'Wat hebben we al mooie resultaten geboekt'

Beste lezer van de Materieelgezien,

Dit is de achtste Materieelgezien in 2022. Dat betekent dat de zomer voorbij is en we de tweede helft van 2022 in gaan. De eindspurt voor het realiseren van alles wat we ons hebben voorgenomen is daarmee ingezet. En wat hebben we al mooie resultaten geboekt. Ik ben trots op alle DMO’ers die zich met ziel en zaligheid inzetten om de krijgsmacht te ondersteunen en aan de slag zijn met de inhoud van de Defensienota 2022. Ik noem een aantal voorbeelden die in deze Materieelgezien aan bod komen.

Allereerst de belangrijke mijlpaal die is bereikt in het Programma Vervanging Onderzeeboten. Het team heeft na de herijking van het programma eerder dit jaar keihard gewerkt om de offerte-aanvraag rond te maken. En dat is gelukt! In november 2022 gaat deze aanvraag de deur uit naar de drie werven. In deze Materieelgezien vertellen twee medewerkers van het team hoe het is om dag en nacht met zo’n uitdagend programma bezig te zijn.

Verder aandacht voor de ondersteuning van de inkopers bij hun werk. Dat “inkopen” een vak is, dat wisten we natuurlijk al. Maar in deze tijden komt er veel meer bij kijken. In tijden van krimp waren we soms geneigd prijs het doorslaggevende criterium te laten zijn. Natuurlijk is ‘prijs’ nog steeds van belang, maar tijdigheid van levering en de kwaliteit van het te verwerven systeem zijn nu ook belangrijke criteria. Tel daarbij op begrippen als maatschappelijk verantwoord inkopen, goed werkgeverschap, circulariteit en aandacht voor de productielocatie. Dan wordt duidelijk dat inkopen een uitdagend vak is. Het Gezicht van DMO in deze editie is Lotte Vermeulen; zij bouwt de IT-applicaties die inkopers moeten ontzorgen. Zij laat daarmee zien hoe de inkopers worden geholpen in hun werk.

Dan de uitrol van de eerste compleet vernieuwde CV90 in Zweden. Mooi om daar samen met de Commandant Landstrijdkrachten, het projectteam en een afvaardiging van de Koninklijke Landmacht getuige van te zijn. Zowel de makers als de genodigden waren zeer onder de indruk van de mogelijkheden van dit ingrijpend vernieuwde infanteriegevechtsvoertuig. Het mooiste was de reactie van de militairen die daadwerkelijk met de CV90 opereren. Het team dat de Peter van Uhm-trofee heeft gewonnen (de prijs van de manoeuvre-vaardigheidswedstrijd CV90-voertuigen) was aanwezig bij de uitrol van de CV90. Aan hun gezichten zag je dat we met dit nieuwe voertuig echt een gigantische stap vooruit maken in de landmacht.

Na de zomer is er traditioneel veel ceremonieel waarbij de krijgsmacht is betrokken. U kent vast de plaatjes van de militairen in de ‘grote ceremoniële tenuen’ tijdens Prinsjesdag. Achter de schermen heeft ons Kleding en Persoonlijke Uitrusting (KPU) bedrijf daar een grote betrokkenheid. Petje af voor hoe zij toch iedere keer weer de krijgsmacht pico bello voor de dag laten komen bij deze evenementen. Alles gereed maken voor de grote dag, op het laatste moment nog net even die knoop vastzetten en als alles weer terugkomt reinigen, waar nodig herstellen en weer keurig in het depot opbergen. In deze Materieelgezien kunt u dat hele proces beleven in een mooie video.

Tot slot de ontwikkelingen in de bedrijfsvoering van onze eigen DMO. In de pandemie hebben we geleerd dat het niet nodig is om altijd alles vanaf de werkplek te doen. Dat heeft ook gevolgen voor de inrichting van de werkplek. Om te kijken hoe dat anders kan, richten we als proef de etage van de toekomst in. Daarin experimenteren we hoe de nieuwe werkplek eruit kan gaan zien.

Naast de punten die ik uitlicht in deze column, biedt deze Materieelgezien nog veel meer mooie artikelen. Ik wens u heel veel leesplezier toe.

Hartelijke groet,

Vice-admiraal Arie Jan de Waard
Directeur Defensie Materieel Organisatie