Tekst Jack Oosthoek
Foto Remco Lassche (Studio 33C)

“We kunnen het niet meer alleen”, is een veelgehoorde kreet in de Defensie Materieel Organisatie. Met de intrede van de term Gouden Driehoek wordt aangegeven dat Defensie, kennisinstituten en industrie samen moeten optrekken om het beste, meest innovatieve materieel te verwerven voor Defensie. Materieelgezien richt de schijnwerper op bedrijven of kennisinstituten die een binding met DMO hebben. Deze maand Safety Masters in Helmond, leverancier van militaire garderobe.

‘Defensie is min of meer de kurk waarop ons bedrijf drijft’

“Safety Masters zijn masters in safety.” Directeur-eigenaar Eric Hendriks gelooft er heilig in. Defensie, waar bescherming en veiligheid met stip staan genoteerd, kennelijk ook. Anders had het ministerie de 6 personeelsleden tellende onderneming niet als kledingleverancier binnengehaald, zoveel is wel zeker. Tel uit die winst: brandweerpakken, camouflagejassen (parka’s), vliegeroveralls (ook voor technici en loadmasters), marine-kleding, thermische isolatiejassen, witte camouflage tegen de sneeuw en in februari 2019 ook ondergoed. Misschien in de toekomst gevechtslaarzen...? Safety Masters gaat geen zee te hoog. “Hoewel wij met brandweerregio’s en de Belgische krijgsmacht ook andere klanten hebben, is Defensie min of meer de kurk waarop ons bedrijf drijft”, zegt Hendriks.

Safety Masters is betrokken bij de productie van veel militaire kledingstukken.

‘Wil je een militair gemotiveerd houden, dan moet de kwaliteit van de kleding altijd goed zijn’

Niet eenvoudig

De samenwerking duurt alweer 4 jaar. In het begin liep het contact een tikje stroef, herinnert Hendriks zich. “Defensie is een grote en gesloten wereld waarin het om miljoenencontracten gaat. Niet eenvoudig om er als onbekend bedrijf met een relatief klein product binnen te komen. Bovendien was het een tijd van bezuinigingen. Toch ging ik mee naar beurzen en sprak belangrijke mensen. In de loop der tijd lukt het steeds beter om kleine opdrachten binnen te halen.”

Volgens Hendriks ligt de lat bij de krijgsmacht hoog als het om de kwaliteit van de militaire garderobe gaat. Anderzijds mag er qua vernieuwing af en toe best wat alerter gereageerd worden, vindt hij. Al begrijpt ook Hendriks dat dit de afgelopen jaren door financiële krapte moeilijk kon. “Toch”, beklemtoont hij, “is geld uitgeven aan kleding wat anders dan aan F-35-gevechtsvliegtuigen. Wil je een militair gemotiveerd houden, dan moet de kwaliteit van de kleding altijd goed zijn en dient die voldoende bescherming te bieden.”

Safety Masters wist ook de Belgische krijgsmacht als klant te strikken.

‘In mijn ogen kan er in een aanbesteding meer dan veel inkopers denken’

Tot achter de komma

Hendriks omschrijft de samenwerking met onderdelen als de Defensie Materieel Organisatie en het Kleding- en Persoonsgebonden Uitrusting Bedrijf als ‘heel prettig’. “Maar doordat inkopers vrijwel alles inkopen, hebben ze minder affiniteit met een product op zich. De procedure staat centraal. Alles moet tot achter de komma kloppen, wat tot ambtenarij en bureaucratie leidt. In mijn ogen kan er in een aanbesteding meer dan veel inkopers denken. Aan de andere kant hoeft samenwerking niet perfect te zijn. Als er geen probleem valt op te lossen, praat je nooit met elkaar.”

Ondernemer Eric Hendriks hoopt nog lang zaken te doen met Defensie.

Safety Masters hoopt zijn steentje nog lang te kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de militaire garderobe. Door de recente overname van BSST Holland levert het bedrijf sinds kort kogel- en steekwerende vesten. “Deze moeten ons in de toekomst in zowel binnen- als buitenland naar een hoger niveau brengen.”

Het magazijn van Safety Masters ligt vol defensiekleding zoals brandweerpakken.

‘Plotseling zat ik als werktuigbouwkundige in de ’sales''

“Ik dacht: waar begín ik aan!”

Voordat hij Safety Masters begint, staat de in die tijd vrijwillig brandweerman Eric Hendriks (“die kick als je die pieper hoort…”) op de loonlijst van een technische groothandel in Helmond. Na de overname van een bedrijf wordt hij bedrijfsleider van de afdeling Bedrijfs- en Beschermende Kleding. Net als een brandweerman op zoek naar het avontuur, zet de met handelsgeest behepte Hendriks in 2003 Safety Masters op poten. “Plotseling zat ik als werktuigbouwkundige in de ’sales’. Ik dacht: waar begín ik aan!” De ‘schade’ zou meevallen. Als 1e grote opdracht produceert hij bedrijfskleding voor personeel van de gemeente Helmond. Vandaag de dag rekent hij 1 van de grootste werkgevers van ons land tot zijn klanten.

Het Helmondse Safety Masters is een toonaangevende speler op de markt voor militaire kleding.