Tekst LTZ 2OC (SD) Joost Margés
Foto Jarno Kraayvanger

Medewerkers COMMIT doordrongen van urgentie om Oekraïne te ondersteunen

Het was een indrukwekkende bijeenkomst, te Soesterberg. President Zelensky van Oekraïne sprak daar op 4 mei Nederlandse defensiemedewerkers toe die betrokken zijn bij het leveren van munitie en materieel aan zijn land in oorlog. Zo mogelijk raakten zij nog dieper doordrongen van de urgentie van het bevoorraden van de Oekraïense troepen, om de Russische invasiemacht tegen te houden en terug te dringen. Drie COMMIT-collega’s vertellen.

‘Er was behoefte aan alles: munitie, handgranaten, voertuigen, houwitsers, luchtdoelraketten, zoals Stingers en inmiddels ook Patriots.’

Milène (JIVC) – ‘Ik denk dat Oekraïne een wake-up call is geweest’

“Ooit was ik verbindelaar bij de Koninklijke Landmacht, maar inmiddels burgermedewerker bij JIVC. Als adviseur binnen de Joint Mission, Events Exercise Coordination Cell (JMECC) ondersteun ik de planning van eenheden op missie en oefening. Daarvoor heb ik contact met de CIS-afdelingen van alle operationele commando’s en de Directie Operaties in Den Haag. Momenteel ben ik ook lid van de regiecel voor de Taskforce Oekraïne. Daarin zijn alle bedrijven van COMMIT vertegenwoordigd, zoals het Munitiebedrijf, KPU en dus ook JIVC. Mijn rol binnen de regiecel is om alle ICT-gerelateerde behoeftes van de Oekraïners te inventariseren en de benodigde informatie- en communicatiemiddelen met voorrang te laten leveren.”

President Zelensky betoonde zijn respect en waardering aan gewond geraakte en in Nederland revaliderende Oekraïense militairen.

“Mijn werk was altijd al heel erg operationeel gericht, met spullen die ‘gisteren’ geleverd moeten worden. Het nut en de noodzaak om de mensen in de operatie te bedienen, zit in mijn DNA met een familie van militairen die ook allemaal op uitzending zijn geweest. Ik was altijd al gemotiveerd om de mensen in het veld de beste spullen te bieden, zoals in Litouwen en Irak. Door wat Oekraïne nu overkomt, ben ik extra betrokken. Het deed mij veel om Zelensky te horen en te zien. Net als de aanwezige Oekraïense gewonden die revalideren in Doorn en hun landgenoten die in Nederland in opleiding zijn. Je voelde veel wederzijds respect. Zij leveren de strijd en wij doen er alles aan om hen te ondersteunen. Ik voel mij trots dat ik een kleine rol mag spelen in het grote proces. Ik denk dat Oekraïne een wake-up call is geweest. Mensen kunnen tijdens hun werk nog wel eens verzanden in processen; dan lijkt het of je bezig bent met kantoorwerk. Nu weet je meer dan ooit waar Defensie voor staat. Helaas is dat de bijkomstigheid van de oorlog in een ander land.”

Premier Rutte, defensieminister Ollongren en president Zelensky ontmoeten Oekraïense militairen die in Nederland in opleiding zijn.

Antal (Defensie Munitiebedrijf) – ‘Een rol hebben in het grote geheel doet iets met je’

“Binnen het Defensie Munitiebedrijf ben ik werkvoorbereider logistiek en munitietechnicus. Dat houdt in dat alle papieren voor elkaar zijn en dat het transport is geregeld, meestal in samenwerking met de Directie Operaties J4 (Logistiek) en de collega’s van transport, hier in Veenhuizen. Alles wat we aan munitie en materieel naar Oekraïne hebben gestuurd, is op papier door mijn vingers gegaan. Vooral in het begin maakten we lange dagen, vaak tot 22.00 uur. Of we kwamen midden in de nacht weer terug, omdat er spullen met spoed weg moesten. We hebben hier, in dit soort gevallen, ‘variabele werktijden’. Alles begint met een aanvraag vanuit de J4 of J5 (Plannen) of de Taskforce Oekraïne. Dan komt de munitielijst bij mij terecht, die ik dan weer doorzet naar de afdeling Distributie. Terwijl zij het klaarzetten, regel ik samen met de collega’s van de Transport Plan Cel het transport en de bijbehorende documenten. Dan gaat het óf naar Oekraïne óf naar opleidingslocaties waar Oekraïners trainen. Wat we zoal leveren is alles wat je voorbij hoort komen op het Journaal. Patriot-luchtdoelraketten, artilleriegranaten en vooral veel klein kaliber-munitie. De mensen daar zitten er echt om te springen.”

