03

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 05

In 't kort 1/2

Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie

JIVC ‘verbouwt’ Bushmaster

Het 1e exemplaar van de zogenoemde Multirole Electronic Warfare Bushmaster is deze week overgedragen aan 102 Elektronische Oorlogvoering compagnie (102 EOV-compagnie). 

Het complexe systeem is in elkaar gezet door een onderdeel van de Defensie Materieel Organisatie, het Joint IV Commando (JIVC). Dat is Defensies eigen IT-bedrijf. De ‘verbouwing’ gebeurde in overleg met de gebruikers en de fabrikanten van de systemen. In het voertuig zitten nu complete werkplekken met beeldschermen voor de 5-koppige ploeg. Maar waar het echt om draait zijn de verschillende aan elkaar gekoppelde EOV-systemen. Daarmee kan een compagnie in een missiegebied radioverkeer en cyberactiviteiten opvangen, analyseren en zelfs verstoren. 

Majoor Mark is commandant van 102 EOV-compagnie, dat valt onder het Joint ISTAR Commando, de inlichtingeneenheid van de landmacht. Mark: “Voorheen gooiden we een los systeem in een infanterievoertuig. We hadden geen werkplekken en er was niks met elkaar verbonden. Nu zijn alle systemen in een netwerk met elkaar geïntegreerd. We kunnen radiosignalen niet alleen opvangen, maar ook de positie bepalen en zelfs verstoren. Dat laatste konden we helemaal niet.”

Een EOV-eenheid kijkt als het ware door een speciale bril naar het slagveld en kan daarmee cyber- en elektromagnetische activiteiten zien. Zodra de vijand radioapparatuur gebruikt, zien de EOV’ers waar ze zitten en horen ze wat ze zeggen. Informatie die doorslaggevend kan zijn als het tot een treffen komt. 

Lees meer over de nieuwe EOV-Bushmaster in de Defensiekrant van morgen.

Streepje

Reaper later

De levering van het onbemande toestel MQ-9 Reaper is vertraagd. De toestellen en grondstations voor de Koninklijke Luchtmacht komen nu niet zoals gepland eind dit jaar, maar het vierde kwartaal van 2021.

De verschuiving heeft een aantal oorzaken. Het gaat onder meer om de vertraagde levering van het sensorpakket, die als Government Furnished Equipment door de Amerikaanse luchtmacht wordt aangeleverd. Daarnaast is er vertraging opgelopen bij de benodigde softwareontwikkeling en de bijbehorende luchtwaardigheidscertificering. De MQ-9 Reapers worden ingedeeld bij 306 Squadron en gaan opereren vanaf Vliegbasis Leeuwarden. (foto: sergeant-majoor Ruud Mol)

Streepje

Virtueel sleutelen

Afgelopen weken is de volledige installatie van de F-35 Aircraft Systems Maintenance Trainer (ASMT) uitgevoerd.

Met deze trainer heeft de Koninklijke Militaire School (KMSL) in Woensdrecht een virtuele trainer ter beschikking voor het opleiden van vliegtuigtechnici voor het F-35 gevechtstoestel. Met de ASMT kan de cursist getraind worden in het uitvoeren van diverse onderhoudsprocedures aan het vliegtuig. 

Begin juni is de ASMT overgedragen van de DMO aan het Commando Luchtstrijdkrachten. (foto: sergeant-majoor Jan Dijkstra)

Streepje

Nieuw project

DMO/MIND heeft een nieuw project in haar portefeuille: de ontwikkeling van een hypoxie (zuurstoftekort) trainingsomgeving voor F-35-vliegers. 

Hiermee kan getraind worden in het ervaren, herkennen van en reageren op hypoxie tijdens belastende (missiegerelateerde) taken in een F-35 cockpitsimulator. De simulatieomgeving zal mobiel worden gemaakt om training te kunnen aanbieden op de Vliegbases Volkel en Leeuwarden, evenals op het Centrum voor Mens en Luchtvaart (CML) van het CLSK in Soesterberg.

Streepje

F-35 ‘iets’ vertraagd

De levering van de komende 2 F-35 toestellen loopt door de impact van COVID-19-maatregelen een lichte vertraging op. 

De AN-11 en AN-12 worden eind deze maand op Vliegbasis Leeuwarden verwacht. Ook de daarna aan Nederland te leveren vliegtuigen zullen vertraging ondervinden.

