02

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 02

In 't kort

Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie

Mortieren op komst

Het Hongaars-Oostenrijkse bedrijf Hirtenberger gaat na de mortieren 60 millimeter (foto) ook de 81 mm leveren.

De fabriek nabij Wenen voorziet de Koninklijke Landmacht en het Korps Mariniers niet alleen van de mortieren, maar ook van bijborende munitie. De huidige stukken zijn bijna aan het einde van hun levensduur.

Directeur Projecten van de Defensie Materieel Organisatie commandeur Dick Kreiter tekende het contract met Hirtenberger Defence Europe GmbH. De nieuwe mortieren kunnen verder en nauwkeuriger schieten en zijn sneller te bedienen. De zogenoemde raamovereenkomst geldt voor 10 jaar met een optie voor nog eens 10 jaar. Na de kwalificatie en typeclassificatie van de nieuwe mortieren én munitie moeten de eerste van deze 122 wapensystemen over ongeveer 2 jaar instromen. Meer over Hirtenberger leest u hier. (foto: sergeant-majoor Gerben van Es)

Streepje

Meer met TNO

TNO kan de komende 10 jaar onder meer wapens en munitie (blijven) testen bij Defensie, zo is in een raamovereenkomst vastgelegd.

TNO gaat wapens, munitie én een combinatie van die 2 testen. Denk bijvoorbeeld aan het bepalen van de vrijkomende gassen en deeltjes bij het verschieten van munitie. Dit gebeurt op schietbanen binnen én buiten. Ook onderzoekt het instituut of de combinatie wapen en munitie voldoet aan de NAVO-richtlijnen.
Het gaat om kleinkaliber (bijvoorbeeld pistool) en medium kaliber munitie, zoals de 35 mm-granaten die de CV90 verschiet.

De samenwerking is een duidelijke win-win-situatie. TNO kan bijvoorbeeld gebruik maken van Defensie-faciliteiten als uiteenlopende schietbanen tot 500 meter. Defensie profiteert op zijn beurt weer van de onderzoeksresultaten. Het gaat om de testfaciliteiten van het Kenniscentrum Wapensystemen & Munitie (KCW&M) van het Defensie Munitiebedrijf en die van de Directie Materiele Instandhouding (DMI) van de Koninklijke Marine.

Streepje

Nieuw pand

De bouw van het kantoor- en lesgebouw voor de inzet van de F-35 op Vliegbasis Volkel is klaar.

Het Rijksvastgoedbedrijf droeg op de vliegbasis de sleutel symbolisch over aan het ministerie van Defensie. 

De Defensie Materieel Organisatie, het Defensie Ondersteuningscommando en de Koninklijke Luchtmacht werken samen met het Rijksvastgoedbedrijf aan de vastgoedprojecten voor de F-35 die doorlopen tot eind 2026.

Naar verwachting is het kantoor- en lesgebouw op Volkel begin 2022 operationeel. Vliegbasis Leeuwaren heeft al zo'n onderkomen sinds 2019.

Het gebouw wordt onder meer gebruikt voor het trainen van gevechtsvliegers. Omdat het zo’n specifiek gebouw is met een bijzondere functie zijn er strenge veiligheidseisen gesteld. Dat vroeg om nauwkeurige afstemming tussen alle partijen.

Streepje

Oefendoelen

DMO heeft op 19 februari 2021 een contract ondertekend voor 7 Anti-Submarine Warfare oefendoelen van het Franse bedrijf RTSys. 

4 van deze doelen zijn bestemd voor Nederland en 3 voor België. De oefendoelen gaan gebruikt worden om sonar operators te trainen in het inzetten van de HELRAS sonar aan boord van de NH90-helikopter en de LFAPS-sonar aan boord van het M-fregat en zijn opvolger. 

De Koninklijke Marine gebruikt deze sonars om onderzeeboten op te sporen. Het trainen met echte onderzeeërs is niet altijd mogelijk. Deze oefendoelen vullen de leemte aan trainingstijd op, en de opleiding voor operators is zo veel effectiever.

