U heeft het vast gezien of er iets over meegekregen: de stijlvolle jurk met bijpassende hoed [https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2019/09/16/minister-maakt-militair-modestatement-op-prinsjesdag] die onze minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten droeg tijdens Prinsjesdag. De jurk is ontworpen en gemaakt door onze DMO-collega’s Daisy van Groningen en Aletta Westra (KPU-bedrijf, zie ook hier) van een patchwork van stukjes uniform van de 4 krijgsmachtdelen. Daarbij stond het hoofddeksel symbool voor 75 jaar vrouwen bij de krijgsmacht. 

Patchworks of quilts zijn vaak ware kunststukjes met een diepere bedoeling. Zo zijn de motieven voor een patchwork soms terug te voeren op de omgeving. Er zijn patronen die golven of kompassen voorstellen, andere zijn geïnspireerd op een berglandschap, maar vaker zijn ze gebaseerd op een belangrijke gebeurtenis. Zo zijn er geboorte-, trouw-, en rouwquilts die de voltooiing van een huis, of een blikseminslag symboliseren.

Het patchwork van deze jurk symboliseert voor mij de ziel van onze DMO. Want, los van het eerbetoon van deze kledingstukken aan alle militairen die zich inzetten voor onze vrede en veiligheid, de waardering voor onze vrouwelijke collega’s, het hergebruiken van oud-defensietextiel en het borgen van duurzaamheid, omvat deze kleding ook waar wij als DMO voor staan: het 24/7 ondersteunen van de 4 krijgsmachtdelen met het best mogelijke materieel en IT. En ook de diversiteit van het kledingstuk past bij ons. Als DMO kennen wij vele verschijningsvormen verspreid over heel Nederland tussen grofweg Den Helder en Kerkrade met uitschieters naar het buitenland. En iedere dag werken we weer binnen en buiten de DMO samen om de brug te slaan tussen willen en kunnen.

Kortom, de jurk en hoed van onze minister is voor ons een prachtige quilt die staat voor diversiteit, samenwerking en de focus op de 4 operationele commando’s waarvoor we iedere dag klaar staan. Het is ook mooi dat we daar samen een keer uitgebreid bij stil staan. Want in ons bijna 15-jarige bestaan hebben we dat nog nooit gedaan. Op 14 november 2019 is de DMO saamhorigheidsdag gepland voor alle DMO-ers; georganiseerd voor en door DMO-ers. Ik kijk uit naar het ‘patchwork’ dat zich daar gaat verzamelen en hoop velen van u daar te spreken.

Vice-admiraal (TD) Arie Jan de Waard
Directeur Defensie Materieel Organisatie