Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie en anderen

Meer Chinooks

De regering van Australië heeft 4 extra CH-47F Chinook-transporthelikopters en aanverwante uitrusting besteld.  De Defense Security Cooperation Agency in de Verenigde Staten is akkoord met de uitvoer, waar een slordige €250 miljoen tegenover staat.

Voor dat bedrag levert Boeing niet alleen de toestellen, maar ook 8 extra T55-GA-714A-turbinemotoren en 5 AN/AAR-57 Common Missile Warning Systems (CMWS). Eveneens in de prijs inbegrepen zijn onder meer missie-uitrusting, communicatie- en navigatieapparatuur, reserveonderdelen en componenten, speciaal gereedschap en testapparatuur. (foto: Boeing)

CH-47F Chinook in Amerikaanse dienst.

Nog meer Chinooks

Boeing kan de borst nat maken, want ook het Verenigd Koninkrijk heeft nieuwe Chinooks besteld.  Vorige week maakte de regering-Johnson bekend 14 van deze zware transporthelikopters te kopen.

Het contract is £1.4 miljard waard, op dit moment zo’n €1,6 miljard. De allernieuwste H-47(ER) kan 55 man personeel en 10 ton aan vracht vervoeren en kent een topsnelheid van 300 kilometer per uur. De levering van de eerste van deze Chinooks staat voor 2026 genoteerd en ze krijgen RAF Odiham (graafschap Hampshire) als thuisbasis.

Egypte winkelt in Frankrijk

Dassault Aviation gaat nog eens 30 Rafale gevechtsvliegtuigen leveren aan de luchtmacht van Egypte.  Zowel de regering in Cairo als het Franse bedrijf hebben dat vorige maand gemeld. Al eerder, in 2015, zijn door het Noord-Afrikaanse land 24 van deze multirole toestellen gekocht.

Deze tranche kost Egypte €4 miljard, waarbij ook nog eens €230 miljoen apart is gelegd voor de avionics van Safran Electronics&Defence. Er zijn al veel langer banden tussen de 2 landen waar het defensiematerieel betreft: 232 Fighter/Ground Attack Regiment in Gebel Basur vliegt al enkele decennia met de Mirage 2000. Dassault hoopt ook nog – wellicht tegen beter weten in – op een bestelling van de Finse luchtmacht. Dit jaar beslist ‘Helsinki’ welk jachtvliegtuig de vloot van 55 F-18C’s en 7 F-18D’s mag vervangen. Het gaat om een tender van liefst €9 miljard waarvoor de Finnen 64 toestellen verlangen. De gebruikelijke 5 leveranciers staan ervoor in de rij: SAAB met zijn Gripen NG, Lockheed met de F-35, Boeing heeft zijn F-18 Block III Super Hornet, BAE met de Eurofighter Typhoon en Dassault dus met de Rafale. (foto: A. Pecchi/Dassault Aviation)

Egyptische Dassault Rafales.
Arjun Mk.1A

Meer mans met Mk.I

Een opsteker voor het Indiase leger: het Ministerie van Defensie heeft goedkeuring verleend voor de verwerving van 118 Arjun Mk.IA-tanks voor de landmacht.

De totale kosten bedragen bijna €800 miljoen. Defensiefunctionarissen van het Aziatische land zeiden dat de door DRDO (Defense Research and Development Organization) ontwikkelde tanks - gewicht 58 ton - binnen 30 maanden na ondertekening van het contract klaar zijn voor levering. India heeft een arsenaal van ongeveer 4300 tanks en 8700 gepantserde voertuigen. Daarmee neemt het de 5e plek in op de ranglijst van landen met gevechtstanks. Het Indiase leger beschikt behalve de Arjun over onder meer de T-72 Ajeya en T-90S Bhisma, beide van Russische makelij.

Niet alleen op het land, maar ook in de lucht werkt India aan de nodige versterkingen. Er ligt een verzoek in Amerika om 6 Boeing P-8I marine patrouillevliegtuigen te kopen. De totale kosten daarvan worden geschat op bijna €2 miljard. Het land bestelde in 2009 eerste instantie 8 van deze toestellen voor de marine van India. In 2017 werden nog eens 4 toestellen besteld. (foto’s: Ministerie van Defensie India)

Boeing P-8I

Op goede voet

Belgische militairen krijgen volgende maand nieuwe laarzen van de Duitse fabrikant Lukas Meindl.

De eerste 8.000 paar zijn eind april geleverd aan het opslag- en distributiedepot van Defensie in Beringen. De nieuwe ‘bottines’ van Meindl vervangen de 4 types laarzen die nu gebruikt worden.

Defensie sloot vorig jaar een contract van 7 jaar af met Meindl. Ook reservisten krijgen het schoeisel aangemeten. Er zijn 2 modellen: een ‘all-weather’-model met Gore-tex membraan en een ‘hot dry’-model, dat ook waterdicht is.
De laarzen zijn in zwart en bruin beschikbaar. De waarde van het contract is niet bekendgemaakt. (Foto: Meindl)

F-22 Raptor

Einde Raptor?

De Amerikaanse luchtmacht gaat mogelijk zowel de F-22 Raptor als de F-15E Strike Eagle schrappen. Generaal Charles Brown, chef-staf van de US Air Force denkt dat het vliegende krijgsmachtdeel moet inzetten op 4 types gevechtsvliegtuigen, waarbij ook de al vele malen afgeschreven A-10 Warthog in beeld blijft. Er vliegt dan een mix van 4e en 5e generatie toestellen met de F-35 Lightning II, de F-15EX, de laatste versie van de F-16 en zoals gezegd de A-10.

Om even de vergelijking te maken: de Warthog (foto onder) is al bijna 50 jaar in dienst van de Amerikaanse luchtmacht. De Lockheed Martin F-22 is 30 jaar jonger, maar is in aanschaf én onderhoud enorm duur. (foto’s: US Air Force)

A-10 Warthog