06

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 06 | 2016

Te land, ter zee en vooral ook in de lucht

CLSK stuwt Marinedagen naar grote hoogte

De Marinedagen lokten het eerste weekend van juli zo’n 165.000 bezoekers naar Den Helder. Met als thema ‘Zo wijd de wereld strekt’, presenteerde de zeemacht zich met alle soorten eenheden en schepen. De Koninklijke Luchtmacht droeg nadrukkelijk bij aan het ‘joint’ feestje in en boven de marinehaven. Zo kregen de bezoekers het beste van 2 werelden voorgeschoteld en een inkijkje in de praktijk van vandaag.

In Mali kunnen 4 Apaches van het 301 Squadron de Maritime Special Forces op patrouille bijstaan. In Den Helder staat er 1 op de static show, terwijl een ander exemplaar van het Apache Demoteam in de lucht veel aandacht trekt. Tweemaal daags opent de Apache de spectaculaire demonstratieblokken. Bij de acrobatische toeren van de kist zijn de oeh’s en aah’s niet van de lucht.

In Den Helder toont het 298 Squadron een Chinook op de static show. Bezoekers kunnen van binnen bekijken hoe de transporthelikopter is ingericht voor gewondentransport. In Mali hebben 3 Chinooks onder meer deze taak, maar zorgen ook voor het vervoer van eenheden naar afgelegen oorden.

Voor nog meer spektakel in de lucht zorgt een Cougar van het 300 Squadron die deelneemt aan een counter-drugs-demonstratie. De transporthelikopter geeft mariniers die aan boord gaan onder meer dekking vanuit de lucht. Ook demonstreert de Cougar het gebruik van flares.

Bij de search & rescue-demonstratie eist een NH90 de hoofdrol op. De maritieme helikopter zet ook mariniers af op het dek van een ‘gekaapt’ schip. Het gecombineerde optreden van de maritieme helikopter in een antipiraterij-actie onderstreept de verwevenheid van het CZSK en CLSK.

Tekst: luitenant-ter-zee 2OC (SD) Joost Margés
Foto’s: Ceesnan Dogger, John van Helvert, sergeant Sjoerd Hilckmann en sergeant Hille Hillinga