Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie en anderen
500 Boxers, please…
Het Britse ministerie van Defensie heeft een bestelling voor 500 Boxer gepantserde infanterievoertuigen geplaatst.
Dat is best opmerkelijk, omdat het land in de beginfase van het samenwerkingsproject uit het Europes consortium ARTEC stapte. Nu bestellen de Britten dus voor €2.6 miljard aan MIV’s (Mechanised Infantery Vehicles) in 7 varianten, die vanaf 2023 bij de landmacht instromen. De bulk van de wagens, zo’n 90%, wordt in Engeland geproduceerd.
Met deze bestelling lijkt de Boxer een NATO-standaard voertuig te worden. Duitsland, Nederland en Litouwen hebben gezamenlijk al 700 Boxers (in bestelling), terwijl er nog eens dik 700 in optie zijn. Behalve Groot-Brittannië is dat onder meer Australië
Puma valt weg
De Ascot (General Dynamics), de CV90 (BAE Systems, foto onder) of de Lynx (Rheinmetall) zijn de 3 overgebleven kandidaten om de Tsjechische behoefte aan nieuwe infanterie gevechtsvoertuigen te vullen.
De landmacht heeft zo’n 2 miljard euro te besteden en wil in ruil daarvoor 210 voertuigen aanschaffen. Er was nog een 4e kaper op de kust, maar PSM (Krauss-Maffei Wegmann plus Rheinmetall) is afgehaakt. Om aan de Tsjechische wensen te voldoen, moest hun pantserwagen (de Puma) een complete metamorfose ondergaan. Daarmee zouden de kosten de pan uit reizen en was het economisch niet meer verantwoord om mee te dingen.
Prototype jager
Over anderhalf jaar moet een prototype van de KAI F-X, het gevechtsvliegtuig dat Zuid-Korea en Indonesië gezamenlijk in ontwikkeling hebben, het luchtruim kiezen.
Voor bij €7 miljard euro ontwerpt Korea Aerospace Industries een 2-motorig toestel, dat wordt omschreven als een 4.5-generatie vliegtuig. Het moet zich kunnen meten met de laatste variant van de F-16. Specialisten van de Koreaanse materieel organisatie hebben vorige maand een lijst met 400 technische specificaties tegen het licht gehouden en goedgekeurd. Tijdens de defensiebeurs in Seoul vorige maand, de ADEX, maakte een mock-up van de jager zijn debuut.
Video: https://www.youtube.com/watch?v=I_7EJF5f40c
Mooie mix
Het duurt nog wel even voor Indonesië dat ‘eigen’ toestel kan inzetten en daarom mikt het wederom op een voor ons merkwaardige mix voor de luchtmacht.
De luchtmacht wil namelijk winkelen bij zowel de Amerikanen als de Russen. Op het verlanglijstje staat voor komend jaar 2 squadrons nieuwe F-16’s (block 72) en daarna nog 11 Sukhoi Su-35 Flanker E-toestellen. De Indonesische luchtmacht beschikt al over Su-27SK’s and Su-30MK2’s, die ze eerder deze eeuw aanschafte.
De Indiase krijgsmacht winkelt ondertussen lustig verder in Moskou. Er ligt een bestelling van 464 T90MS ’Bishma’ gevechtstanks (foto onder) op tafel. Het land heeft er inmiddels meer dan 1000 van rondrijden.
Z-20 de lucht in
Bij de viering van het 70-jarig bestaan van de Volksrepubliek China is voor het eerst de nieuwe Z-20 Harbin middelzware transporthelikopter in actie te zien geweest. Volgens de kenners vertoont het toestel een grote gelijkenis met de S-70 Black Hawk van Sikorsky. De video hieronder maakt dat ook wel duidelijk.
Video: https://www.youtube.com/watch?v=s-K1ZMMFLJ4
Eerste ‘Meer Löwe’
De Bundeswehr Equipment, Information Technology and In-Service Support (BAAINBw) - de Duitse tegenhanger van onze Defensie Materieel Organisatie (DMO) - heeft de eerste NH90 ‘Sea Lion’ in ontvangst genomen.
Airbus Helicopters hoopt voor het einde van het jaar nog eens 2 van deze toestellen af te leveren bij de oosterburen. In totaal heeft de Duitse marine 18 Sea Lions besteld als opvolger van de Sea King Mk 41. In 2022 moeten alle nieuwe helikopters zijn geleverd. Ze worden ingezet voor een breed scala aan taken als search and rescue (SAR) en maritieme verkenningen, maar ook transport. De NH90 opereert zowel vanaf land als vanaf schepen van de Berlin-klasse (Type 702).
De levering van de Sea Lion op zich was al genoeg reden voor een klein feest, daar kwam nog bij dat het ook de 400e NH90 was die de fabriek heeft verlaten. Overigens is de BAAINBw nog niet klaar met winkelen bij Airbus: de NH90 NFH is in beeld om de 22 Sea Lynx Mk88A te vervangen. Dat type toestel is al sinds 1981 in dienst bij de Duitse marine.
Ford op weg
Het jongste vliegdekschip van de Amerikaanse marine, de USS Gerald R. Ford heeft de eerste proeven doorstaan in de wateren rond scheepsbouwer Huntington Ingalls Industrie in Newport. Deze maand heeft de carrier voor het eerst het ruime sop gekozen voor daadwerkelijke seatrials. Die stonden eigenlijk al voor eerder dit jaar op de agenda, maar een aantal problemen met onder meer de liften voor de wapensystemen zorgden voor vertraging.
Video: https://www.youtube.com/watch?v=ob2HMH3GnJw