Tekst kapitein Henny de Boer
Foto Kustwacht
Maritiem Operatie Centrum Kustwacht: meerdere mijlpalen
Drie mijlpalen in twee maanden; COMMIT/JIVC en de Kustwacht hebben flinke stappen gezet op het gebied van ICT en vastgoed. Zo zijn er een nieuw radiobediensysteem en een nieuw operationeel incidentmanagementsysteem voor de meldkamer in gebruik genomen, en ook is de eerste paal geslagen van de nieuwbouw voor de Kustwacht in Den Helder. Het zijn drie belangrijke stappen in een omvangrijk project dat in 2016 werd gestart: de realisatie van het nieuwe Maritieme Operatie Centrum (MOC) voor de Kustwacht.
Moderne werkomgeving
Dit jaar zijn belangrijke resultaten geboekt op weg naar de eindstreep van het MOC-project. Eind 2026 worden twee compleet nieuwe Kustwachtgebouwen in Den Helder opgeleverd, inclusief nieuwe ICT. De Kustwacht huist momenteel in bij de Koninklijke Marine, maar haar taken zijn sinds de oprichting in 1987 uitgebreid en de organisatie heeft behoefte aan een eigen omgeving die speciaal toegesneden is op haar werkzaamheden en op de eisen van de huidige tijd. Aangezien Defensie het beheer doet van de Kustwacht, kreeg COMMIT/JIVC de opdracht om een moderne werkomgeving neer te zetten.
Puzzelstuk
Het allerlaatste ICT-puzzelstukje – eigenlijk een groot centraal puzzelstuk – werd vorige maand gelegd met de oplevering van het nieuwe incidentmanagementsysteem van de meldkamer van de Kustwacht: Guardion Coastguard. Middels dit systeem worden alle meldingen geregistreerd en afgehandeld in het operationele hart van de Kustwacht. Het gaat bijvoorbeeld om noodoproepen op zee, overtredingen op vaarwegen of veiligheidsmeldingen. De oplevering van het incidentmanagement is de laatste stap in het bredere vervangingstraject van de verouderde ICT-systemen van de Kustwacht. Guardion Coastguard is een nieuw ICT-systeem met een nieuwe look en feel dat op maat ontwikkeld is door JIVC Maritieme IT.
Van knoppen naar een touchpanel
De Kustwacht heeft ook een nieuw systeem voor de radiocommunicatie in gebruik genomen. Om de meldingen van de sensoren van de Kustwacht te laten binnenkomen in dit nieuwe systeem, moesten de radiosystemen en netwerken vervangen worden. Dit betekende nieuwe bekabeling – glasvezel - naar alle uithoeken van de Nederlandse kust en de binnenwateren: naar vuurtorens en antennemasten, dwars door afgelegen natuurgebieden heen. Geen sinecure, maar met een succesvol resultaat. Hiermee is een overstap gemaakt – na 24 jaar - van een systeem met knoppen naar een touchpanel. Op 1 oktober ging de nieuwe radiocommunicatie live.
Cyber security
Een bijbehorend – essentieel – onderdeel van de modernisering is cyber security. Vanwege de toegenomen cyberdreiging is het van belang dat de gegevens van de Kustwacht worden afgeschermd. Eerder ging de kantooromgeving van de Kustwacht al over op de veilige Defensie-omgeving van MULAN, en nu is ook het nieuwe incidentmanagementsysteem binnen de veilige digitale Defensiemuren ondergebracht. Projectleider Remko van JIVC: “De Kustwacht vormt de ogen en oren van Nederland op de Noordzee, de Waddenzee, het IJsselmeer en Zeeland. Het is belangrijk dat de Kustwacht veilig data kan ontvangen en delen met partners, zoals de Marine, NAVO-partners, hulpdiensten, KNRM en meteodiensten."
