Tekst Evert Brouwer
Foto korporaal Jasper Verolme

Munitierestanten vernietigd op Artillerie Schietkamp

Als dienstplichtige had je al mazzel als je 1 keer een echte handgranaat mocht werpen. Een lachertje voor de mannen van het Kenniscentrum Wapensystemen en Munitie (KCWM) van DMO’s Defensie Munitiebedrijf. Begin deze week gingen er binnen 5 minuten zo’n 150 exemplaren van de Nr 330C2 de lucht in. “Veiligheid, in alle opzichten, daar draait het om”, legt majoor Paul Klaver, hoofd bureau Munitietechniek uit.

De voorbereidingen zijn in volle gang. Veiligheidsofficier kapitein Marnix Luijters (foto midden, met rode band) houdt alles nauwlettend in de gaten.

Het Groot Doelengebied van het Artillerieschietkamp in 't Harde ligt deze maandag geheel stil, zoals dat zo'n 4 keer paar jaar gebeurt. Dan is het ASK het domein van de munitietechnici van het KCWM die verouderde of onbruikbare munitie vernietigen. Het lijkt dan ook een routineklus, maar niets is minder waar. Ook als de regen gestaag op de hoofden neerdaalt, houden veiligheidsofficier kapitein Marnix Luijters, beproevingsleider adjudant Hans Simons, munitietechnicus sergeant-1 Thijs en omgevingstechnicus Dirk op den Kelder alle stappen nauwlettend in de gaten.

Adjudant Hans Simons brengt de springstof aan, in de kist zijn de handgranaten bedekt met schilfertrotyl. De kisten worden vervolgens in een kuil geplaatst.

Test

“Zoals gezegd: veiligheid staat ook hier op de 1e plaats. Onze hoofdtaak is munitie testen. Op basis van de proeven wordt beoordeeld of en onder welke omstandigheden een munitieartikel veilig te gebruiken is. De hoeveelheid die van een artikel wordt getest is afhankelijk van de grootte van de voorraad. Het selecteren van de te beproeven exemplaren gebeurt met een steekproef. De handgranaten die we vandaag vernietigen, zijn afkomstig van een onderzoek naar 'weigeraars'. De kwaliteit van de granaatlichamen is niet meer gegarandeerd, waarmee afvoeren onwenselijke risico’s met zich meebrengt. Vandaar dat Defensie voor vernietiging ter plekke kiest.”

Vervolgens gaan de explosieven onder een flinke laag zand.

Extra

Om de omgeving zoveel mogelijk overlast te besparen, gaan de kisten met granaten een diepe kuil in en wordt er met beleid zand overheen gestort. “Het weer van vandaag is wat dat betreft wel ongunstig. Als de grond is verzadigd met water en er veel bewolking is, draagt de drukgolf verder. Voor de geluiddemping doen we er een extra laag zand op.”

Vertrouwen

En dan is kapitein Luijters onverbiddelijk: iedereen de bunker in of op grote afstand. De beeldmakers ter plekke willen natuurlijk een mooie opname maken van de ‘grote boem’, het slotstuk van de operatie. “In alles dat we doen, staat veiligheid op 1, 2 en 3”, herhaalt majoor Klaver nog maar eens. “Dat geldt ook voor de tests die we uitvoeren. Je wilt immers dat onze militairen als het erop aankomt, kunnen vertrouwen op onze wapens en munitie.”

Explosief

Ook na de explosie moet je waakzaam blijven omdat er nog gevaarlijke restanten kunnen overblijven. Niet alleen van de handgranaten die zijn vernietigd, er kan ook nog explosief materiaal van begin vorige eeuw naar boven komen. Er wordt hier al vanaf eind 19e eeuw geschoten. Vandaar dat we het terrein pas vrijgeven als de veiligheidsofficier de plek van de ontploffing heeft verkend.”

Dat is alles wat overblijft.

Omroep Gelderland maakte een videoclip van de ontploffing van de handgranaten.
http://gld.nl/Iu8i