Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie en anderen

Zweden bestelt GlobalEye

Saab heeft deze zomer een contract getekend met de Zweedse DMO, (Försvarets Materielverk, FMV) voor twee GlobalEye Airborne Early Warning and Control (AEW&C) vliegtuigen.

De levering is gepland voor 2027. De orderwaarde is SEK 7,3 miljard, zo’n €700 miljoen. Het contract omvat ook opties waarmee FMV twee extra GlobalEyes kan bestellen.

Saab's GlobalEye is uitgerust met de Erieye Extended Range-radar, die een bereik van meer dan 550 kilometer heeft. Daarnaast is een reeks geavanceerde sensoren en een commando- en controlesysteem aan boord van het Global 6000-zakenvliegtuig.

GlobalEye is ook inzetbaar voor het leiden en coördineren van reddingsmissies bij natuurrampen en grotere ongevallen op zee of op het land.

Bron: Försvarsdepartementet

Olé voor Milrem

Milrem Robotics heeft het eerste THeMIS onbemande grondvoertuig geleverd aan het Spaanse ministerie van Defensie.

De THeMIS is verworven in het kader van het ambitieuze Scorpion-programma. Spanje gaat daarmee op zoek naar het beste UGV (unmanned ground vehicle) dat de grondtroepen steun kan bieden tijdens operaties waar ook ter wereld.

In de eerste fase van het programma wordt een lijst opgesteld van missies voor de onbemande grondsystemen. De THeMIS is al in gebruik in 12 landen (waaronder Nederland, red.). Het voertuig is geschikt is voor meerdere missies en is bedoeld om uitgestegen troepen te ondersteunen. De ‘robot’ kan dienen als een transportmiddel voor uitrusting of als bescherming van de troepen. (foto: MCD/Hans Roggen)

Bron: Milrem Robotics

Meer omzet Defensie-industrie

Lockheed Martin is wereldwijd nog steeds met voorsprong de grootste producent binnen de Defensie-industrie.

Vorig jaar steeg de omzet van $62,562 miljard naar 64,458 miljard. Raytheon Technologies ($41,852 miljard) en Boeing ($35.093 miljard) vormen de rest van het traditionele ‘podium’.

Daarbij moet wel worden aangetekend dat bij de nummer één 96% van de inkomsten uit Defensie-gerelateerde zaken komen. Bij Raytheon (65%) en Boeing (56%) is dat anders verdeeld.

In de jaarlijkse top-100 van het Amerikaanse tijdschrift Defence News valt de opmars van Chinese bedrijven op. Aviation Industrie of China zag de omzet met 18% toenemen, China North Industries Group met 16%, maar vooral China Electronics Technology (+40%) springt in het oog.

Ook het Franse Dassault lag vorig jaar goed in de markt en steeg van plaats 34 naar 20 met een omzet van ruim $6 miljard (+65%). Van de grote Defensiebedrijven zagen Honeywell (-12%) en Airbus (-10%) de inkomsten uit hun Defensieproducten dalen.

Bron: Defence News

Liberty-Lifter

Het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) heeft zijn Liberty Lifter-project gelanceerd om een goedkoop vliegtuig te creëren met behulp van het ekranoplan-concept.

Het bureau wil dat het vaartuig strategische en tactische lift over zee kan uitvoeren die de operationeel logistieke capaciteiten versterkt. Het beoogde vliegtuig, een ekranoplan, zal snel en flexibel zeer groot en zwaar materieel moeten vervoeren, met de mogelijkheid om van het water op te stijgen en ook op zee te landen. De structuur maakt zowel een vlucht vlak boven het wateroppervlak als op hoogte mogelijk.

Momenteel bevindt het programma zich in de beginfase, wat inhoudt dat het bereik, de ladingen en andere parameters van het bijzondere watervliegtuig worden gedefinieerd. Aldus Alexander Walan, een programmamanager bij het Tactical Technology Office van DARPA.

bron: DARPA

Vikrant overgedragen

De Indiase marine heeft eindelijk z’n prestigieuze, in eigen land gebouwde, Indigenous Aircraft Carrier (IAC) Vikrant in ontvangst genomen van bouwer Cochin Shipyard Limited (CSL).

Het schip is ontworpen door het Directorate of Naval Design (DND) van de Indiase marine. Het draagt dezelfde naam als het eerste vliegkampschip van India, dat een cruciale rol speelde in de Indiaas-Pakistaanse oorlog van 1971. Gelijktijdig met de vieringen ter herdenking van de 75e verjaardag van de onafhankelijkheid van India, Azadi Ka Amrit Mahotsav, is de ‘reïncarnatie’ van de Vikrant een grote gebeurtenis.

De 262 meter lange carrier heeft een waterverplaatsing van bijna 45.000 ton. Het schip wordt aangedreven door vier gasturbines met een totaal vermogen van 88 MW en kent een maximale snelheid van 28 knopen.

Bron: Ministerie van Defensie India

Russisch materieel in Mali

Mali heeft vorige week vliegtuigen en helikopters uit Rusland ontvangen tijdens een officiële plechtigheid.

Het gaat om Aero L-39 Albatros straaltrainers, Su-25 Frogfoot gevechtsvliegtuigen, Mi-24P ‘Hind’ en Mi-8 ‘Hip’ gevechtshelikopters. De ceremonie, voorgezeten door de Malinese interim-president Assimi Goita, vond plaats in de presidentiële hal van de internationale luchthaven in de hoofdstad Bamako.

Bron: Sputnik