11

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 04

In 't kort | 2

Tekst Evert Brouwer

Reapergereed

2 vliegers en 2 sensor operators van het onbemande vliegende verkenningssysteem MQ-9 Reaper hebben hun diploma ontvangen.

Dankzij de geavanceerde camera’s en de radar van de Reaper kan Defensie straks langdurig beelden verzamelen. Deze zetten de beeldanalisten om naar inlichtingen voor commandovoering of besluitvorming. De verwachting is dat de Reapers vanaf de zomer van 2020 naar Nederland komen. 

Het is primair een expeditionair systeem, bedoeld om inlichtingen te verzamelen voor uitgezonden eenheden of een coalitie. Of ondersteuning van grondtroepen door bijvoorbeeld konvooien te begeleiden. 

In Nederland is de Reaper te gebruiken bij calamiteiten of grootschalige evenementen.

Streepje

Nieuwe doctrine

Defensie en dus ook de bedrijven van DMO volgen vanaf nu de zogenoemde Allied Joint Doctrine for the conduct of operations (AJP-3) van de NAVO. Dit document beschrijft joint operaties in NAVO-verband, van voorbereiding tot beëindiging.

De NAVO gaf de doctrine begin dit jaar uit en Nederland neemt deze nu ongewijzigd over. De komende maanden wordt AJP-3 krijgsmachtbreed ingevoerd. Het document fungeert als basisdocument voor officiersopleidingen en nationale doctrineontwikkeling. 

Streepje

Stalen helm

Een zestal verzamelaars van helmen heeft vanaf 2011 onderzoek gedaan naar de Nederlandse stalen helm. Dit heeft geleid tot een boek waarin onder meer de besluitvorming, ontwikkeling en de verschillende modellen uitgebreid worden toegelicht. Een historische zoektocht, die door de auteurs aan de hand van onderzoek en gedetailleerde illustraties wordt onthuld.

Op 8 juni is de presentatie van ‘De Nederlandse stalen helm 1916-1992’ in het Oorlogsmuseum Overloon. Dat gebeurt gelijktijdig met de opening van een tentoonstelling over de helm.

Voor meer informatie: https://www.dutchhelmets.nl/

Streepje

CDS bij Munitiebedrijf

Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer heeft uitgebreid de tijd genomen om zijn licht op te steken bij het Defensie Munitiebedrijf (DMunB). 

De CDS liet zich door het personeel uitgebreid informeren wat er komt kijken bij verwerving en testen en wat er gebeurt met munitie die terugkeert van een oefening. “Petje af voor de manier waarop hier de zaken lopen”, zei admiraal Bauer. 

Commandant DMunB Richard Hulselmans gaf de CDS mee dat er vooral aandacht moet zijn en blijven voor het personeel. Zowel in aantal als leeftijdopbouw. Een groot deel van de werknemers is de 50 (ruim) gepasseerd en dat is een lastige combinatie met het zware werk. (Foto: John van Helvert)

Streepje

Veteranenboek

Het nam 4 jaar in beslag. Hoofdstukken werden geschreven en herschreven, maar eindelijk was daar het handboek Veteranen. Het eerste exemplaar kreeg minister van Defensie Ank Bijleveld. Ze ontving het tijdens het symposium 'de trotse veteraan' in Doorn. Dat was georganiseerd vanwege het 30-jarige bestaan van het Veteranen Platform.

Het boek bevat een grote diversiteit aan onderwerpen die veteranen met elkaar bindt, zei Bijleveld bewonderend. Ze noemde het een bron van inspiratie voor bijvoorbeeld beleidsmakers, politici en het onderwijs. 

Volgens Bijleveld is het belangrijk te zorgen dat de uitvoering van het veteranenbeleid toekomstbestendig is. Wat haar betreft verdienen veteranen het, dat er blijvend wordt gekeken naar hoe de zorg en aandacht voor hen valt te verbeteren.

Het boek is verkrijgbaar via ISBN 9789013142280. Prijs: € 75,-

Streepje

Nieuwe heftrucks

De Defensie Materieel Organisatie (DMO) heeft het contract getekend voor de levering van 68 nieuwe containerhefmiddelen. Ze zijn nodig omdat de nieuwe Scania-vrachtwagens van Defensie containers gaan vervoeren.

De nieuwe heftrucks worden geleverd door een Canadees-Nederlands consortium. Het Canadese Liftking bouwt de voertuigen. De Nederlandse firma Van Santen onderhoudt ze. De voertuigen zijn uitgerust met een schone Stage V motor. Behalve de lepels om containers aan de onderkant mee op te tillen, worden er ook enkele zogenoemde spreaders meegeleverd. Hiermee kunnen containers aan de bovenzijde worden opgetild.

Eind 2020 stromen de containerhefmiddelen bij de defensieonderdelen in. Dit gebeurt bij de landmacht grotendeels bij de herstelcompagnieën.

Streepje