Foto sergeant Ruud Mol

Waarde bepalen door doen en stilstaan

Elke organisatie heeft één doel: waarde toevoegen. Iets betekenen. U en ik doen dat samen door ons in te zetten voor vrede, veiligheid en vrijheid. Dat doen we sinds enkele weken ook in Mali, waar onze collega’s de oren en ogen van de Verenigde Naties zijn. En de behoefte aan onze toegevoegde waarde blijkt ook uit het recente besluit van de ministerraad om ons in te zetten voor luchtruimbewaking boven de Baltische staten later dit jaar.

Diezelfde inzet en toegevoegde waarde tonen we tijdens Operatie Luchtsteun waar we bezoekers laten beleven en doen. Op 20 en 21 juni op Gilze-Rijen ervaren bezoekers wat we overal ter wereld doen en waarom we dat doen voor Nederland.

Waarde toevoegen is niet alleen doen. Het is ook stilstaan. Stilstaan bij wat zoveel jonge mannen en vrouwen ruim zeventig jaar geleden voor onze vrijheid hebben opgeofferd. Met onze wereldwijde missies stappen wij in hun voetsporen, bijdragen aan vrijheid.

Maar dat kan alleen als die luchtmacht en luchtmachters klaar zijn voor het heden en de toekomst met alle ontwikkelingen die op ons pad komen. Wij maken ons klaar voor het heden en de toekomst met CLSK 3.0.

Binnen CLSK 3.0 ligt ook onze nieuwe domein: space. Door samenwerking en het delen van kennis krijgen we antwoord op de vraag wat space voor ons als luchtmacht betekent. Welke rol spelen wij in de ruimte. U zult verbaasd zijn hoe we in ons dagelijks bestaan allemaal al gebruik maken van dit domein!

Maar of het nu om het verleden, het heden of de toekomst gaat, de belangrijkste factor binnen de luchtmacht bent u. U maakt het verschil. Daarmee bepaalt u de toegevoegde waarde van de luchtmacht, nu en morgen.

Met vriendelijke groet,

Luitenant-generaal Alexander Schnitger

Commandant Luchtstrijdkrachten