM

AOCS Nieuw Milligen draagt de familiedag van Europa Kinderhulp al vele jaren een warm hart toe. Europa Kinderhulp verleent bijstand aan kinderen die onder moeilijke omstandigheden leven. Al meer dan 50 jaar zorgt de stichting voor een onvergetelijke vakantie van ruim twee weken voor deze kinderen. Die komen uit heel Europa, dit jaar onder andere uit Bosnië, voormalig Oost Duitsland, maar ook uit Engeland en Frankrijk. Met het aanbieden van een locatie, materiaal en vrijwilligers ondersteunt het AOCS Europa Kinderhulp dit keer op 22 juli. Meer weten over Europa Kinderhulp? Ga naar www.europakinderhulp.nl.

streep

Militaire groet tijdens Canalparade

Defensie nam ook dit jaar met een eigen boot deel aan de Canalparade van de Amsterdam Gay Pride. Meer dan 80 opvarenden droegen op 1 augustus gezamenlijk de gelijkwaardigheid bij Defensie uit. Duimen omhoog en handkusjes voor de militairen op de grachten van de hoofdstad. Op verschillende punten brachten zij de militaire groet voor het publiek. Op uitnodiging van Defensie voeren ook een aantal familieleden van militairen mee, gehuld in een roze polo met de tekst ‘Trots op mijn man/vrouw/pa’. De krijgsmacht was voor de zevende keer vertegenwoordigd tijdens de Canalparade, voor de vijfde keer met een eigen boot. Foto’s: Paul Tolenaar

streep

CDS bezoekt Europees Luchttransport Commando

Na een organisatorisch zeer complexe vlucht naar de Nederlandse militairen in Irak besloot Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp de voor de reis verantwoordelijke eenheid te bezoeken. Hij bracht daarom op 5 augustus een werkbezoek aan het European Air Transport Command (EATC) op Vliegbasis Eindhoven.

Middendorp ontmoette de Duitse EATC-commandant generaal-majoor Christian Badia. Nederlandse EATC-militairen lichtten hun bijdrage aan het multinationale initiatief toe. Daarnaast toonden ze hoeveel meerwaarde de internationale samenwerking heeft voor Nederland. Met 7 transportvliegtuigen beschikt Nederland gedurende piekmomenten over onvoldoende capaciteit om de eigen vraag naar militair luchttransport in te vullen. Het EATC biedt dan uitkomst. De onderlinge dienstverlening wordt verrekend met voor elkaar gevlogen vlieguren.

Het EATC is opgericht in 2010. Aanvankelijk stelden Nederland, België, Duitsland en Frankrijk (een deel van) hun luchttransport en tankervloot onder het operationele commando van het EATC. In 2012 volgden Luxemburg en in 2014 Spanje en Italië, in totaal goed voor bijna 200 internationale toestellen. Bij het EATC zijn bijna 200 militairen werkzaam. Onder hen 30 Nederlanders van alle krijgsmachtdelen.

streep

Defensie in beeld

Sinds kort loopt er een pilot op Flickr met een eigen pagina van Defensie. Hierop staan honderden foto’s, genomen door fotografen van het Mediacentrum Defensie, uiteraard in hoge resolutie te downloaden. De foto’s van de Facebook-pagina ‘Defensie in Beeld’, de website van Defensie en de 7 magazines van Defensie zijn allemaal in hoogwaardige kwaliteit beschikbaar. Simpelweg op de foto’s in website of magazine klikken en downloaden.

Bekijk de pagina hier.

streep

F-16 over op SAP

Op 12 augustus was de live gang van de F-16 in SAP. C-LSK luitenant-generaal Schnitger en Hoofddirecteur Bedrijfsvoering schout-bij-nacht Arie Jan De Waard snedendte taart aan bij de ‘go-live’ op het Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW). Met dit speciale moment zijn officieel alle vliegende wapensystemen in SAP opgenomen. Personeel in het missiegebied en op de vliegbases Volkel en Leeuwarden keken live mee.

