Donderdag 14 november 2019 hebben we met meer dan 2.000 DMO-medewerkers alvast onze verjaardag gevierd. Op 1 januari 2020 worden we vijftien jaren jong. En wat een prachtige saamhorigheidsbijeenkomst was het. Er waren mooie inhoudelijke bijdragen van DMO’ers, inspirerende artiesten en sprekers en als kers op de taart een optreden van het Orkest van de Koninklijk Luchtmacht samen met Alain Clark en Trijntje Oosterhuis. Bovenal was het prachtig om al die DMO’ers uit alle windstreken te zien en te spreken. Trots op hun eigen onderdeel en trots op de DMO.

Onze DMO heeft in haar ‘jonge’ leven een turbulent bestaan gehad. Het was niet altijd makkelijk; velen van u zijn daar bij geweest. In de afgelopen jaren is er weer fors geïnvesteerd in Defensie en dus ook in de DMO. Nu is ‘investeren’ één, maar ‘doen’ is twee. En dat hebben we met volle overtuiging en veel inzet gedaan. De magere jaren liggen achter ons en vanuit kracht bouwen wij mee aan een krijgsmacht die beschermt wat ons zeer dierbaar is: onze vrede en veiligheid. Daarbij is de DMO in de afgelopen jaren ook versterkt met een groot aantal nieuwe medewerkers. Het was mooi om deze mooie mix van medewerkers te zien bij onze saamhorigheid.

De sfeer die onze ploeg uitstraalt geeft mij ook veel vertrouwen voor het komende jaar. Natuurlijk is ook in 2020 het uitvoeren van onze opdracht weer spannend. De ambitie van de krijgsmacht is hoog en we moeten in overleg met onze klanten keuzes maken over wat we wel kunnen doen, wat later of misschien wel niet kan. En die afweging is op zich heel gezond; net zoals we dat thuis doen. Je kijkt in de portemonnee, zet dat af tegen de wensenlijst, bepaalt wat echt moet en wat een lagere prioriteit heeft. Als DMO moeten we professioneel de scherpte opzoeken om deze keuzes goed en verantwoord te maken: ik noem dat de ‘nieuwe zakelijkheid’. Oftewel, wij gaan gemotiveerd met opdrachten aan slag, maar wel onder de voorwaarde dat tijdlijn, capaciteit en budget in balans zijn.

Ik hecht zeer aan die balans. De boog mag best gespannen zijn; maar niet altijd. Er moet een goede balans zijn tussen werk en privé. Mijn oproep aan alle DMO’ers is dan ook om daar goed op te letten en ook op elkaar te letten. Dan zetten we ongetwijfeld in balans de stijgende lijn in 2020 door.

Hartelijke groet,

Vice-admiraal Arie Jan de Waard

Directeur Defensie Materieel Organisatie