Behalve de 7 oefendoelen koopt Defensie een volledig pakket aan Integrated Logistics Support (ILS), zodat het Defensiepersoneel wordt getraind in het gebruik van de oefendoelen en zodat de Directie Materiële Instandhouding (DMI) het onderhoud kan uitvoeren.

Streepje

Beter nachtzicht

Defensie wil 1.800 nieuwe nachtzichtkijkers aanschaffen voor op het persoonlijke wapen van militairen. 

Het huidige systeem voldoet niet meer aan de operationele eisen. Staatssecretaris Barbara Visser stuurde hierover een brief aan de Kamer. De nachtzichtkijker wordt gebruikt op het standaardwapen van iedere militair, het Colt C7/C8-geweer. Defensie gebruikt sinds 2001 het Multiple Use Night Observation System Weapon Sight-4 (MUNOS WS-4). Deze nachtzichtkijker heeft een verouderde techniek en een beperkte inzetbaarheid. Bovendien zijn zowel het systeem als belangrijke reservedelen niet meer te krijgen. Door het huidige systeem te vervangen door 2 soorten nachtzichtkijkers kunnen eenheden onder alle zicht- en lichtomstandigheden effectief opereren. Het vervangingsproject loopt van 2021 tot en met 2024. Defensie verwacht de 1e nachtzichtkijkers vanaf 2023 in gebruik te nemen.

Defensie is ook al bezig met projecten voor nieuwe helderheidsversterkers voor op het hoofd en de helm en handgedragen warmtebeeldkijkers. (Foto: sergeant Jasper Verolme)

Streepje

Minister op afstand

Minister Ank Bijleveld-Schouten heeft begin deze maand een bezoek gebracht aan de MINDbase, het innovatiecentrum van Defensie in Rotterdam. 

Zij kreeg hier verschillende duurzaamheidsinitiatieven te zien, die het centrum en de partners ontwikkelen. MIND (Military INnovation by Doing) is een jaar geleden in het leven geroepen om innovatie binnen en buiten Defensie te stimuleren. Daarvoor werkt de afdeling regelmatig samen met verschillende innovatiepartners die in het nabijgelegen verzamelgebouw Innovation Dock zitten. Dat geldt bijvoorbeeld voor de firma Flower Turbines. Dat bedrijf ontwikkelt verticale windmolens, die zonder radarbeelden te verstoren windenergie kunnen opwekken.

Een van de initiatieven vanuit MIND leverde zelfs een duurzaamheidsprijs op. Die was voor het gebruik van gerecycled materiaal voor kleding van de marine. Ook flexibele zonnepanelen, in het veld te gebruiken batterijen, waterstofdrones en elektrische voertuigen staan op de lijst van innovaties.

De minister was onder de indruk. “Als MINDbase een ding laat zien, is dat het samenbrengen van Defensie met technologische bedrijven, start-ups en wetenschappelijke instituten, leidt tot ongekend veel innovatieve ideeën.”
Er werd zelfs op innovatieve wijze rekening gehouden met COVID-19. Zo kreeg iedereen naast de geldende maatregelen ook een dongel mee. Die piepte als iemand te dicht naast een ander stond. Ook draaide er een speciaal camerasysteem mee, dat eveneens alarmeerde als aanwezigen geen 1,5 meter afstand hielden.

Streepje

Contract interimkleding

Defensie heeft met de firma Unifeq het contract getekend voor de Interim NFP (Netherlands Fractal Pattern) gevechtskleding . 

