04

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 09

In 't kort

Tekst Leo de Rooij & Jack Oosthoek
Foto Mediacentrum Defensie

Eerste nieuwe Scania’s binnen

De 1e 8 nieuwe Scania-vrachtwagens zijn binnengerold bij Defensie. Ze komen in de plaats van de 4 en 10 tonners die jarenlang de logistieke ruggengraat van de krijgsmacht vormden. In totaal komen er meer dan 2.000 nieuwe Scania’s. De overdracht van de 1e exemplaren was bij de Scania-vestiging in Zwolle.

De Zweedse vrachtwagen laat zich op een nieuwe manier besturen. Hij is bijvoorbeeld uitgerust met camera’s die gevaarlijke situaties moeten voorkomen. Schakelen is verleden tijd omdat de nieuwelingen een automaat hebben, wat brandstof bespaart. Nieuw is ook dat de normale cabine tijdens een missie of operatie relatief eenvoudig kan worden vervangen door een gepantserde versie. 

Ook het laadvermogen van de Scania ‘nieuwe stijl’ is verbeterd. 10.000 kg nu tegen 4.000 kg tot nu toe. Verder kan hij worden voorzien van een tussen cabine en laadvloer te plaatsen laadkraan en/of een aggregaat. “Ik kijk er naar uit om met deze Scania te rijden”, zegt korporaal chauffeur Gilles. 

De komst van de nieuwe Scania’s vloeit voort uit het project Defensiebrede Vervanging Operationele Wielvoertuigen (DVOW). Dat bestaat uit meerdere deelprojecten voor wielvoertuigen en aanvullende systemen als containers en hefmiddelen. 

Onder andere minister Bijleveld overhandigde de sleutels aan de 1e chauffeurs van de Scania. Foto Jarno Kraayvanger.
Streepje

Koop nieuwe containersystemen

Defensie schaft 1.400 containersystemen aan voor de nieuwe Scania-vrachtwagens. Het gaat om zogenoemde 20 voets containers die achterop de 100kN vrachtauto’s worden geplaatst.

Plaatsvervangend directeur DMO generaal-majoor Ivo de Jong tekende het contract met leverancier Marshall Land Systems uit Cambridge (VK). De levertijd loopt van 2019 tot en met 2024. De containers zijn bestemd voor de gehele krijgsmacht. Het gaat om de typen Command & Control, Communicatie en Onderhoud en goederenopslag in verschillende varianten. De meeste containers hebben airco en zijn beveiligd tegen schadelijke straling van buitenaf.

De leverancier is de komende 10 jaar verantwoordelijk voor de kwaliteit van het onderhoud, behalve tijdens missies. Marshall Land Systems leidt defensiemonteurs op om samen met hen het onderhoud uit te voeren. Tijdens missies doen de monteurs van de krijgsmacht dit zelfstandig. Defensie kan rekenen op bepaalde levertijden van reservedelen. Ook zorgt de leverancier voor de beschikbaarheid van een minimaal aantal systemen.

Streepje

Uitstel uiterste keuzemoment diensteinderegeling

Defensie en de bonden hebben besloten het uiterste keuzemoment van 31 december 2018 voor de diensteinderegeling uit te stellen. Dit betekent dat de militairen die mogen kiezen vanwege de nieuwe diensteinderegeling, dit vooralsnog niet hoeven te doen. Dit geldt ook voor militairen die momenteel tijdelijk langer doorwerken in afwachting van het definitieve uiterste keuzemoment.

Defensie doet er alles aan om in overleg met de bonden duidelijkheid voor de medewerkers te verschaffen over het definitieve uiterste keuzemoment. Zodra er meer duidelijkheid is, worden de betreffende militairen hierover schriftelijk geïnformeerd. Meer informatie op de intranet Startpagina P&O onder het kopje Arbeidsvoorwaarden. 

Streepje

Detectiepen voor Chroom-6

Om te testen of ergens Chroom-6 op zit, kun je een speciale pen bij DMO bestellen. Alle resultaten van de proeven worden vervolgens in SAP geregistreerd.

De testpen is bedoeld voor coatings op alle metalen onderdelen waar mogelijk chroomhoudende verf op zit. “De testpen wordt geactiveerd door 2 ampullen in het kartonnen hulsje te breken, zodat 2 stofjes bij elkaar komen. Daarmee is de pen klaar voor gebruik. Om het werk goed te doen moet iemand zijn geïnstrueerd door een ervaren gebruiker”, zegt adviseur Arbo & Veiligheid Mike ter Horst.

Bescherming
Het risico van werken met Chroom-6 is met de juiste maatregelen te beperken. Neem beschermende maatregelen om blootstelling te voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld stofarme schuurmachines en HEPA-stofzuigers. Onderken eventueel gevaar door de pen te gebruiken voor intensieve oppervlaktebewerkingen (schuren, slijpen, verhitten of zagen).

De detectiepen is nadrukkelijk niet geschikt om Chroom-6 in stof- en veegmonsters of andere toepassingen te meten. Hij mag niet worden gebruikt op luchtwaardige onderdelen en is alleen betrouwbaar als de gebruiksaanwijzing zorgvuldig wordt gevolgd.

De detectiepen is te bestellen in SAP, onder CHROMAATCHECKER. Op intranet is een speciale pagina gewijd aan het gebruik van de chroom-6 detectiepen en registratie in SAP.

Streepje

Duits-Nederlands samenspel

Nederland en Duitsland hebben het plan opgevat om samen te werken bij de vervanging van hun militaire Electronic Support Measures-capaciteit (ESM). Staatssecretaris Barbara Visser en haar Duitse ambtgenoot Benedikt Zimmer tekenden daarvoor begin deze maand een intentieverklaring.

ESM-apparatuur zoekt signalen op, peilt en onderschept ze. Het kan daarbij om vijandelijke signalen gaan. In ons land beschikt 102 Elektronische Oorlogvoering Compagnie (102 EOV-cie) van de landmacht over Electronic Measures-apparatuur (foto). Die dateert uit de jaren 90 en is evenals de Duitse apparatuur aan vervanging toe. Bovendien slinkt het arsenaal reservedelen en kreeg de compagnie andere taken. De leiding van het project berust bij Nederland. De eerste systemen komen waarschijnlijk rond of even na 2020 binnen. 

Streepje

Defensie-innovaties op Bright Day

Op een interactieve wijze kennis maken met de laatste innovaties van Defensie. Bezoekers van de onlangs gehouden Bright Day in de Expo Haarlemmermeer, het grootste Tech-festival van Nederland, konden daarvoor terecht op een speciaal 'Deflab-plein'. Defensie presenteerde zich tijdens het evenement als technisch en innovatief werkgever.

Ruim 150 defensiemedewerkers waren (onder leiding van DMO) betrokken bij tal van presentaties, waarin de innovaties van de defensieonderdelen werden gevisualiseerd. Dat gebeurde rond de thema's future mobility, future warfare, robots & superhumans en future sustainability. Denk bijvoorbeeld aan cargo-drones, E-bikes, gerecyclede kleding, serious gaming en technologisch hoogstaande trainingsmiddelen.

Natuurlijk werden op het evenement de diverse militaire- en burgervacatures onder de aandacht gebracht, evenals de mogelijkheden als reservist of werkstudent bij de krijgsmacht in dienst te komen. Bij de meer dan 22.000 bezoekers was daar veel belangstelling voor.