Tekst Ritmeester Saminna van den Bulk
Foto Herman Zonderland

Kevin Westendorp, stagiair bij de Afdeling Brand & Bedrijfsstoffen

De Defensie Materieel Organisatie maakt de verbinding tussen willen en kunnen. De DMO vormt de brug tussen de wens van de klant, de operationele commando’s (marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee) en de mogelijkheden die de budgetten en de markt bieden. In een reeks artikelen geven medewerkers een gezicht aan de DMO en vertellen hoe die (ver)binding met en door de DMO tot stand komt. Deze keer is dat Kevin Westendorp (27), stagiair van de Saxion Hogeschool in Enschede bij de Afdeling Brand & Bedrijfsstoffen (ABB) van het Defensie Brand- en Bedrijfsstoffenbedrijf (DBBB) in Bathmen.

Het had niet veel gescheeld of Kevin was gestopt met zijn opleiding. Wat hij nou met de studie Integrale Veiligheid kon? Het bleef hem allemaal nog wat vaag. Tot Kevins oom, senior medewerker veiligheid (VKAM), de student meenam naar het Defensiecomplex in Bathmen. “Toen dacht ik: deze studie toch maar even afmaken, want dit is precies wat ik leuk vind”, glimlacht Kevin. En nu, 2 jaar later, loopt hij stage bij het DBBB. 

Smeermiddelen, chemicaliën of een jerrycanvulinstallatie met brandstof: de Afdeling Brand & Bedrijfsstoffen levert aan alle Defensielocaties van ons land. Iets om rekening mee te houden op het terrein.

Veiligheid als vak

Van duizenden liters brandstof tot olie. Van smeermiddel tot chemicaliën. De ABB levert het voor alle Defensielocaties in Nederland. Dat brengt op het terrein in Bathmen ook de nodige risico’s met zich mee. Want je wilt niet hebben dat een lasser ‘zomaar’ aan de slag gaat naast een jerrycanvulinstallatie.

En dat is waar Kevin om de hoek komt kijken. Hij is in september begonnen in Bathmen met het updaten van de werkvergunning. In een maand worden er zo 60 van deze vergunningen uitgegeven, die worden ondertekend door Defensie en de externe partij. “Een timmerman die langs komt of 15 man die ‘even’ WiFi aan komen leggen. Ze lopen allemaal rond op het terrein. Met de vergunning wijzen wij externe partijen op de veiligheidsregels. En wij kijken welke maatregelen wij moeten nemen zodat iedereen op het terrein veilig z’n werk kan doen.”

Joshua Rodriguez Boers is een van Kevins begeleiders: “Dit is de tweede keer dat ik een student Integrale Veiligheid begeleid, de studie die ik zelf ook volgde. Enorm leuk, maar ook echt een toevoeging. Je krijgt een frisse blik van iemand van buiten de organisatie.”

Meer bewustzijn door bewegend beeld

Kevin optimaliseert de vergunning en zorgt ervoor dat het formulier voldoet aan de eisen van de arbeidsinspectie. Een hele klus, maar: “door te digitaliseren wordt de vergunning overzichtelijker en archiveer je de documenten gemakkelijker. Daarnaast denk ik erover een video op te nemen. Die krijgt men dan te zien voordat ze de vergunning invullen en hier aan het werk gaan. Zodat iedereen zich echt bewust is van de risico’s op het terrein.”

Klinkt logisch, maar dat is het niet altijd. “Lassen zonder kap. Even geen helm opzetten. Kan wel toch, die ene keer? Maar uiteindelijk gaat het wel om je eigen veiligheid en gezondheid.” Precies wat Westendorp zo mooi vindt aan zijn vak. “Als veiligheidskundige houd je je bezig met veel verschillende onderwerpen. Arbo, brandveiligheid… Je denkt overal over na.” 

“Arbo, brandveiligheid… Je denkt overal over na.”

Van gevangenis naar het groen

De stage biedt voor Kevin het beste van beide werelden, vertelt hij enthousiast. Ooit wilde hij bij de Luchtmobiele Brigade, maar een kapotte knie gooide roet in het eten. De affiniteit met het groen zat er dus al in.

En, aan de andere kant: risico’s inschatten, veiligheidsaspecten uitdenken. Iets dat hij al op verschillende plekken deed. Zo werkte hij als beveiliger op festivals, maar Kevin liep ook stage als bewaarder in een gevangenis. “Het mooie aan Defensie is dat je werkt met veel deskundigen. Defensie is ook nog eens groot en veiligheid is overal prioriteit.”

“Wij kijken welke maatregelen wij moeten nemen zodat iedereen op het terrein veilig z’n werk kan doen.”

Toch is het ook wel wennen, want zo’n grote organisatie betekent veel lagen. “Als je iets voor elkaar wilt krijgen, moet je langs veel verschillende personen. Soms denk je dan: ik kan het ook online bestellen, heb ik het morgen in huis.”

Naar de eindstreep

Kevin werkt tot eind januari voor de DMO. Dan volgt hij nog een minor en kan hij gaan afstuderen. Wie weet, bij Defensie. “Ik maak hier steeds meer een plaatje van mijn eigen toekomst, wat ik zou kunnen met mijn studie.”