08

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 05 | 2014

Saker Falcon

Air Manoeuvre Brigade

4 Chinooks en 5 Apaches vlogen in april 2 weken vanaf de vliegbasis Pápa in Hongarije voor de oefening Saker Falcon. De helikopterbemanningen trainden daar onder andere air assaults met zo’n 1500 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade. Samen opereren ze dan als 11 Air Manoeuvre Brigade.

Trainingen

Voor het Defensie Helikopter Commando was het de eerste grote operatie na de National Security Summit en na de omschakeling van de wapensystemen naar SAP. Daardoor kwamen de squadrons aan verschillende trainingen niet toe. 

Nachtvliegen

Hongarije bood een prachtige kans alle niveaus – 1 voor het individu, 2 voor de bemanning en 3 tussen bemanningen dan wel helikopters onderling – te trainen. Ook nachtvliegen stond op het programma. Evaluators van het 299 Squadron beoordeelden de bemanningen op hun kunnen.

Op niveau

Saker Falcon kende beide weken hetzelfde scenario. Dat bood het DCH de kans bij een groot aantal crews de getraindheid weer op niveau te krijgen. Daarvoor maakten ze dankbaar gebruik van de openstelling van Pápa Air Base.

24/7

Pápa is de thuisbasis van de Heavy Airlift Wing, dat 24 uur per dag inzetbaar is. Op de achtergrond van deze tankende Chinook van het 298 Squadron zijn duidelijk de staarten van de 3 C-17 Globemasters te zien. 

Inzetbaar houden

Gereedstelling en onderhoud werkten hard om de helikopters inzetbaar te houden voor maximale training van de bemanningen. Tegelijk is er de nieuwe verwerking in SAP. Met weinig zogenoemde super users, een extra zware belasting.

Air assaults

Terwijl de Apaches in een screen de omgeving beveiligen, gaan de infanteristen van het 12e en 13e bataljon van 11 luchtmobiele Brigade weer veilig aan boord van de Chinooks. Behalve deze air assaults trainde luchtmobiel ook hun inzet als parachutist.