11

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 05

In 't kort 2/2

Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie

Nieuwe toestellen Eindhoven

De eerste van 5 nieuwe Airbus A330 MRTT’s is aangekomen op Vliegbasis Eindhoven. De toestellen vervangen de KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht.

Ze behoren tot de zogenoemde Multi Role Tanker Transport Capability (MRTT). Dit is een vliegtuigenpool van de NAVO waar 6 Europese partners gebruik van maken. De A330 is niet enkel te gebruiken als vliegend tankstation voor onder andere gevechtsvliegtuigen, maar is tevens inzetbaar voor het vervoeren van mensen en vracht en voor medische evacuaties.

Het plan om te komen tot de MRTT is in 2016 bedacht door Luxemburg en Nederland. Ook België, Duitsland, Noorwegen en Tsjechië waren enthousiast over de pool en sloten zich aan. (foto: sergeant Jasper Verolme)

Streepje

Nieuwe tanks

Op Opslagcomplex Brandstoffen en Chemicaliën Smeerenburg in Den Helder worden op dit moment afgekeurde opslagtanks voor scheepsolie vervangen door nieuwe. 

Het complex is onderdeel van de afdeling Brand- en Bedrijfsstoffen (ABB). Met deze nieuwe tanks en bijbehorende moderne installatie voldoet het complex weer aan de laatste normen. Daarnaast is ABB ook weer in staat om het Commando Zeestrijdkrachten te ondersteunen met het leveren van scheepsolie.

Streepje

ODA bestaat een jaar

De Open Defence Academy (ODA) bestaat deze maand 1 jaar. 

De ODA biedt diensten en producten op het gebied van (online) opleiden en trainen en draagt zo bij aan een leven lang leren en ontwikkelen. In een jaar tijd hebben ruim 5.000 defensiemedewerkers zich aangemeld voor de ODA, met een piek in het begin van de COVID-19-crisis.

De Open Defence Academy (ODA) is een online leerplatform (internet) voor alle defensiemedewerkers. Iedereen kan – onafhankelijk van plaats, tijd en type apparaat – een online module volgen. Centraal staat het (op een toegankelijke en flexibele wijze) delen en ontsluiten van beschikbare of nieuw te ontwikkelen kennis, vaardigheden en attitudes. 

Streepje

Tocht voor veteranen

De graveltocht Liberation Ride in Limburg gaat ‘op zeker’ door op 13 september. De start is in Banholt.

Het bijzondere aan deze editie is dat het een eerbetoon voor veteranen moet zijn. Dit houdt in dat veteranen gratis mogen meedoen op vertoon van de veteranenpas. Het is een mooi moment om veteranen (alsnog) in het zonnetje te zetten, meldt de organisatie. “Nog mooier is het als we met zoveel mogelijk veteranen met onze mountainbike of gravelbike aan de start staan”, aldus George Deswijzen. Militaire oorlogs- en dienstslachtoffers zijn meer dan welkom. Om mee te fietsen moet je in staat zijn op een mountainbike of gravelbike te fietsen.

Kijk verder op:

https://crossbordercycling.eu/project/gravel-series-limburg-2020-liberation-rides/ en https://crossbordercycling.eu/aanmelden-veteranen/

Streepje

Herbenoeming Hillen

Hans Hillen is herbenoemd als voorzitter van de Stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid. 

De oud-minister van Defensie blijft dus aan de stichting verbonden. Michiel van der Maat (Fokker Technologies/GKN Aerospace) is benoemd tot vice-voorzitter van het bestuur. (foto: MCD)

Streepje

Duitse fregatten van Damen

Damen Shipyards heeft met het Duitse Bundesamt für Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr het contract ondertekend voor de bouw van 4 MKS180-fregatten. De schepen zijn bestemd voor de Duitse marine. Damen is hoofdaannemer voor dit complexe project dat, samen met partners Blohm+Voss en Thales, voornamelijk in Duitsland wordt uitgevoerd.

De combinatie van bedrijven was eerder uitgeroepen tot winnaar van de Europese aanbesteding; de grootste in de geschiedenis van de Duitse marine. De schepen worden gebouwd bij Blohm+Voss in Hamburg, maar deels ook op andere scheepswerflocaties in Duitsland, waaronder in Bremen, Kiel en Wolgast. Daarnaast werken zo’n 100 kleine- en middelgrote ondernemingen uit maritieme industrie, machine- en installatiebouw mee aan de uitvoering. Deze bedrijven zijn afkomstig uit bijna alle Duitse deelstaten.

Streepje

Nederland leent Noorse missiles

Tijdens de wapeninstructeursopleiding voor F-35 vliegers, volgend jaar, wil de luchtmacht ervaring opdoen met het afschieten van de AIM-120C-7. 

Het is de bedoeling dat zowel Nederlandse als Noorse F-35’s deze lange afstand luchtdoelraketten afvuren op vliegende drones. Nederland doet volgend jaar mee aan deze Weapon Instructors Course (WIC21). Dat gebeurt samen met de Noren boven de Halten range in Noorwegen.

Volgens het leverschema komen de eerste 16 ‘Nederlandse’ missiles in het derde kwartaal van volgend jaar naar ons land. Aangezien de WIC eerder begint, leent Defensie luchtdoelraketten van de Noorse collega’s.

Van de levering die Nederland krijgt, worden 2 gelijkwaardige exemplaren weer overgedragen aan Noorwegen. Het onderling uitwisselen en lenen van wapens en munitie is binnen NATO-landen niet nieuw. Dat is een van de voordelen die het bondgenootschap oplevert.

Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=UIS-vGP5e0U