De exacte impact op de F-35-productie is nog lastig in te schatten en hangt mede af van de COVID-19-maatregelen in de diverse landen die betrokken zijn bij de productie van het toestel. Volgens het oorspronkelijke schema zouden in 2020 zeker 7 F-35 vliegtuigen aan Nederland worden geleverd. De verwachting is dat door de COVID-19 maatregelen 1 of enkele van deze vliegtuigen pas begin 2021 worden geleverd.  

Op dit moment is er geen aanleiding te veronderstellen dat de vervanging van de F-16 naar het 5e generatie jachtvliegtuig in 2024 gevaar loopt. (foto: John van Helvert)

Streepje

P-CDS op bezoek

Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, luitenant-generaal Onno Eichelsheim, heeft een bezoek aan het Defensie Munitiebedrijf gebracht.

De afdeling Fysieke Distributie in Veenhuizen (Drenthe) liet de P-CDS kennis maken met het distributie- en onderhoudsproces binnen de munitieketen en bood inzicht in de taken en werkwijzen.

Streepje

Nieuw pak marine

Sioen Nederland NV en de DMO zijn een 4-jarig contract overeengekomen voor de levering van nat- en koudweer overkleding boordtenue voor het vlootpersoneel van het Commando Zeestrijdkrachten.

Het nieuwe tenue is aangeschaft om het personeel op de kade en aan boord beter te beschermen tegen nat en koud weer. De huidige Parka DT die men over het dagelijks werkpak draagt, voldoet niet meer aan de functionele eisen. Het nieuwe tenue heeft een parka en een broek in de kleur donkerblauw, waarbij de parka is voorzien van een inritsbare isolatiejas. Het nieuwe tenue is thermisch isolerend, water- en winddicht en hierdoor uitermate geschikt voor het dragen aan de wal of aan boord van een schip.

Het projectteam van het KPU-bedrijf heeft veelvuldig overlegd met de vertegenwoordigers van de Koninklijke Marine om hun eisen zo goed mogelijk te verwoorden in het plan van eisen. De nieuwe parka’s en broeken zijn naar verwachting in het eerste kwartaal van 2021 beschikbaar. (foto: MCD)

Streepje

Directeur bij KPU

Directeur DMO vice-admiraal Arie Jan de Waard heeft bij zijn bezoek aan het KPU-bedrijf gezien hoe de coronacrisis de werkzaamheden daar beinvloedt. 

Er worden nog steeds militairen gekleed en bestellingen vanuit de KPU-app of KPU-webwinkel gaan gewoon het land in. Toch komt het ook regelmatig voor dat militairen niet komen opdagen bij hun kleedafspraak of veel te laat afzeggen. Dit leidt ertoe dat de beperkte capaciteit die het KPU-bedrijf heeft door de COVID-maatregelen minder efficiënt ingezet kan worden.

Streepje

Inclusief bij de DMO

Begin deze maand had het jaarlijks overleg van D-DMO met de actieve netwerken van defensiemedewerkers plaats.

Het gaat onder meer om de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht, Jong Defensie/Jong DMO, Multicultureel Netwerk Defensie (MND) en Vrouw en Defensie. Een van de actuele onderwerpen betreft de diversiteit en inclusiviteit bij de DMO.

De DMO staat voor een werkomgeving waarin iedere medewerker zich thuis voelt en een bijdrage kan leveren aan beschermen wat ons dierbaar is. In het overleg is hier opnieuw bij stilgestaan en zijn onderwerpen als sociale veiligheid, doorstroom en bewustwording besproken. “Diversiteit betekent dat ik op je feestje word uitgenodigd, inclusiviteit zorgt ervoor dat ik ook echt mee mag dansen”, zo legde D-DMO De Waard uit.

Elvis Manuela, voorzitter van MND, benadrukt dat het om de ervaringen van mensen gaat: “Het is belangrijk om op te komen voor je medemens. Stel je kwetsbaar op en durf een collega aan te spreken als iemand gedrag vertoont dat niet past bij onze organisatie. Wij zijn DMO, gezamenlijk.”

Al geruime tijd wordt er binnen Defensie op verschillende vlakken gewerkt aan het onderwerp diversiteit en inclusiviteit. Ook binnen de DMO bestaan meerdere initiatieven en werkwijzen die een bijdrage leveren aan een diverse en inclusieve werkomgeving. (foto: Paul Tolenaar)