05

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 08

Een klik in verpakkingen

Tekst Vanessa Strijbosch
Foto sergeant-majoor Maartje Roos

Samenwerking van 28 jaar tussen Faes Cases en Defensie

“We kunnen het niet meer alleen”, is een veelgehoorde kreet binnen de Defensie Materieel Organisatie. Met de intrede van de term Gouden Ecosysteem wordt aangegeven dat Defensie, kennisinstituten en industrie samen moeten optrekken om het beste, meest innovatieve materieel te verwerven. Materieelgezien richt de schijnwerper op bedrijven of kennisinstituten die een binding met DMO hebben. Deze maand is dat Faes Cases, de verpakkingsspecialist voor Defensie.

Henk Hardeman werkte als landmachtmilitair in de functie van mobile engineer jarenlang samen met Faes Cases en doet dat na zijn FLO nu als defensieadviseur namens de verpakkingspecialist.

Bij het betreden van de markante thuisbasis van Faes Cases aan de Hamelendijk in Reusel wordt direct duidelijk dat men hier trots is op de samenwerking met Defensie. “Door jullie creatieve inzet en can do: bedankt voor alle middelen om onze spullen te verpakken. 11 Staf Staf Compagnie EM”, pronkt op een bordje naast de ingang. “Mooi hè”, zegt Faes Cases-medewerker èn kapitein buiten dienst Henk Hardeman wijzend naar de ingegraveerde plaquette. “Gekregen van onze landmachtcollega’s tijdens de oefening Red Griffin. Dit benadrukt wel onze goede band met Defensie.”

Bij het betreden van het hoofdgebouw wordt direct duidelijk waar het hier om draait: verpakkingen.

‘Het gaat hier niet om gewone reiskoffertjes’

Alles op maat

Die band gaat al een tijdje mee, liefst 28 jaar. Waar het bedrijf uit Noord-Brabant en de Defensie Materieel Organisatie (DMO) elkaar raken, wordt even verderop bij de ingang beter zichtbaar: verpakkingsmaterialen in alle soorten en maten staan opgesteld: wapenkoffers, aluminium kisten, half 19-inch ICT-behuizingen (TITAAN), 19-inch rekken voor datacentra, een grote variatie aan ruggedized kunststof koffers van hoogwaardig kunststof (SKB) en alle te bedenken soorten flightcases. Hardeman: “We schrikken niet van afwijkende producten en materialen. We kunnen zo’n beetje alles op maat maken in onze verpakkingen en de veelzijdigheid aan interieurs hierin.”

Speciaaltjes

De samenwerking tussen Faes Cases en Defensie mag bijzonder heten. Wat die klik dan precies is, legt defensieadviseur Hardeman helder uit: “Defensie is een ‘speciaalmarkt’ en vraagt bijna altijd specials. Nooit standaard oplossingen. Onze specialiteit is dat we de taal van Defensie kennen. We kennen de ‘groene’ omgeving en houden altijd een blik op de ontwikkelingen rondom Defensie”, aldus de oud-landmachtmilitair. “Bovendien”, voegt hij toe, “gaat het bij ons om aandacht en can do. En dat is nu precies waar het bij Defensie ook om draait.”

Er werken in totaal 80 mensen bij Faes Group BV in Reusel.

Schuim

Momenteel zijn DMO en Faes Cases druk in de weer met een variatie aan  wapenkoffers voor de marine en het Korps Commandotroepen (KCT). “Wij zorgen ervoor dat deze mooi, deugdelijk en op maat gesneden worden verpakt. En, niet onbelangrijk, dat ze aan alle eisen voldoen zodat ze op de juiste wijze getransporteerd kunnen worden.” Het meeste werk zit hem in het schuim. “De wapens en alle toebehoren worden nauwkeurig ingemeten. Zijn er wapens met nachtkijkers of die speciaal zijn afgesteld op een persoon? Geen probleem, wij kunnen deze nauwkeurig inmeten en rekening houden met de persoonlijke instellingen van het wapen.”

Prototype

Dat gebeurt bij Faes Cases binnen no time. De klant komt op locatie met de betreffende artikelen die ingemeten moeten worden. Nog dezelfde dag ligt er een proefdruk van het schuim. Als de klant tevreden is, wordt er een prototype of een serieproductie gemaakt. Hoofd verkoop buitendienst Bart Burmanje voegt daar aan toe: “Het gaat hier niet bepaald om gewone reiskoffertjes. En daarbij, het transport van Defensie is wel even wat anders dan een ritje over de A58.”

Een team van product engineers zorgt ervoor dat de meest afwijkende vormen in het schuim ingemeten kunnen worden. Een precisiewerkje.

‘Defensie stelt hoge eisen. Dat maakt het leuk’

Hoge eisen

Burmanje, die de afgelopen 15 jaar regelmatig met DMO samenwerkte, is blij met Defensie als klant. “Defensie stelt hoge eisen en specificaties aan producten. Dat maakt het leuk. En eerlijk is eerlijk, het helpt ons ook bij andere branches binnen te komen. Als je tegen anderen zegt dat je al zo lang aan Defensie levert, dan zegt dat echt wel wat. We zijn heel blij en trots op onze band met Defensie.”

Paradepaardje van Faes Cases is de half 19-inch behuizing voor het TITAAN-project van Defensie, speciale ICT-‘kastjes’ voor commandosystemen. Faes Cases maakte ook een grote klimaat geconditioneerde box voor diverse toepassingen binnen TITAAN.

Gespecialiseerde verpakkingen

De Faes Group BV bestaat sinds 1987 en houdt zich bezig met verpakkingsoplossingen in de breedste zin van het woord. Denk aan meervoudig bruikbare duurzame verpakkingen en verpakkingsadviezen voor procesoptimalisatie in de gehele supply chain. Faes Cases is een van de 3 gespecialiseerde business units van de overkoepelende Faes Group BV. De 3 units hebben allen hun eigen specialisaties en kenmerken. In totaal werken er 80 mensen bij de BV, van wie 40 bij Faes Cases. Naast DMO, doet de verpakkingsspecialist ook veel zaken met MatlogCo, KCT en 11 Luchtmobiele Brigade van de landmacht, DMI en MARSOF van de marine en LCW van de luchtmacht. Paradepaardje is de half 19-inch behuizing voor het TITAAN-project van Defensie, speciale ICT-‘kastjes’ voor commandosystemen.