Op 17 april dit jaar heeft de DMO het raamcontract getekend met de firma Hirtenberger uit Oostenrijk voor de levering van 60 mm mortiergranaten. Van dit heugelijke feit plaatste ik een bericht op twitter (https://twitter.com/ariejandewaard/status/1118590430311079939).

@Markbrouwer2010 reageerde op mijn bericht. Hij was blij met deze aanschaf, maar plaatste (terecht) een kanttekening bij de duur van de aanschaf. Daarop heb ik toegezegd om in de Materieelgezien van mei 2019 toe te lichten hoe deze aanschaf is verlopen en wat we daaruit kunnen leren. 

Voor zo’n artikel moeten de experts van verschillende disciplines even goed gaan zitten. Dat hebben ze ook gedaan. Helaas lukte het niet om het artikel te plaatsen in de Materieelgezien van mei; ook omdat de experts bezig waren met de voorbereiding en uitvoering van de trainingen van de 1einstructeurs met dit nieuwe systeem.

Maar nu is het artikel er. Met een mooie clip waarin instructeur 60 mm mortier sergeant van de mariniers Jan uitlegt wat dit nieuwe systeem kan en wat de voordelen zijn ten opzichte van het vorige systeem.

Kortom, Mark Brouwer en alle andere geïnteresseerden kunnen in het artikel en de clip meer te weten komen over dit nieuwe systeem en waarom de aanschaf zo lang heeft geduurd.

Ik wens u met dit artikel en de overige artikelen veel leesplezier.

Vice-admiraal (TD) Arie Jan de Waard
Directeur Defensie Materieel Organisatie