Tekst Evert Brouwer

Sambavliegtuig

De KC-390, het tank- en transportvliegtuig van het Braziliaanse Embraer, ondergaat de laatste tests voordat de productie begint.

Het is een middelgroot, tweemotorig multifunctioneel vliegtuig en kan zo’n 30 ton vracht vervoeren over een afstand van 2.700 (vol) tot 6.000 kilometer (leeg). De taken van de KC-390 - tanker, vracht- en personenvervoer - liggen voor de hand, maar de Embraer is ook inzetbaar als bestrijder van bosbranden en medische evacuaties. 

De productie van de KC-390 beperkt zich vooralsnog tot 60 stuks. De Braziliaanse luchtmacht neemt daarvan bijna de helft af (28). In Europa is het vliegtuig vanaf 2023 te bewonderen in Portugal, dat 6 toestellen afneemt en Tsjechië (2).

https://www.youtube.com/watch?v=3ZJS4jgHSM0

Bulgarije zoekt pantserwagens

In een zoektocht naar nieuwe pantserwagens voor de landmacht, heeft het ministerie van Defensie in Bulgarije 4 Europese producenten uitgenodigd een offerte uit te brengen. De regering in Sofia heeft dik € 750 miljoen vrijgemaakt om over een periode van 12 jaar 150 voertuigen, inclusief reservemateriaal, te kunnen kopen. 

Het zou zomaar de Boxer (foto) kunnen worden, want Artec (Duitsland, een combinatie van Rheinmetall en Krauss-Maffei Wegmann) is een van de gegadigden. Zij moet de concurrentie aangaan met bijvoorbeeld de Titus van het Franse Nexter, de Patria, van het gelijknamige Finse bedrijf, en de Piranha van Mowag (Zwitserland). Eind dit jaar valt de beslissing.

Turkse schorpioen

Buurland Turkije ziet de opdracht van de Bulgaren (zie het bericht hierboven) dus aan de neus voorbijgaan, maar dat schrikt producent Otokar niet af om de Akrep II te presenteren.

Het voertuig is, niet verbazingwekkend, een verbeterde versie van de Akrep I. De ‘schorpioen’ is multi-inzetbaar in alle mogelijke terreinen. Licht, snel en wendbaar kan de Akrep flinke steken uitdelen in het gevecht. De Akrep is makkelijk aan te passen voor elke missie.

Ook een ander Turks voertuig stroomt inmiddels de landmacht binnen. Het gaat van dan om de Vuran, een 4x4 pantserwagen van BMC.

https://youtu.be/xFPZFx00QK0

Mali versterkt

Duitsland heeft 29 Casspir infanterievoertuigen geschonken aan de krijgsmacht van het Afrikaanse Mali.

De 2 landen hebben een innige band en onze oosterburen hopen met deze bijdrage op meer veiligheid in het vaak onrustige land. Behalve de voertuigen van Zuid-Afrikaanse makelij (zie video), doneerde Duitsland ook nog eens 4.100 kogelwerende vesten, 4.300 paar gevechtslaarzen en 2.700 ballistische helmen.

https://www.youtube.com/watch?v=giIhtWQDGv8

Zuid-Amerika krijgt vleugels

Argentinië en Colombia zijn op zoek naar nieuwe gevechtsvliegtuigen.

De regering in Buenos Aires lijkt de keuze al te hebben bepaald. Want de onderhandelingen met Zuid-Korea voor de levering van 10 lichte jagers van het type FA-50 (Korea Aerospace Industries, video) zijn inmiddels afgerond. De eerste toestellen zouden nog dit jaar moeten worden verscheept om de rol over te nemen van de bejaarde Douglas A-4 Skyhawk. 

De Colombiaanse luchtmacht gaat afscheid nemen van de Israelische Kfir-gevechtsvliegtuigen die het na 30 jaar nog steeds in dienst heeft. Spanje, Zweden en de Verenigde Staten hebben een offerte uitgebracht. Het gaat dan om resp. Eurofighters, de Saab Gripen en de F-16, die nu een evaluatieronde ingaan.

https://www.youtube.com/watch?v=mVokovPwVkc

Snuffelaar

De Duitse Defensie Materieel Organisatie BAAINBw heeft Krauss-Maffei Wegmann (KMW) de opdracht gegeven voor de levering van 9 Mungo N/C Recce-voertuigen. In het contract zijn ook aanvullende voorwaarden gesteld, zoals een voorraad reserveonderdelen en training van de bemanning.

De N/C-variant van de Mungu is in staat chemische en nucleaire dreigingen op te sporen en te identificeren. De 3 inzittenden hebben daarvoor een keur aan instrumenten ter beschikking. Alle handelingen kunnen vanuit de veilige omgeving binnen het voertuig worden verricht, tot aan het markeren van een onveilig besmet gebied toe. De Mungo is door de lucht te vervoeren met een CH-53 transporthelikoper. Over 2 jaar moeten alle 9 Mungo’s zijn geleverd.

Bij de neus genomen

Op de werf van de Naval Group in Cherbourg is op de Franse nationale feestdag – 14 juli – de nieuwe nucleaire onderzeeboot Suffren gepresenteerd. Voor de gelegenheid was de boeg van de boot in de Franse driekleur geschilderd. De Suffren is de eerste van 6 nieuwe nucleaire onderzeeboten voor de Franse marine, de zogenaamde Barracudaklasse.

De onderzeeboten zijn vernoemd naar Franse marineofficieren uit de 16e en 17e eeuw. Ze kosten zo’n € 1,3 miljard euro per stuk. De Suffren komt volgend jaar in dienst, de laatste boot wordt in 2029 afgeleverd. (Foto: Riekelt Pasterkamp)

https://www.youtube.com/watch?v=ezSdycMKufk

Bahrein kiest voor Patriot

Het koninkrijk Bahrein is het 17eland dat het Patriot Integrated Air and Missile Defense System aanschaft. In de Verenigde Staten werd hiervoor een overeenkomst getekend.

De Amerikaanse regering moet nu de onderhandelingen openen over het aantal systemen en raketten en de prijs. In Europa beschikken, behalve Nederland, ook Duitsland, Griekenland, Spanje, Roemenie, Polen en Zweden over de Patriot. Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigings Commando heeft onlangs haar systemen teruggekregen in gemoderniseerde versie (zie rubriek In 't Kort).