03

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 06

In 't kort

Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie

Nieuwe helm

De Nederlandse militairen krijgen een nieuwe gevechtshelm.

De huidige versie stamt uit het begin van de jaren '90 en is dringend aan vervanging toe. De helm van de firma Revision Military kwam als beste uit de testen. Het hoofddeksel kreeg onder meer de hoogste beoordeling van de gebruikers in de testgroep.
 
De nieuwe helm heeft een lager gewicht dan de huidige en biedt daarnaast betere bescherming, stabiliteit, pasvorm en draagcomfort. Ook past hij beter bij andere uitrustingsstukken zoals ballistische vesten, optronica en communicatiemiddelen. Overtrekken in de nieuwe Nederlandse camouflagepatronen NFP Green en NFP Tan maken deel uit van de aanschaf. 

"We tekenen vaker een contract voor de vervanging van schepen en vliegtuigen dan voor helmen. In 80 jaar tijd zijn er maar 2 types andere helmen geweest”, aldus plaatsvervangend Directeur DMO generaal-majoor Ivo de Jong (foto onder).

Dit jaar ontvangt Defensie een eerste kleine serie. De grote leveringen en de uitgifte aan de gebruikers beginnen in 2020. In 2022 ontvangen de laatste militairen een nieuwe helm. De Koninklijke Marechaussee krijgt een zwarte. 

Tegelijk met het contract voor de levering is een raamcontract voor 15 jaar afgesloten voor de instandhouding.

Streepje

Snelle app

Directeur Veiligheid generaal-majoor Nico van der Zee bracht onlangs een verrassingsbezoek aan JIVC afdeling Bestuurlijke en Overige Ondersteunende IT (BOO IT).

De reden: de Melding Voorval-app die binnen slechts 12 weken is gerealiseerd, van idee naar beschikbaar in de Defensie Appstore. Met deze app kunnen duikers meldingen doen die van levensbelang zijn. Productmanager Mobile Solutions Hans van der Pol: “Normaal gesproken duren deze trajecten veel langer. Dat we deze app vanuit het Joint IV Commando binnen 12 weken panklaar hebben opgeleverd, is een succes waarop iedereen die er aan heeft meegewerkt ontzettend trots mag zijn.”

Streepje

DMO presenteert zich

“Er wordt hard gewerkt, er komt veel aan, maar heb geduld.” Dat was de boodschap van de Defensie Materieel Organisatie aan de 1.500 onderofficieren die begin juli bijeengekomen waren voor de Nationale Onderofficiers Conferentie.

In het Utrechtse Beatrix Theater werden de onderofficieren bijgepraat over de laatste ontwikkelingen op het gebied van personeel, materieel en middelen. In de verdiepingsronde Materieel kregen de aanwezigen meer inzicht in wat er tot juli 2019 allemaal verworven, betaald en aangeschaft is. Vervolgens ging Directeur Projecten commandeur Dick Kreiter, in op de vele projecten die momenteel lopen. Ook Inkoop DMO liet aan de hand van praktische voorbeelden zien wat er allemaal komt kijken bij het aanschaffen van nieuwe producten. Stafadjudant DMO Henry Hendriks was een van de aanwezigen. Hij is blij dat er meer inzicht gegeven is in het werk van de DMO. “Wij zijn dagelijks druk met zaken die niet altijd zichtbaar zijn. Nu hebben we goed kunnen uitleggen dat we hard werken, maar dat dingen simpelweg tijd kosten.”

Streepje

Vervanger voor MB

De Italiaanse voertuigbouwer Iveco Defence Vehicles SpA levert de vervanger van de Mercedes MB290, de Landrover (mariniers) en de YPR (marechaussee). Het contract wordt getekend na behandeling in de Kamer. 

Het project omvat de levering en het onderhoud van 1.275 voertuigen. Onder het contract valt ook de levering  van 130 remote controlled weapon stations. Deze systemen, om wapens vanuit een voertuig te bedienen, zijn op de hardtopvoertuigen te plaatsen én op de vrachtauto’s uit het project voertuigen 50kN, 100kN en 150kN. 

De leverancier doet het onderhoud in nauwe samenwerking met Defensie. Dit is gebruikelijk bij het programma Defensiebrede Vervanging Operationele Wielvoertuigen. 

Alle voertuigen zijn als tactisch transportmiddel nodig voor het operationeel optreden. De voertuigen worden in 5 hoofdvarianten aangeschaft: 

  • een gevechtsvariant hardtop;
  • een gevechtsvariant softtop;
  • een logistieke variant (pick-up);
  • een gewondentransportvariant;
  • een militaire politie-variant (KMar).
Streepje

Knalsimulator

Project JFTES, Joint Fires Training & Exercise System, heeft onlangs voor het eerst een vuursteunsimulator in gebruik genomen.

Het project JFTES betreft een vuursteunsimulator voor het trainen en opleiden van Forward Observers, Joint Terminal Attack Controllers en Fire Support Teams. Onder JFTES valt een verzameling aan simulatoren voor zowel grondgebonden, lucht-, en maritieme vuursteun. 
Bij de feestelijke ‘opening’ waren afgevaardigden vanuit de gebruikersgroep, de verschillende locaties, het VUSTCO, DMO/JIVC en de leverancier Bagira aanwezig.

Streepje

Dienstauto per app

De eerste versie van de PNOD-app voor iPhones is beschikbaar in de Defensie Appstore. 