De productie van de stoffen en pas-sets gaat nu direct van start. De interimpakken voorzien militairen van goede kleding tot de komst van het toekomstige DOKS-gevechtspak. De interim gevechtskleding bestaat uit NFP Green en NFP Blue basisjassen en –broeken. Deze zijn aanbesteed op basis van het huidige programma van eisen voor het forest–pak van de mariniers. De gebruikerservaringen met dit pak zijn al jaren heel positief. Het interim NFP-pak heeft dezelfde pasvorm, stofeisen en draagcomfort als het Forest-pak. Vergeleken met het Woodland is dit een verbeterslag richting het niveau van het toekomstige DOKS-pak (Defensie Operationeel Kleding Systeem). Met 20 pas-sets worden vanaf halverwege dit jaar de maten van de militairen bepaald. Tegelijkertijd met het inmeten begint, zodra de NFP-stof er is, de grootschalige productie van de basisjassen en –broeken. Eind 2021 wordt dan gestart met het uitleveren van de interim gevechtskleding en dit duurt ongeveer een jaar.

Streepje

Munt voor DMO’ers

DMO’ers Bastiaan Knip (2e van links op de foto), Vincent van Leijen en luitenant-kolonel Willem van der Horst zijn begin deze maand in het zonnetje gezet door luitenant-admiraal Rob Bauer.

De Commandant der Strijdkrachten kwam op zijn ‘afscheidstournee’ langs bij de Defensie Materieel Organisatie op de Kromhout Kazerne in Utrecht. Tijdens een rondgang langs onder meer het Joint IV Commando, de Directie Projecten, de Directie P&O en VKAM riep hij de 3 naar voren, die voor hun inzet werden beloond met de speciale CDS-coin. “Ik ben er heel blij mee”, riep Bastiaan Knip na de ‘plechtigheid’.

Streepje

Iveco in Abu Dhabi

Iveco Defence Vehicles (IDV) heeft op de IDEX beurs in Abu Dhabi een mock-up van de Hardtop 12kN gepresenteerd. 

Dit voertuig wordt ontwikkeld binnen het project 12kN Overig&RCWS. De DMO heeft in december 2019 een contract getekend voor de levering van ongeveer 1200 voertuigen, 130 remotely controlled weapon systems (RCWS) en op- en aanbouwdelen en opties. IDV schaart de 12kN onder de zogenoemde multi-role vehicles. Voor Nederland ontwikkelt Iveco de volgende varianten: hardtop, softtop, pick-upairfield security vehicle en MP (militaire politie).

Het project 12kN Overig&RCWS valt onder het programma Defensiebrede Vervanging Operationele Wielvoertuigen (DVOW). Met dit project wordt een groot deel van de huidige vloot operationele lichte wielvoertuigen zoals de Mercedes Benz G-Wagon, Land Rover en YPR vervangen. De verwachting is dat IDV de voertuigen levert vanaf eind 2022, waarna ze gereed worden gemaakt voor uitlevering aan de eenheden.

Streepje

Simulatie symposium online

Voor de vijfde keer gaat het Defensie Simulatie Symposium live, dit jaar niet fysiek op een defensielocatie, maar virtueel. 

Alle presentaties komen dit jaar vanuit de JIVC tv-studio. Centrale thema’s zijn: Visualizing the Future en Synthetic Training Environment. Met het symposium wordt gekeken naar huidige en toekomstige ontwikkelingen op het gebied van de visualisatie. Omdat met het aanbieden van een zo realistisch mogelijk beeld de echte beleving van de opleiding of training enorm wordt versterkt, is goede visualisatie van groot belang.

In de ontwikkeling van een Synthetic Training Environment (STE) zit veel beweging. Op basis van architectuurafspraken worden koppelingen gelegd tussen de diverse simulatieplatformen om zo een STE te creëren. Het is dan bijvoorbeeld mogelijk om live, virtuele en constructieve trainingsomgevingen samen te brengen in 1 STE. Tijdens het symposium komen al deze facetten uitgebreid aan bod.

De eerste uitzending was donderdagmiddag en wordt op 13, 14 en 15 april gevolgd door een ochtend- en middagsessie. Wie niet in de gelegenheid is om de uitzendingen direct mee te maken, kan ze op een later moment terugkijken. Meedoen? Opgeven kan door een e-mail te sturen naar DefSimSym@mindef.nl