Tekst Evert Brouwer

Argentinië blijft Etandard trouw

De Argentijnse luchtmacht heeft zich versterkt met 5 Dassault-Breguet Super Etendards Modernisé. De vliegtuigen zijn overgenomen uit een restant van de Franse marine, die de SEM in 2016 uit dienst stelde toen de Dassault Rafale Marine operationeel was geworden.

Het Zuid-Amerikaanse land vliegt al langer met Franse toestellen. De eerste serie Etandards vormden een bedreiging voor de Britse marine tijdens de Falklandoorlog van 1982. Ze zijn voorzien van de toen gevreesde Exocet-raketten. De oudere toestellen, die dateren uit de jaren 70 van de vorige eeuw, zijn in de loop der jaren aan mankementen ten prooi gevallen. Ook bleken er geen reservedelen meer voorradig.

Indonesië kiest Russisch

De BT-3F en de BMP-3F gaan het mobiele hart vormen van het Indonesische korps mariniers. De amfibische pantserwagens van Russische makelij moeten het sterk verouderde park van BTR-50P’s en K-61’s vervangen. Het ministerie van Defensie betaalt een slordige € 150 miljoen voor 21 BT-3F’s en 22 BMP-3F’s.​

De BMP-3F kan tot sea state 3 en maximaal 7 uur het water op. Het voertuig weegt 18 ton en heeft een 100 mm vuurmond, een 30 mm automatisch kanon en 3 machinegeweren aan boord. De BT-3F is een infanterievoertuig (armored personnel carrier, APC) en was voor het eerst te zien tijdens het international Military Technical Forum in Moskou. De APV is speciaal ontwikkeld voor het Russische korps mariniers. Er kan 15 man aan boord, naast de 2 bemanningsleden.

https://www.youtube.com/watch?v=gjJ-UH8odFM

Zwitserse test

Zwitserland gaat niet over een nacht ijs bij het kiezen van een nieuw jachtvliegtuig. De komende maanden krijgen 5 verschillende toestellen de kans zich te presenteren in het Alpenland. De luchtmacht heeft € 8 miljard gereserveerd voor het Swiss Air 2030-programma. De luchtmacht van Zwitserland beschikt nu over 25 F/A 18C en 5 18D Hornets, plus 30 zeer oude Northrop F-5 Tigers.

https://www.youtube.com/watch?v=Y_43CQWPjBg

Om de opvolger te kiezen hebben specialisten een veelheid aan vliegtuigen getest in de respectieve simulatoren. Uiteindelijk zijn de Eurofighter Typhoon, de Boeing F-18 Super Hornet, de Dassault Rafale, de Lockheed Martin F-35A en de Saab Gripen E uitgenodigd een live demonstratie te geven op vliegbasis Payerne nabij Bern. Alle deelnemers ondergaan 8 testvluchten, waarvan een ’s nachts. Het is de bedoeling dat hierna 2 deelnemers overblijven, die elkaar ook qua prijs mogen beconcurreren.

Seahawks voor India

Hoewel de spanningen met Pakistan zijn opgelopen, heeft de Amerikaanse regering groen licht gegeven voor de verkoop van 24 nieuwe MH-60R Seahawk-helikopters aan India. Het toestel is de marineversie van de populaire UH-60 Black Hawk. Het lijkt een antwoord te zijn op de plannen van Pakistan om de zeestrijdkrachten te versterken. De Seahawk kan zowel oppervlakteschepen als onderzeeboten bestrijden. De regering in New Delhi maakt in ruil voor de helikopters een dikke € 2,3 miljard over.

Onbemand maakt niet onbemind

Is onbemand de toekomst? Het Israelische Meteor Aerospace gelooft er heilig in met zijn Rambow UGV. Het elektrische voertuig is inmiddels uit-en-te-na getest onder barre omstandigheden. De Rambow kan zeker als verkenner goed optreden met alle moderne voorzieningen aan boord. Het kan zich, voorzien van een boordwapen, indien nodig ook goed verdedigen.

Bekijk hier de clip: https://www.youtube.com/watch?v=MPw0zLPg3ME