Commandant Luchtstrijdkrachten kreeg tijdens zijn werkbezoek tevens een update over de Missie Ondersteunende Systemen. die zijn na een grondige voorbereiding naar SAP gemigreerd. Startend met 89.000 artikelen is na opschoning een pakket van 34.000 artikelen uiteindelijk naar SAP geëxporteerd. Het assortimentsgewijs werken en de grote diversiteit aan artikelen maakte de SAP-migratie één van de meest complexe binnen de krijgsmacht. Volgens C-LSK is tijdens de migratie “gigantisch veel werk verzet en door boerenslimheid en goede communicatie dwars door het Commando Luchtstrijdkrachten heen, de juiste stappen gezet.” Foto’s: korporaal 1 Zadrach Salampessy en Sectie Communicatie Volkel

streep

Herdenking Japanse capitulatie

Bij het Indisch Monument in Den Haag is op 15 augustus de capitulatie van Japan in 1945 herdacht. De overgave – nu 70 jaar geleden – betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog. De herdenking gold voor alle burger- en militaire slachtoffers van de Japanse onderdrukking in Zuidoost-Azië.

Koning Willem-Alexander legde als eerste een krans, gevolgd door andere autoriteiten en betrokken organisaties. Premier Mark Rutte en staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn legden een krans namens de regering. Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp en de (plaatsvervangend) operationele commandanten – voor het CLSK luitenant-generaal Sander Schnitger – deden hetzelfde uit naam van de Nederlandse krijgsmacht. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert woonde de plechtigheid bij.

Tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië zaten 100.000 Nederlanders 4 jaar onder erbarmelijke omstandigheden vast in interneringskampen. 13.000 van hen kwamen om. Onder anderen ter nagedachtenis aan hen onthulde koningin Beatrix in 1988 het Indisch Monument. Foto: Defensie

streep

Solar Team Twente test op Militair Luchtvaartterrein Deelen

Het Militair Luchtvaartterrein Deelen was op 15 en 16 augustus het oefenterrein van het Solar Team Twente. Hier werd een racesimulatie gehouden ter voorbereiding op de World Solar Challenge 2015 in Australië, later dit jaar. Dit is een tweejaarlijkse race voor voertuigen aangedreven door zonne-energie. De Koninklijke Luchtmacht is trotse partner van het Solar Team Twente. De ondersteuning die verleend wordt, is tweeledig. Enerzijds wordt het team fysiek en mentaal getraind door het Centrum Mens en Luchtvaart. Anderzijds levert de Joint Meteorologische Groep ondersteuning in de vorm van datavoorziening en de directe aanwezigheid van een meteoroloog, ook tijdens de race zelf.

De afgelopen edities van de World Solar Challenge is het Solar Team Twente in de top 3 geëindigd en dit jaar gaat het team voor de overwinning. Ontwikkelingen, foto’s en filmpjes rondom het team zijn te volgen op www.solarteam.nl. Foto: Jérôme Wassenaar

streep

Ingebruikname Space Security Center

De Koninklijke Luchtmacht nam op 20 augustus het Space Security Center (SSC) officieel in gebruik genomen. C-LSK luitenant-generaal Schnitger verrichte de openingshandeling. Het kenniscentrum is een initiatief van de luchtmacht. Defensie maakt voor militair optreden gebruik van in de ruimte geplaatste middelen, zoals GPS en satellietcommunicatie. Daardoor kan Defensie wereldwijd snel en effectief haar taken uit te voeren. “Een militaire operatie zonder gebruik van de ruimte is tegenwoordig ondenkbaar en deze afhankelijkheid maakt de krijgsmacht kwetsbaar”, aldus Hoofd Bureau Space majoor Hans Klinkenberg:

Met het in gebruik nemen van het Space Security Center wil de luchtmacht in eerste instantie kennis vergaren om veilig het ruimtedomein te gebruiken. De luchtmacht wil daarmee op den duur het optreden van alle krijgsmachtdelen ondersteunen. Het initiatief moet leiden tot een brede interdepartementale samenwerking op het gebied van veiligheid en Space Situational Awareness, zowel nationaal als internationaal.

