Tekst Evert Brouwer
Foto Diversen

Opblaasbare Leopard

Een tank die wordt opgeblazen is in de meeste gevallen geen goed nieuws voor de eigen troepen. Tenzij het bijvoorbeeld de opblaasbare Leopard 2A4 betreft van het Tsjechische bedrijf Inflatech. Deze producent van militaire ‘lokmiddelen’ gaat decoys leveren aan Oekraïne.

Daarmee kan de suggestie worden gewekt dat er grote aantallen van deze pantsers op voorraad zijn die de tegenstander angst moeten inboezemen. Of ze kunnen een aanval uitlokken, waarmee de vijand zich verraadt.

Wie denkt aan een leuk cadeau voor de kinderen: de opblaasbare ‘Leo’ is  niet voor thuisgebruik geschikt. Ze heeft een gewicht van 44 kilogram, onder meer door de kleine dieselmotor die het allemaal nog reëler moet maken. Volgens Inflatech is er vanaf zo’n anderhalve kilometer geen verschil te zien met een echte tank. Om de Leopard uit te vouwen of in te pakken hebben twee man zo’n 10 minuten nodig. Pikant detail: de directeur van Inflatech is een geboren Rus, die al lange tijd in Tsjechië woont. (foto: Inflatech)

Bron: Le Monde

UAV van karton

De Australische regering heeft ondertussen de verkoop van speciale ‘drones’ aan Oekraïne goedgekeurd.

De firma Sypaq is druk bezig met het leveren van het Corvo Precision Payload Delivery System (PPDS). Deze kartonnen (eigenlijk foamboard) onbemande toestellen worden geleverd in slimme pakketten en zijn snel te monteren. Dat is inclusief motor en besturingssysteem. Het is de bedoeling dat maandelijks zo'n 100 van deze Corvo PPDS UAV’s naar Oekraïne gaan. De toestellen zijn inzetbaar voor bevoorrading, verkenning of mogelijk als aanvalswapen.

Bron: Asian Military Review

Meer (voor) Carl Gustaf

Het Zweedse COMMIT, Försvarets materieelverk (FMV), heeft SAAB gevraagd munitie te leveren voor het Carl Gustaf 84 mm antitankwapen.

Dat kost de Zweedse Defensie 3 miljard Zweedse kronen en dat is omgerekend ongeveer 260 miljoen euro. De bestelling maakt deel uit van een 10-jarige raamovereenkomst tussen de FMV en SAAB. Dat contract omvat niet alleen de Carl Gustaf en munitie, maar ook de AT-4, de lichte LAW en ondersteunende uitrusting en accessoires. De eerste levering staat voor 2026 gepland. (foto: SAAB)

Bron: FMV

Bushmaster groot nieuws

Het was groot nieuws in Nieuw-Zeeland: de aankomst van de eerste serie Bushmasters uit Australië.

De eerste 18 van de 43 bestelde Bushmasters stonden opgesteld op de kazerne van Trentham. Minister van Defensie Andrew Little was speciaal voor dit spektakel uit de hoofdstad Wellington komen aanrijden.

Deze ‘Bushies’ hebben een krachtige Caterpillar-motor en runflat-banden die kunnen worden opgepompt en leeggelaten vanaf de bestuurdersstoel. Behalve de bemanning is er plek voor 10 militairen. Dat is een hele verbetering. De huidige infanterievoertuigen, dik 40 jaar oude Oostenrijkse Daimler-Puch Pinzgauer, hebben plek voor slechts 4 passagiers. Defensie Nieuw-Zeeland betaalde voor de gehele order €65 miljoen. (foto: adjudant Eva Klijn)

Bron: Ministerie van Defensie Nieuw-Zeeland

Nieuw gevechtsvliegtuig heet KAAN

KAAN. Zo heet het in eigen land geproduceerde gevechtsvliegtuig van Turkije. Tot nu toe opereerde het onder TF-X. De opnieuw verkozen president Recep Tayyip Erdoğan maakte dat begin deze maand bekend.

Het toestel van de vijfde generatie werd gepresenteerd tijdens een evenement onder de naam Century of the Future. Met de introductie van de KAAN heeft Turkije zowel op land, op zee als in de lucht ‘eigen’ wapens. Op 10 april heeft de Turkse marine immers het amfibische aanvalsschip TCG Anadolu ontvangen. Ook hier was president Erdoğan prominent aanwezig, terzijde gestaan minister van Defensie en oud-generaal Hulusi Akar. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het schip de F-35B zou dragen, maar zoals bekend heeft de Verenigde Staten een stokje gestoken voor de verkoop aan Turkije. Voorlopig biedt de Anadolu daarom plaats aan zware helikopters, drones en het eigen lichte aanvalsvliegtuig, de Hürjet.

(foto: Dimir / Wikimedia Commons)

NNS Kada officieel overgedragen

President Muhammadu Buhari van Nigeria heeft vorige maand het nieuwe (landings)transportschip NNS Kada (LST 100) officieel overhandigd aan de marine van zijn land.

Damen Shipyards heeft de Kada ontworpen, de bouw had plaats op de Albwardy Damen-scheepswerf in Sharjah (Verenigde Arabische Emiraten). Het veelzijdige schip is al in 2022 aangekomen in thuishaven Lagos. Ze heeft de eerste internationale reis - naar Guinee-Bissau - al achter de rug. Het schip leverde daar militair materieel en logistieke benodigdheden af. In dat land is het Nigeriaanse leger actief als onderdeel van de Stabilization Support Mission van de West-Afrikaanse economische unie. (foto: Damen)

Bron: Damen

Meer radars naar Oekraïne

Hensoldt gaat de luchtverdediging in Oekraïne versterken met nog eens 6 TRML-4D radars.

Het Duitse bedrijf meldt dat de apparatuur eind dit jaar wordt geleverd, na de benodigde opleidingen voor de Oekraïense operators. Onbekend is het systeem niet in Oekraine. Hensoldt heeft daar al verschillende TRML-4D-radars staan als onderdeel van het IRIS-T SLM-luchtverdedigingssysteem. TRML-4D maakt gebruik van de nieuwste Active Electronically Scanned Array (AESA) radartechnologie met meerdere digitaal gevormde bundels. Het is in staat om verschillende soorten luchtdoelen, zoals vliegtuigen, helikopters en kruisraketten, vroegtijdig te detecteren. Het zorgt voor een snelle detectie en tracking van ongeveer 1.500 doelen in een straal van maximaal 250 kilometer. De order heeft een waarde van meer dan 100 miljoen euro. (Foto Hensoldt)

Bron: Hensoldt

Konvooi met 1 chauffeur

De Australische landmacht heeft een succesvolle eerste proef afgelegd met een konvooi vrachtwagens met slechts 1 chauffeur. De nationale Transport Research Organization en Deakin University ondersteunden de test. Defensie heeft in 2021 $3,6 miljoen beschikbaar gesteld voor dit project.

Kolonel Robin Smith, van de Future Land Warfare Branch meldt dat de autonome voertuigen goed presteerden. De technologie is uitgebreid getest op veiligheid, zoals tijdig stoppen en voldoende afstand tussen de voertuigen. Tijdens de proeven op de snelweg is een gesimuleerde bevoorradingsmissie opgezet tussen Mangalore Airfield en Puckapunyal Army Base. Een afstand van zo’n 30 kilometer.

Bron: Ministerie van Defensie Australië