Tekst Julian Heijtbrink
Foto sergeant Aaron Zwaal
Stage lopen bij de DMO
In Nederland zoeken 12.000 stagiairs naar een stageplek. Daar maakt de DMO nog te weinig gebruik van terwijl de mogelijkheden talrijk zijn. Daarmee hebben 3 koppels al wel ervaring. Stagebegeleiders vertellen hoe dat bevalt, zo’n student als tijdelijke collega. En is voor de stagiairs DMO hun toekomstige werkgever?
'Kansen moet je pakken'
Jasper Verbruggen (20), 3e jaars student Industrial Design. Heeft zijn stage afgerond bij Military Innovation by Doing (MIND).
“In de Materieelgezien las ik welke projecten bij MIND allemaal lopen. Daarvan was er 1 het ophangen van warmtecamera’s bij een ziekenhuis. Dat sprak mij zo aan, dat ik de geïnterviewde direct heb benaderd. Zo heb ik mijn plek geregeld”, vertelt Jasper die zijn stage inmiddels heeft afgerond. “Het was leerzaam om in zo’n professioneel team samen te werken. Ik leerde zelf initiatief nemen. MIND bood veel mogelijkheden, maar die kansen moet je wel zelf pakken.”
Jasper werd begeleid door Bart Zwiep (57), innovatiemanager bij MIND. “Wat Jasper vertelt over eigen initiatief is bij ons cruciaal. De meeste andere bedrijven formuleren een aantal stageopdrachten waarop studenten zich kunnen intekenen. Wij zetten mensen liever in hun kracht door ze zélf opdrachten te laten bedenken die passen bij hun expertise: ‘Kijk wat je wilt en kan, en ga dat gewoon doen’. Ideaal is een proactieve stagiair. Hij of zij ziet mogelijkheden en gaat daarmee aan de slag. Jasper kwam binnen met een hoop ideeën, 1 daarvan waren telefoonhouders uit de 3D-printer. “Ik merkte dat veel mensen bij Defensie hun telefoon gebruiken voor een meeting. De telefoonhouder kan je bevestigen aan de laptop. Veel collega’s raakten al snel geïnteresseerd.”
‘Studenten drukken je met je neus op de feiten’
Ook voor Zwiep leverde Jaspers tijd op de MINDBase leerwinst op. Zwiep: “Voordeel van ons jonge team is dat alles in twijfel wordt getrokken. Dat vind ik fijn. Als je langer bij een organisatie werkt, sluipt het er in: ‘zo doen we het altijd, dus vandaag ook’. Studenten drukken je met je neus op de feiten. Ze houden je fris, scherp en nemen nieuwe kennis mee. Zo weet ik dankzij Jasper weer een stuk meer over de 3D-printer en lasersnijder.”
Na zo’n succesvolle stage is Zwiep benieuwd of Jasper toekomst ziet bij MIND, maar dat antwoord moet hij verschuldigd blijven. “Ik zie zeker toekomst vóór MIND, maar het bedrijf is vooral bezig met het managen van innovatie, terwijl ik graag uitvoerend bezig wil zijn. Ik zie voorlopig voor mij geen toekomstige werkgever in MIND, maar eventueel wel als opdrachtgever. De ervaringen die ik heb kunnen opdoen zijn top en hebben mijn kennis verbreed.”
Het hele jaar door stagiairs
Tes Postma, 4e jaars student Facility Management. Loopt stage bij de Directie Inkoop.
“Er bestaat een nieuwe samenwerking tussen hogescholen en ministeries om het vak inkoop te promoten. Ik heb me voor een innovatiewerkplaats bij Defensie aangemeld”, vertelt Tes. Ze zit in de afrondende fase van haar afstudeeronderzoek. “Ik toets in hoeverre Defensie bij haar aanbestedingen internationale sociale voorwaarden toepast. “Voor bedrijfskleding”, vult stagebegeleider Kees Tazelaar (57) aan. “Die kopen wij als Defensie voor het hele Rijk in.”
De Directie Inkoop van de DMO begeleidt het hele jaar door stagiairs. Tes vertelt dat ze niet daadwerkelijk meedraait op de afdeling, maar daar is Tazelaar het niet mee eens. “Ze is een volwaardig lid van onze afdeling. En ze loopt ook tegen dezelfde problemen aan als iedere andere nieuwe werknemer: ‘Bij wie vind ik eigenlijk mijn informatie en waar blijft die Defensiepas?’ Ik werk zelf pas twee jaar bij Defensie, dus ik heb die ervaringen ook nog vers in het geheugen.”
In andere functies heeft Tazelaar ook stagiairs begeleid. “Dat vind ik erg leuk om te doen. De stagiair helpt mij bij dingen waar ik niet aan toe kom. Zij krijgen de ruimte zich de hele dag op 1 onderwerp te focussen. Als ze diep op onderwerpen in gaan, durven en kunnen ze ook kritische vragen te stellen.”
‘Tes is een volwaardig lid van onze afdeling’
“Door deze stageplek ben ik erachter gekomen dat ik heel graag in dit vakgebied verder wil”, weet Tes. “Het liefst in de publieke sector, dus bij de Rijksoverheid of een gemeente. Het vak inkoop is meestal werken en studeren tegelijk. Veel masters in inkoop kun je alleen volgen als je al werkt. Het is een vak dat je niet leert vanuit een boek, maar op de vloer.”
'Actief meedenken en initiatief nemen'
Etiën Tax (22), 4e jaars student Werktuigbouwkunde. Loopt stage bij Directie Wapensystemen & Bedrijven/Grondgebonden systemen.
“Al op mijn vierde riep ik dat ik later bij Defensie ging werken. De studiedeal in mijn derde jaar bood een mooie kans”, vertelt Etiën. “Als technisch student ga ik met Defensie een contract aan. Zij betalen mijn collegegeld en in ruil heb ik een dienplicht van 4 jaar.”
De stagedagen zien er heel verschillend uit. “Van tevoren spreken we af welke dagen we op locatie in Soesterberg of Utrecht zijn of vanuit huis werken. Ook bespreken we de afgelopen week; ‘wat kan er beter, waar kan nog aan gewerkt worden’. Ik kan via mijn eigen laptop tekeningen maken en verslagen schrijven. Het voordeel op de kazerne is dat ik direct bij de voertuigen kan kijken of wat ik bedenk daadwerkelijk toepasbaar is. Verder houden we ons vooral bezig met het realiseren van extra vuurkracht.”
Etiëns stagebegeleider Erik van Uem (33), senior medewerker techniek, is enthousiast over zijn stagiair. “We verwachten veel zelfstandigheid. Dat vereist initiatief van de stagiair. Bij Etiën is dat goed uitgepakt. Hij denkt actief mee en kwam met kritische punten waar ik ook wat van kan leren.”
‘Mijn doel is om een ingenieur af te leveren’
De stage van Etiën zit er bijna op en allebei kijken ze terug op een geslaagde periode. “Over twee weken lever ik mijn eindverslag in. Dan hoop ik af te studeren en mijn diploma te behalen.” Volgens Van Uem zou dat geen probleem moeten zijn. “Mijn doel is om een ingenieur af te leveren. Het is mij ook mijn eer te na om iemand te leveren die nog niet op niveau is”, blikt Van Uem tevreden terug.