Doorontwikkeling: Informatie Gestuurd Optreden (IGO)
Zoals gezegd was met de oplevering van Guardion Coastguard het laatste ICT-puzzelstuk gelegd. Maar hiermee is het project nog niet afgerond. De komende jaren wordt Guardion Coastguard verder doorontwikkeld. En dan komen we bij de volgende mijlpaal: Informatie Gestuurd Optreden (IGO). Door het combineren van data uit de verschillende systemen, krijgt de operator een completer beeld van een incident, om vervolgens snel en effectief de juiste acties te kunnen nemen. Zo kan de Kustwacht nu bijvoorbeeld al live meekijken met beelden die gemaakt worden door de nieuwe Kustwachtvliegtuigen. Het is voorstelbaar dat straks hetzelfde gaat gebeuren met drones, zowel in de lucht als onder water. Projectleider Remko: “Het vervangen van de ICT was de eerste stap. We hebben met elkaar hard gewerkt om tot dit resultaat te komen. De basis staat, nu gaan we verder met de doorontwikkeling. Ook dat is nodig, zodat de Kustwacht haar taken kan uitvoeren en ook in de toekomst kan blijven zorgen voor veiligheid op de Noordzee."
Vastgoed: meldkamer en Uitwijk Training en Testcentrum (UTT)
Medio 2027 verhuist de Kustwacht naar het nieuwe operatiecentrum. Naast het hoofdkwartier in de nieuwe haven in Den Helder komt ook nog een tweede gebouw: het Uitwijk Training en Testcentrum (UTT). Het duurde even voordat de eerste paal in de grond ging. Nadat het budget van het vastgoedproject rond was, volgde een prijsverhoging van bouwmaterieel door de oorlog in Oekraïne. Ook het rekening houden met de zeespiegelstijging en nieuwe stikstofeisen kwamen erbij. Maar nu is de aannemer begonnen met heien.
Duty Officer Vincent van de Kustwacht over het nieuwe incidentmanagementsysteem Guardion Coastguard voor de meldkamer in Den Helder:
MULAN. Een van de grootste veranderingen is dat het nieuwe incidentmanagementsysteem Guardion Coastguard voor de meldkamer nu op MULAN draait. Dat is belangrijk vanwege de toegenomen cyberdreiging.
JIVC. Naast de beveiliging is een groot voordeel van MULAN ook het feit dat we nu JIVC als dienstverlener hebben in plaats van een externe leverancier. De contacten over het systeem zijn laagdrempelig en er kunnen relatief snel veranderingen worden aangebracht door de ontwikkelaars.
Zoeken. Belangrijke zaken die veranderd zijn in het incidentmanagementsysteem zijn zoek- en filterfuncties, dat maakt het gebruik makkelijker. Verder kunnen collega’s meteen meelezen als we het incidentensysteem invullen en daardoor meteen handelen tijdens een incident. Voorheen moest je eerst het hele incident invullen en opslaan, voordat collega’s het ook zagen.
Wennen. Verder zijn er ook zaken waar we nog aan moeten wennen. Voorheen was het type incident leidend, nu is de zogeheten ‘casualty’ (het getroffen mens, dier of object) de basisinsteek. Ook vulde een tijdlijn van een incident het hele scherm, nu slechts een kwart, aangevuld met andere functionaliteiten als actiepunten.
Doorontwikkelen. Nu ontbreken er nog functies of moeten bepaalde zaken aangepast worden. We houden een lijst bij van benodigde aanpassingen, die steeds wordt doorgegeven aan de ontwikkelaars. Samen zijn we nog volop bezig met de doorontwikkeling.”
Mooie stap voorwaarts
KTZ Bert Boom, hoofd Maritieme IT en senior supplier van het project MOC Kustwacht: “Dit is een mooie mijlpaal voor het project MOC en de Kustwacht. De ontwikkeling van Guardion Coastguard was een intensief traject, dat ook de nodige hobbels gekend heeft. Nu gaan we met de Kustwacht aan de slag om het product verder door te ontwikkelen voor meer Informatie Gestuurd Optreden (IGO).”
KTZ Nicole Kuipers, directeur Kustwacht is het daarmee eens: “Ik ben blij dat we live zijn met Guardion Coastguard. Het is een goed moment om de overstap te maken. Het is nu veel rustiger dan in het hoogseizoen, zodat de medewerkers tijd hebben om te wennen. Nu gaan we in de dagelijkse praktijk ervaren hoe het werkt.”