“Dat je hen helpt en een rol hebt in het grote geheel, dat doet iets met je. Het is geen kattenpis. Is toch anders dan wanneer je munitie moet leveren voor schietoefeningen op de Harskamp. De meesten van ons zijn oud-militair; ook daardoor begrijp je het belang van snelle leveringen wel. De strikte aanvraagtijden die onze frontoffice trouwens normaal gesproken hanteert, zijn totaal niet meer van toepassing. Laatst hadden we een borrel met barbecue, maar moest er plotseling een partij munitie uitgeleverd worden. Toen gingen we meteen met een aantal mensen aan slag. Wel leuk dat onze collega’s ons niet vergaten en ons bleven voorzien van hapjes en drankjes.”

Rogier (Defensie Munitiebedrijf) – ‘Russische inval heeft als katalysator gewerkt’

“Binnen het Defensie Munitiebedrijf ben ik hoofd Sectie Ketenlogistiek. Wij kregen vanaf de Russische inval in Oekraïne steeds meer verzoeken voor het leveren van munitie en materieel. Al enkele dagen na die bewuste 24 februari 2022 lag er een Excel-sheet van 13 of 14 kantjes. Er was behoefte aan alles: munitie, handgranaten, voertuigen, houwitsers, luchtdoelraketten, zoals Stingers en inmiddels ook Patriots. Soms kwamen de verzoeken rechtstreeks bij ons binnen, maar soms ook bij de opslag in Veenhuizen of via de operationele commando’s. De commandant van het Defensie Munitiebedrijf koos daarop voor een centrale regie en die kwam bij mij terecht. Dit is belangrijk gebleken om helder te krijgen wat Oekraïne nodig had, adviezen te geven aan de Defensiestaf over onze voorraadniveaus én om te weten wat er precies de magazijnen verliet zodat we dat financieel konden claimen.”

“... maakte veel indruk toen hij erbij stilstond dat het invloed heeft op ons thuisfront ...”

“Ik merk dat de Russische inval als katalysator heeft gewerkt binnen het denken en doen van de krijgsmacht. Voorheen deden we zoveel als mogelijk binnen het gestelde budget. De situatie veranderde al direct door het aannemen van de Versnellingsnota door de Tweede Kamer in mei 2022. Daardoor konden we per direct voor 500 miljoen euro munitie inkopen. Dat was een typische no regret-maatregel, die ervoor zorgde dat we snel zaken konden doen, voordat de munitiemarkt helemaal overspannen zou raken. Inmiddels heeft de Kamer ook goedkeuring gegeven voor het gedeeltelijk aanschaffen van munitie voor de eerste hoofdtaak, met een totale waarde van ruim 2 miljard euro.”

“Voorheen waren wij druk met het leveren van munitie voor oefeningen en vredesoperaties. Nu treffen we voorbereidingen voor de mogelijke NAVO-inzet van onze Very High-Readiness Joint Task Force-eenheden, vragen onze operationele commando’s tegelijkertijd capaciteit van het Defensie Munitiebedrijf om goed geoefend te blijven én faciliteren we schenkingen van munitie aan Oekraïne. Dit alles zorgt voor een nieuwe dynamiek. Daar heeft het bezoek van president Zelensky op 4 mei ook aan bijgedragen. Hij nam uitgebreid de tijd om ons toe te spreken. Het maakte veel indruk toen hij erbij stilstond dat het invloed heeft op ons thuisfront als wij extra uren of dagen maken om Oekraïne van wapens en munitie te voorzien. Je land ligt in puin, er gebeuren de meest verschrikkelijke dingen en dan heb je nog oog voor de enkele defensiemedewerker die buiten de geijkte tijden moet werken. Zoiets versterkt de motivatie enorm om op je vrije dag, flexdag of ’s avonds door te gaan met dit belangrijke werk.”

President Zelensky signeert de Oekraïense vlag van COMMIT-medewerker Teun.