04

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 06 | 2016

In Formatie

LCW reikt Marshall luchtvaartcertificaten uit

Het Logistiek Centrum Woensdrecht heeft certificaten uitgereikt aan de Britse Marshall Defense Group. De firma kreeg de accreditaties voor het hanteren van de militaire luchtvaarteisen op het gebied van onderhoudswerkzaamheden en design engineering.

Deze eisen spelen een rol bij het onderhoud en de modificatie van de Nederlandse C-130 transportvliegtuigen. Vice-president van Marshall Charles Hughes ontving het papierwerk uit handen van directeur Militaire Luchtvaartautoriteit, kolonel Bas Pellemans.

x

Nieuwe mitrailleurs

Defensie vervangt de verouderde mitrailleurs MAG 7.62 mm en de .50. Hiervoor is onlangs een contract getekend met de Belgische firma FN. In totaal komen er 2.050 nieuwe FN MAG (7.62 mm) en dito 840 stuks .50 van het type FN M2-QCB.

De nieuwe machinegeweren zijn vrijwel gelijk aan de goed gebruikte voorlopers. Een aantal aspecten is verbeterd. Zo heeft de MAG een nieuwe kolf en zijn beide typen uitgerust met montagerails voor waarnemingsmiddelen, die samen met de wapens worden geleverd. De nieuwe MAG en de .50 maken hun entree begin 2016. Medio 2018 zijn alle exemplaren uitgeleverd. De MAG is in gebruik bij de Object Grondverdedigingspelotons van de luchtmacht.

x

Interactieve weerkaart

De Joint Meteorologische Groep lanceert naar verluidt volgend jaar een interactieve weerkaart. Daarmee lopen de weerkundigen van Defensie voorop in de wereld, aldus weerdeskundige majoor Paul Broekhuis.

Zandstormen, hoosbuien of sneeuwval; straks kan een commandant tot in detail inzoomen om te kijken wat het weer ter plaatse is of wat er wordt verwacht. Vergelijk het met Google Maps. Het verschil is dat de data allemaal uit 1 betrouwbare bron komen en dat de verwachting voor extreem weer veel accurater wordt. Ook maakt het systeem integrale waarschuwingen bekend. Broekhuis: “Het KNMI is nog niet zover. Daar kijken ze reikhalzend uit naar het pionierswerk van Defensie.”

x

Eerste leerling-vliegers naar Italië

De eerste 2 Nederlandse leerling F-16 vliegers zijn onlangs in Italië begonnen aan hun voortgezette vliegeropleiding. Doel van deze proef is te kijken of de Italiaanse vliegeropleiding geschikt is om F-35 vliegers te vormen.

Op de vliegbasis Galatino/Lecce krijgen de vliegers les op het T-346A-trainingstoestel. Doel van de proef is bekijken of deze machine eventueel als gedeeltelijke vervanging van de opleiding in Tucson (Arizona) kan dienen wanneer de F-16 wordt vervangen door de F-35. Dat de KLu de opleiding deels in Italië gaat volgen, is recent in Milaan met een overeenkomst bekrachtigd.

x

Onderhoud F100 motoren uitbesteed

Het Logistiek Centrum Woensdrecht gaat onderhoud aan de motoren van de F-16 uitbesteden. Directeur Militaire Luchtvaartautoriteit kolonel Bas Pellemans reikte op vliegbasis Woensdrecht hiervoor een accreditatie uit aan Ad Verbeek, directeur van de firma StandardAero.

Naar verwachting gaat dit bedrijf vanaf eind dit jaar met de motoren aan de bak. Op dit moment loopt bij het LCW een project om technisch Defensiepersoneel te laten overstappen naar de private partner. Een kleine bezetting blijft achter om voor de luchtmacht kennis van het motorenonderhoud te behouden.

x

F-16 programma bestaat 40 jaar

De F-16 bestaat 40 jaar en dat is een feestje waard. De Steering Committee Meeting die onlangs in Leuven plaatsvond, stond dan ook stil bij deze heugelijke mijlpaal. 5 landen praatten over het toestel dat de ruggengraat vormt van de NAVO-luchtverdediging.