streep

Lesstof op notebook voor nieuwe EMVO-klas

Elf cursisten startten op 24 augustus met de eerste stap in hun carrière tot vlieger. Zij volgen het aankomende half jaar het theoretische deel van de Elementaire Militaire Vliegeropleiding, kortweg EMVO, van zo’n 750 uur op de grondschool. De lesstof wordt nu voor het eerst volledig digitaal aangeboden. Tot voor kort ontvingen cursisten ruim 30 boeken per persoon. Het is een andere manier van opleiden. “Je zit met elkaar in een netwerk”, geeft Commandant Koninklijke Militaire School Luchtmacht kolonel Hans de Boer aan. “Digitalisering geeft jullie de mogelijkheid om op eigen manier te leren en stof te bestuderen.”

streep

Militairen vertellen eigen verhaal

Klein, persoonlijk, aangrijpend en spannend… De officiële aftrap van ‘De militair vertelt’ op 27 augustus in het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg belooft wat. Vanaf nu kan de museumbezoeker elke zaterdag luisteren naar het persoonlijke verhaal van militairen..

Draagvlak voor Defensie in de samenleving is cruciaal, zei Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp bij de aftrap. “Enerzijds voor het moreel van militairen die ver van huis hun leven voor u wagen. Maar vooral ook voor het besef dat veiligheid niet komt aanwaaien. Daaraan moet je blijven werken. De verhalen van militairen die echt vertellen wat hun werk inhoudt, dragen daar aan bij.”

Vanuit Defensie zijn er inmiddels zo’n 60 militairen die graag hun verhaal delen. Onder hen luchtmachters als F-16 vlieger luitenant-kolonel Joost (foto). Zij zitten in een zogenoemde sprekerspool. Spreken doen ze niet alleen in het NMM, maar ook op uitnodiging bij andere organisaties, scholen en bedrijven. Kijk voor alle verhalen op: https://www.defensie.nl/overdefensie/inhoud/verhalen. Foto’s: Defensie

streep

Niet weggooien!

Nog altijd duiken bijzondere objecten uit de Tweede Wereldoorlog op. Bij een verhuizing, sloop van een woning of het opruimen van een zolder. Variërend van een stapeltje brieven tot foto’s, films, dagboeken, documenten en voorwerpen. Gooi deze niet weg, maar neem contact op met het NIOD Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies. Maak daarvoor gebruik van het contactformulier op http://www.niod.knaw.nl/nl/contact-oud en omschrijf daarin het materiaal. Het NIOD neemt daarna zo spoedig mogelijk contact met u op.

Het NIOD werkt in dit kader ook samen met vijftien Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea en herinneringscentra. Wilt u uw waardevolle materiaal direct aan een museum doneren, neem dat contact op via http://www.actienietweggooien.nl/node/add/schenking. De deelnemende musea vindt u op http://www.actienietweggooien.nl/deelnemende-musea.

streep

Q-Music voor jubileum terug op Volkel

“Wat gaaf, maar ook bizar om hier weer te zijn!” Jeroen Heiliegers was op 28 augustus weer even terug op vliegbasis Volkel. Iets meer dan 2 jaar na zijn gewonnen vlucht in een F-16. Omdat Q-Music in 2015 10 jaar bestaat, blikt het radiostation terug op de hoogtepunten uit het afgelopen decennium, waarbij het moment dat Jeroen live op de radio ‘sky high’ ging natuurlijk niet kon ontbreken. Samen met F-16 vlieger kapitein Ralph Aarts, die hem de vlucht van zijn leven bezorgde, bezocht hij op vliegbasis Volkel nog een keer de locaties van de radiouitzending in 2013.

Met beide voeten op de grond langs de start- en landingsbaan toen de F-16’s vertrokken zei hij: “Ik denk dat het grootste verschil is dat ik nu pas echt besef wat voor machtige kist dit is. Het heeft echt een paar weken geduurd voordat ik dat eindelijk begreep.”
Benieuwd naar een sfeerverslag van het bezoek? Kijk daarvoor op: https://www.youtube.com/watch?v=OgwCl3iZy4Y&feature=youtu.be.

streep