Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 06 | 2016
Veteranendag vol warmte
Veteranendag 2015 gaat de geschiedenis in als een dag vol warmte, letterlijk en figuurlijk. Tegen de 100.000 belangstellenden stonden langs de route van het defilé en een groot deel daarvan stroomde later naar het sfeervolle Malieveld. Projectleider Koos Sol was in zijn nopjes met het soepele verloop. Dit jaar stond de Unifil-operatie in Libanon in de bijzondere aandacht. Nederlandse, meest dienstplichtige, militairen verbleven daar van 1979 tot 1985. De Koninklijke Luchtmacht was zowel op de grond als in de lucht weer goed vertegenwoordigd. Een overzicht in woord en beeld.
Opkikkertje
Al vroeg in de ochtend komen de eerste veteranen - soms vergezeld door kinderen of kleinkinderen - aan op Den Haag Centraal. Daar vandaan is het maar een klein stukje lopen naar het Malieveld. Om 9 uur krijgt het belendende café de eerste klanten binnen voor een opkikkertje. Rond half negen verzamelen de gasten die zijn uitgenodigd voor de opening in De Ridderzaal en voor de officiële plechtigheid op het Binnenhof. Daar krijgt een aantal een onderscheiding voor bijzondere verdiensten en de Herinneringsmedaille Vredesoperaties. Dat gebeurde in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander, premier Mark Rutte en minister Jeanine Hennis-Plasschaert.
Voor kapitein b.d. Nico Sagel is het zeker niet de eerste Veteranendag. De Nieuw-Guineaveteraan is een bekend gezicht als het om oud-gedienden van de luchtmacht gaat. “Een bijzondere tijd”, zegt hij over die missie begin jaren ’60. “Ik zat bij de landmacht als liaison van de luchtmacht. Een mooie tijd”, blikt hij terug. Via plaatsingen bij de Groep Geleide Wapens in Duitsland kwam Sagel in Noorwegen terecht. “Hier”, wijst hij glunderend op een bijzondere onderscheiding op de borst, “die ken je vast niet. Dat is een Noorse Koninklijke onderscheiding. Gekregen voor mijn werk als toegevoegd aan de militair attaché.”
Tijdens het defilé kwam de luchtmacht in vele gedaanten voorbij. Oud en nieuw losten elkaar op de grond en in de lucht af onder een heerlijk zonnetje. Heel wat informeler ging het toe op het Malieveld, waar de respectieve krijgsmachtdelen en missies hun eigen verzamelpunten hebben. “Het is een goede zaak als er ook meer aandacht voor onze uitzending komt”, vindt oud-luchtmachter Bart Zuur. De politieman wijst op zijn steenrode baret die de Multi National Force and Observers uit de Sinaï vertegenwoordigt. “We hebben eind jaren ’80 zes maanden heel intensief met elkaar samengewerkt. We vormen met 5 man nog steeds een zeer hechte groep.”
Zo beleeft iedereen Veteranendag op zijn of haar wijze. “Als het maar gebeurt”, vindt Zuur, “want het vormt voor veel veteranen toch een dag van erkenning. En dat is voor een groot aantal mensen heel belangrijk.”
Tekst: Evert Brouwer
Foto’s: Louis Meulstee, Herman Zonderland