De verwachting dat de F-16 een succes zou worden, is uitgekomen. In de VS vormt het vliegtuig nog altijd de ruggengraat van de luchtmacht. In Europa schaften Nederland, België, Denemarken en Noorwegen het toestel aan. Deze landen zaten dan ook aan tijdens de meeting in Leuven. De gesprekken gingen onder meer over de toekomst van de Fighting Falcon. Nederland en Noorwegen zullen door de aanschaf van de F-35 op termijn afhaken. Andere landen, waaronder Portugal, gaan nog een flink aantal jaren door. Ons land beschikt op dit moment over 68 van de 213 F-16’s. Uitfasering van de F-16 vloot vindt volgens de huidige planning plaats tussen 2019 en 2024. Nederland plaatste dit jaar een eerste bestelling voor 8 F-35’s, ter vervanging van de F-16.

x

AWACS-radarvliegtuig naar knekelhuis

De laatste vlucht voor 1 van de AWACS-radarvliegtuigen van de NAVO is een feit. Het toestel, met de kenmerkende zwarte draaiende schotel op de romp, is eind juni van Duitsland naar de VS gevlogen. Daar wordt het vliegtuig opgeslagen op de 'Boneyard' van Davis-Monthan Air Force Base in Tucson.

De AWACS (Airborne Warning and Control System) is de eerste van 3 vliegtuigen die wegens bezuinigingen buiten dienst wordt gesteld. De overige 14 radartoestellen op de Duitse vliegbasis Geilenkirchen krijgen een opknapbeurt waardoor ze weer jaren meekunnen.

De radarvliegtuigen zijn in Nederland bekend om de doorstarts die worden getraind op vliegbasis Eindhoven. Ze zijn berucht om hun lawaaiige motoren. Met de toestellen kan de NAVO grote delen van het luchtruim controleren en militaire toestellen begeleiden tijdens hun missies.

x

Topbenoemingen

Commodore Eric Schevenhoven wordt per 1 september directeur Plannen bij de Defensiestaf. Per 15 augustus wordt hij bevorderd tot generaal-majoor. Kolonel Hans Folmer wordt als commodore de hoogste baas van het Defensie Cyber Commando.

De 53-jarige Schevenhoven volgt schout-bij-nacht Rob Bauer op die is benoemd tot plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten. De nieuwe directeur Plannen begon in 1980 aan de Koninklijke Militaire Academie en vervulde daarna diverse leidinggevende functies. In 2005 werd hij als kolonel hoofd Afdeling Logistieke Regelgeving en Plannen bij het Commando Luchtstrijdkrachten.

x

Schnitger commandeur

Luitenant-generaal Sander Schnitger is deze week in Brussel benoemd tot Commandeur in de Kroonorde. De Belgische minister van Defensie Steven Vandeput roemde de Commandant Luchtstrijdkrachten voor zijn rol in de internationale samenwerking tussen beide landen.

Schnitger kreeg de prijs tijdens een korte ceremonie op het kabinet van Vandeput. Ook de Franse generaal Denis Mercier kreeg de titel. “Jullie zijn steeds voortrekkers geweest van internationale samenwerking'', sprak hij het tweetal toe. Vandeput prees ze onder meer vanwege de samenwerking in de strijd tegen Islamitische Staat.

x

Commando 901 Squadron overgedragen

Luitenant-kolonel Dirk de Putter heeft op vliegbasis Volkel het commando over 901 Squadron overgedragen aan majoor Esmé Roose.

Tijdens de ceremonie bedankte de vertrekkend commandant zijn personeel voor alle steun en vertrouwen. Majoor Esmée sprak op haar beurt over hoe zij als commandant leiding wil geven aan 901 Squadron. “U moet met uw vakkennis en ervaring maximaal de ruimte krijgen om uw werk goed te doen. Hierbij krijgt u de verantwoordelijkheid die u wilt en verdient, minder regels, meer regelruimte. Ik sta vóór mijn mensen en achter ons product. Wij doen er toe als 901, dat laten we zien en stralen we uit.”