Met deze applicatie kun je nu gemakkelijk op je mobiele Defensie-toestel alle informatie raadplegen over het aanvragen en de status van reserveringen voor dienstvoertuigen. Tot nu toe was dat alleen mogelijk via een Mulan-werkplek. Voortaan kan je dus zowel mobiel als via Defensie-intranet tijdige en accurate informatie opvragen over te reserveren dienstvoertuigen.

De PNOD-app werkt op dit moment alleen op de iPhone. Later dit jaar wordt de app onderdeel van Mijn Defensie-app. De Mijn Defensie-app is op de individuele militair of medewerker afgestemd en werkt op een mobiel toestel. De eerste versie biedt functies zoals Mijn Nieuws, Mijn KPU, Mijn PNOD en Mijn Melding. De uitrol van de devices vindt plaats per defensieonderdeel.

Streepje

Solliciteren bij de DMO

Vanaf nu is het mogelijk om via de website werkenbijdefensie.nl een open sollicitatie naar de DMO  te sturen.

Dit geldt voor zowel medewerkers van Defensie als kandidaten buiten Defensie. Team werving heeft in co-creatie met team Instroom de afgelopen dagen de mogelijkheid bekeken voor open sollicitaties op de werkenbijdefensie-site. Een en ander gebeurde in samenspraak met de marine en AMC/DCPL.  

De komende tijd zijn er veel vacatures te vullen. Met name op het gebied van inkoop, techniek en ICT. Iedereen met MBO, HBO of WO kan solliciteren. Ervaring is geen vereiste.

Streepje

Nieuwe kijkers

Hoofd Sectie Inkoop Grondgebonden Projecten Paula Bremer van de DMO tekende onlangs een contract voor de levering van het warmtebeeldsysteem voor het M2 QCB 12,7 mm machinegeweer (WTS).

Fabrikant Qioptiq uit het Verenigd Koninkrijk levert 330 systemen, reservedelen, speciaal gereedschap en opleidingen voor gebruikers en instandhouders. De WTS wordt aangeschaft voor de landmacht en marine.

Het systeem bestaat uit een warmtebeeldkijker die op de M2 QCB wordt gemonteerd en een Helmet Mounted Display, die op de rail van de gevechtshelm is gemonteerd. Het beeld van de WTS wordt via de display voor het oog zichtbaar. De gebruiker hoeft hierdoor niet door de WTS te kijken om te kunnen waarnemen of richten. De WTS stelt de gebruiker in staat om de M2 QCB effectiever in te zetten en vanaf het eerste contact, met grotere precisie, vuur uit te brengen.

Streepje

Tanker in aantocht

De Multinational MRTT Unit (MMU) op Vliegbasis Eindhoven is opgericht.

Voorzitter MRTT Executive Board en Directeur Projecten DMO commandeur Dick Kreiter installeerde kolonel Jurgen van der Biezen als eerste commandant van de eenheid. De MMU gaat vliegen met het nieuwe tanktoestel A-330 Multi Role Tanker Transport (MRTT). 

Op vliegbasis Eindhoven komen 5 toestellen te staan. Op Forward Operating Base Keulen-Wahn 3. De nieuwe eenheid gaat wereldwijde air to air refuelling, strategisch luchttransport en medische evacuaties verzorgen. 

Het eerste MRTT-toestel wordt op 1 mei 2020 op Eindhoven verwacht. Het huidige contract met bouwer Airbus gaat uit van 8 vliegtuigen met een optie voor 3 extra toestellen. Het laatste toestel van de bestelde 8 komt in 2024. 
 Op dit moment nemen 5 landen deel aan het Multinational MRTT Fleet (MMF)-programma: Nederland als lead nation, Luxemburg, Duitsland, Noorwegen en België. 

Streepje

Moderne Patriot

Het Patriot-wapensysteem is overgedragen aan het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigings Commando. 

Dat gebeurde nadat het systeem uitvoerig is gecheckt tijdens een zogeheten Integration Check Out (SICO). Dit gebeurde door een Amerikaans team van het Letterkenny Army Depot (LEAD) in samenwerking met een Nederlands team van DMO, DGLC, 133 Hrstpel en LCW. Het wapensysteem is nu weer volledig inzetbaar.

Directeur Projecten DMO commandeur Dick Kreiter droeg het wapensysteem over aan Directeur Materieel & Diensten CLAS brigadegeneraal Gerhard Schonewille. Aansluitend is het systeem overgedragen aan de commandant van DGLC kolonel Jan Blom. 

Tijdens het levensduur verlengend onderhoud is het systeem ook gemoderniseerd. De radar is gedigitaliseerd en het Identificatie systeem (IFF) is gemoderniseerd. De vuurleidingscentrale en vuurverdelingscentrale zijn voorzien van ‘Modern Man Stations’ (MMS).

Streepje

Finse eer

Het waren niet de minste medailles die onlangs zijn uitgereikt in het Afstotingsdepot Vriezenveen. 

De Finse Inspecteur van de Infanterie, kolonel Rainer Peltoniemi, decoreerde onder anderen projectleiders Rob Zijderveld en majoor Henri Kuijpers (beiden DMO) met het Infantry Cross of Merit. De 2 DMO’ers en een aantal medewerkers van het depot werden daarmee beloond voor hun inspanningen bij de verkoop van 100 Leopard 2 A6-tanks aan Finland. Vanaf 2013 zijn de tanks in batches van 20 per jaar naar Suomi verscheept. Dit jaar november wordt het project afgerond. 

Het is pas de tweede keer dat de hoogste landmachtonderscheiding buiten Finland wordt toegekend.

Zie ook: https://magazines.defensie.nl/materieelgezien/2016/03/mg201603tanksweg