11

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 05 | 2014

Heli’s, vliegtuigen en para’s tijdens Reliable Sword

Hoofdrol voor luchtmacht

Chinooks en Cougars die af- en aanvliegen met materieel en militairen. Parachutisten die uit een C-130 springen en strategische doelen innemen. Tijdens Reliable Sword, de grootste oefening van de Koninklijke Landmacht op Nederlandse bodem in 2014, is een hoofdrol weggelegd voor de Koninklijke Luchtmacht.

In de eerste week wordt de staf beoordeeld op het aansturen van de troepen. Na het eerste weekend komen de militairen echt in actie op militaire oefenterreinen en tussen het publiek. Dit gebeurt vooral in de omgeving van Arnhem en Rhenen.

Dynamisch

Meer dan 2.000 militairen opereren van 7 tot 23 mei in Zuid-Holland (Den Haag), Noord-Brabant en Gelderland. Troepenverplaatsingen, een rivieroversteek en verschillende grote parachuteoperaties en air-assaults maken de complexe oefening erg dynamisch.

Openbare ruimte

Des te meer aangezien een groot deel van de oefening plaatsvindt in de openbare ruimte. Zo wordt onder meer gesprongen boven de Ginkelse Heide, waar in 1944 geallieerde luchtlandingen plaatsvinden.

Globemaster

Zo’n 200 parachutisten springen op die Ginkelse Heide vanuit een C-17A Globemaster. Dit zware transportvliegtuig van de Heavy Airlift Wing op Pápa Airbase in Hongarije wordt voor het eerst boven Nederland voor deze taak ingezet.

Fast roping commando’s

11 Luchtmobiele Brigade traint tijdens de tweede week van Reliable Sword onder meer rivieroversteken, para drops en sociale patrouilles. Ook vinden er acties plaats bij de voormalige ENKA-fabriek en bejaardentehuis in Rheden, zoals fast roping van Korps Commandotroepen vanuit een Cougar van het 300 Squadron.

Explosieven speurhond

In Doorwerth veroveren commando’s een vijandelijk kamp in een voormalige steenfabriek. De KCT’ers zijn voor hun verkenningsmissie afgezet door een Chinook van het 298 Squadron. Bijzonder is de inzet van een speciaal getrainde hond, die explosieven kan onderkennen.

Duitse ondersteuning

Het Defensie Helikopter Commando en hun Duitse collega’s zetten luchtmobiele infanteristen aan de grond bij het gesimuleerde trainingskamp voor terroristen in Doorwerth. Daarna verplaatsen de Nederlandse Chinook en Duitse CH-53 transporthelikopters materieel, bij het gewondentransport geholpen door een Duitse Huey (foto).

Deelen veroverd

Zo’n 100 parachutisten veroveren op 19 mei het Militair Luchtvaartterrein Deelen. Nederlandse para’s springen samen met Duitse fallschirmjäger vanuit een C-130. Na de succesvolle verovering van het vliegveld richten zij daar een tijdelijke basis in. Ze krijgen in de loop van de avond versterking. Dat konvooi van zo’n 60 voertuigen moet alleen nog wel de Neder-Rijn oversteken bij Rhenen.

Bruggenhoofd

Om die oversteek veilig te laten verlopen, richten infanteristen van 11 Luchtmobiele Brigade een bruggenhoofd op de ‘vijandelijke’ kant van de rivier. Daarvoor worden zij een dag eerder met parachute gedropt boven de Ginkelse Heide. Vervolgens trekken deze zwaarbewapende militairen ‘s nachts naar het oversteekpunt. Vanaf Deelen vinden tijdens de oefening meerdere acties plaats.

Openbare ruimte

Reliable Sword stoomt deelnemende eenheden als 11 Luchtmobiele Brigade klaar voor de NATO Response Force (NRF) in 2015. Volgend jaar staat Nederland stand-by voor de NAVO die deze snelle reactiemacht binnen 5 tot 30 dagen naar brandhaarden waar ook ter wereld.