Dutch Profile: F-84F Thunderstreak RF-84F Thunderflash – In dienst van de KLu

Twee publicaties van Luuk Boerman kort na elkaar. Na vorige maand een Dutch Profile-uitgave over de Nederlandse Spitfires, nu één over de Streak en Flash. De tweetalige uitgave (Nederlands en halverwege het boekje Engels) met tekst van Tim van Kampen en Gerrit Boxem is na een korte inleiding verdeeld in ruim 30 alinea’s. Ze behandelen onder andere kort de operationele squadrons (6 stuks), demoteams (5 stuks) en het operationele leven. In het boek weer veel zwart-wit- maar ook behoorlijk wat kleurenfoto’s, alleen lopen enkele opnames wel behoorlijk dicht. Ook zitten er een paar bijzondere opnames bij van Streaks van 322/323 Squadron. Natuurlijk maken de kleurenprofielen en een volledig registratieoverzicht het boekje af. (A.M.)

x

‘Dutch Profile: F-84F Thunderstreak RF-84F Thunderflash – In dienst van de KLu’ met ISBN 9789490092078 is geschreven door Tim van Kampen en Gerrit Boxem en geproduceerd en uitgegeven door Luuk Boerman/Dutch Profile. De softback op A4-formaat (20x30 cm) telt 56 pagina’s en is voorzien van 24 kleuren- en 84 zwart-witfoto’s en 7 pagina’s kleurenprofielen (inclusief omslag). De uitgave kost €15,- en is onder andere te bestellen via www.dutchprofile.nl. Voor verzending komt er dan € 2,50 bij.

x

Het Luchtmacht Boek

Een handzaam boekje in pocketformaat over wat de luchtmacht nu is, en hoe het er in het verleden uitzag. Nou ja, het moet wel een flinke pocket zijn, want Het Luchtmacht Boek telt 384 pagina’s. Die staan vol met luchtmachtwetenswaardigheden en dat was de 3 auteurs Henk Kauffman, Erwin van Loo en Rolf de Winter wel toevertrouwd. Deze luchtmachtdeskundigen van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie hebben namelijk al vele publicaties op hun naam staan.

Het Luchtmacht Boek kent na een inleiding een verdeling in 7 hoofdstukken, waarvan enkele elkaar overlappen. Iedere pagina toont 1 foto en een begeleidende beknopte tekst over wat er te zien is, en de relatie is tot de verdere ontwikkeling van de luchtmacht. Daarbij gaat het niet alleen om de machine of de mens die ermee werkt. Het boek behandelt zeker ook het ondersteunende bedrijf, maar ook de rol in de maatschappij en bovendien niet alleen in Nederland maar ook in de Caraïben, Nederlands-Indië en diverse oorlogs- en uitzendingsgebieden. Het is een makkelijk geschreven boek dat bijvoorbeeld voor de jeugd een goed beeld geeft van wat de luchtmacht eigenlijk is. De vele kleuren- en zwart-witfoto’s zijn afkomstig uit de collectie van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. (A.M.)

x

‘Het Luchtmacht Boek’ met ISBN 9789066304628 is geschreven door Henk Kauffman, Erwin van Loo en Rolf de Winter en uitgegeven door WBOOKS in Zwolle. De hardback op formaat 13 x 17 cm telt 384 pagina’s en is voorzien van honderden kleuren- en zwart-witfoto’s. Het boek kost € 14,95. Kijk voor meer informatie op www.wbooks.com/luchtmacht-boek.html.

x

Warplane No.07 – WM-21 Sólyom

Juist ja, de WM-21 Sólyom. Dat roept niet meteen bij iedereen een beeld van herkenning op. Dat wordt echter anders als blijkt dat de Fokker C.V aan de wieg van dit Hongaarse ontwerp staat. Daarvan werden er 76 geleverd, grotendeels in licentie gebouwd door Manfred Weiss (WM). Hij maakt er een verbeterde versie van, de WM-16 en die stond weer model voor de WM-21.

De opzet van deze uitgave van Warplane is net als de voorgaanden. Een luchtige maar gedegen beschrijving van het type begeleid door zeer goed (bewerkt) fotowerk en afbeeldingen. Voor de inhoud droeg Edwin Hoogschagen zorg, bekend van het Fokker C.V-boek en de vorige Warplane uitgave over Fokker C.X. (A.M.)

x

‘Warplane No.07 – WM-21 Sólyom’ met ISBN 9789086161676 is geschreven door Edwin Hoogschagen en uitgegeven door Violaero, onderdeel van Lanasta in Emmen. De softback op formaat 22x27,5 cm telt 48 pagina’s met Engelse tekst is voorzien van 109 foto’s en afbeeldingen in zwart-wit en 29 (beide inclusief omslag) in kleur. Het boekje kost €13,95. Kijk voor meer informatie op www.lanasta.com.