Tekst Evert Brouwer

Fijne F-35

Deze maand zijn de 1e Australische F-35’s geland op RAAF Williamtown. “Een indrukwekkend veld met een even indrukwekkende splinternieuwe infrastructuur”, meldt directeur Operaties van de luchtmacht, commodore André Steur. “Het is goed om met onze Australische partners nog eens door alle aspecten van de F-35 heen te lopen. Leren van elkaar zoals we dat op vele vlakken doen met onze internationale partners.” De toestellen werden officieel onthaald door minister van Defensie Christopher Pyne. (foto: RAAF). 

Dure destroyer

Bath Iron Works heeft de 3e en laatste onderzeebootjager (destroyer) van de Amerikaanse Zumwaltklasse gepresenteerd. De bouw van de toekomstige Lyndon B. Johnson, vernoemd naar de 36e president van de Verenigde Staten, heeft net zoveel voeten in de aarde als die van de zusterschepen Zumwalt en Michael Monsoor (foto). De Monsoor komt volgende maand in dienst van de US Navy. De schepen zijn veel duurder geworden door de niet aflatende stroom aanpassingen. Om geld te besparen heeft de Johnson bijvoorbeeld een stalen brug gekregen, terwijl de andere 2 er één hebben van composiet. (Foto US Navy/Jasen Moreno-Garcia) 

Mini-Iran

De Iraanse marine heeft 2 nieuwe mini-onderzeeboten in gebruik genomen. De Ghadir-942 en 955 zijn bedoeld voor operaties in ondiep water, bijvoorbeeld in de Perzische Golf. Ze zijn voorzien van apparatuur om sonar te misleiden en kunnen onder water torpedo’s en zeemijnen afvuren. De Iraanse marine heeft al sinds 2007 mini-onderzeeërs, waarvan er al 5 in dienst waren. Ze zijn bedoeld voor korte missies. Voor de 9 bemanningsleden is aan boord dan ook geen slaapgelegenheid. 

Robuuste Rus

De Beriev vliegtuigfabriek in Taganrog heeft weer een vernieuwde airborne early warning and control (AEW&C) A-50U overgedragen aan de Russische Aerospace Forces. Het toestel is door het gebruik van andere kunststofmaterialen veel lichter en heeft moderne Shmel-M communicatieapparatuur aan boord. Bovendien is er gedacht aan comfort voor de bemanning, die in de oudere versie nogal te wensen overlaat. Tot nu toe heeft de Russische luchtmacht 4 van deze gemoderniseerde vliegtuigen ontvangen. Daarnaast vliegen nog eens 14 Beriev A50's in de oude configuratie. Het toestel, gebaseerd op de Ilyushin II-76, dateert van eind jaren 70. 

Panamese turboprop

Panama’s Marineluchtvaartdienst, de Servicio Nacional Aeronaval (SENAN), heeft een nieuw Beechcraft King Air 350-vliegtuig in dienst genomen. Het toestel zou zo’n 9 miljoen euro hebben gekost en is gekocht bij Finmeccanica (nu Leonardo). De Beechcraft breidt de intel- en verkenningsmogelijkheden uit en kan ook worden ingezet bij reddingswerk (search & rescue). President Juan Carlos Varela onderstreepte bij de presentatie de vitale rol die het vliegtuig krijgt in de strijd tegen drugscriminaliteit.