Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie en anderen

Onbemande mineur

De landmacht van Zuid-Korea heeft de eerste van 8 MV-4’s, een in Kroatië ontwikkelde onbemande ‘mineur’, in gebruik genomen. Dit mineclearing unmanned ground vehicle (M-UGV) is bedoeld voor inzet in de gedemilitariseerde zone aan de grens met Noord-Korea.

De republiek heeft in 2018 zo’n € 4 miljoen beschikbaar gesteld voor de aanschaf van de mijnenruimer. Daarvoor kwamen in eerste instantie de Zwitserse GCS-100 Minewolf en de Kroatische DOK ING MV-4. De eerste MV-4 UGV is in april geleverd. 

De MV-4 kan tot op 1 kilometer afstand worden bediend met behulp van de bijbehorende operator control unit (OCU). Aan de voorkant van de UGV kunnen verschillende gereedschappen worden bevestigd om aan specifieke missievereisten te voldoen.

De MV-4 kan mijnen en geïmproviseerde explosieven (IED's) neutraliseren die tot 30 cm diep zijn begraven. De UGV is gemaakt van hoogwaardig staal om de schokken van antipersoons- en antitankmijnen te weerstaan. (foto: DOK ING)

Trump gaat hyper

De Amerikaanse president Donald Trump heeft via het mediaplatform Twitter laten weten dat de VS een ultramoderne hypersonische raket ontwikkelt. Het gaat volgens hem om een “super duper-raket, die 17x sneller is dan de snelste raket tot nu toe.”

Trump vindt dat de nieuwe raket superieur moet zijn aan de hypersonische raketten die Rusland en China hebben ontwikkeld. De regering heeft ten minste $ 3,2 miljard klaar liggen voor de financiering van het project. (foto: Lockheed)

https://www.youtube.com/watch?v=KfDa8hU54nQ

Filipijnen varen wel

De Filipijnse marine heeft een plan gelanceerd om de nationale marine uit te breiden naar 50 schepen. Hiervoor is voorlopig een bedrag van € 7,5 miljard gereserveerd. Het land is op zoek naar ‘een ​​geloofwaardige marine’. Het gaat daarbij ook nog eens om zo’n 100 ondersteuningsvaartuigen, 30 vliegtuigen en helikopters, die de regering op lange termijn nog eens € 2 miljard kan kosten.

De Filipijnen hebben overigens net 2 nieuwe fregatten in dienst genomen: de BRP Jose Rizal (foto, FF-150) en de BRP Antonio Luna (FF-151). De Rizal kreeg onlangs nog bevoorrading op zee van het nagelnieuwe bevoorradingsschip van Nieuw-Zeeland, de HMNZS Aotearoa (zie video: https://www.youtube.com/watch?v=otTDweBnQ8E). (foto: Filipijnse marine)

Infanterie onbemand

Het Estse bedrijf Milrem Robotics is bezig met de ontwikkeling van een van afstand bestuurbaar gevechtsvoertuig voor de infanterie. Dit Robotic Combat Vehicle (RCV) is een pantserrupsvoertuig compleet met een 30mm kanon. 

De RCV heeft een hybride transmissie (elektrisch en diesel) en het vermogen om volledig autonoom te werken. Tot dusver zijn enkele bestaande infanterie-gevechtsvoertuigen aangepast om afstandsbedieningen te testen. Omdat er minder beschermingsmiddelen nodig zijn, is de beoogde RCV niet alleen goedkoper, maar ook veel kleiner en lichter dan de bemande versies. Dat maakt ‘m gemakkelijker te vervoeren en de ‘tank’ ook nog eens goedkoop in onderhoud.

Milrem is vooral bekend om zijn THeMIS UGV die ook in Nederland rondrijdt.

Keuze voor Carl-Gustaf

Saab heeft orders ontvangen van de Letse en Estse strijdkrachten voor de levering van het Carl-Gustaf M4 draagbare antitankwapensysteem.

De raamovereenkomst is in juni 2019 ondertekend door de Zweedse tegenhanger van de DMO, de Försvarets materielverk (FMV). Letland en Estland kunnen nu 10 jaar bestellingen plaatsen voor de Carl-Gustaf M4-wapensystemen, trainingen en toebehoren.

De Carl-Gustaf M4 (CGM4) is het nieuwste generatie multi-role antitankwapensysteem, ontwikkeld en geproduceerd door Saab. De M4 is volledig geoptimaliseerd voor uitgestegen infanteristen die een lichtgewicht, maar toch krachtig wapen nodig hebben.

De Carl-Gustaf heeft een effectief schietbereik tot 500 meter tegen gepantserde voertuigen of tanks en 700 meter tegen gebouwen en stationaire doelen. Sommige soorten munitie hebben een raketversterker voor een groter bereik tot 1.000 meter. Slowakije was het eerste land dat het wapensysteem heeft aangekocht.

Kijk verder: https://www.youtube.com/watch?v=HYRdoqF9A70

Britten in de MUTT

General Dynamics Land Systems heeft 2 volledig elektrische 8×8 Multi-Utility Tactical Transport (MUTT) onbemande grondvoertuigen (UGV) geleverd aan het Britse leger.

Behalve deze voertuigen biedt General Dynamics Land Systems–UK training voor nieuwe operators, onderhoudspersoneel, ondersteuning tijdens onderhoud, onderhoudstools en reserveonderdelen, inclusief een volledig ondersteunde helpdesk. De levering maakt deel uit van het Robotic Platoon Vehicle-contract.

De MUTT is er zowel op wielen als op rupsbanden.