11

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 05

Reaper komt naar Leeuwarden

Onbemand toestel aangeschaft

Directeur Defensie Materieel Organisatie vice-admiraal Arie Jan de Waard heeft deze week een overeenkomst getekend met de Verenigde Staten voor de aanschaf van 4 MQ-9 Reapers. 

De ondertekening vond plaats tijdens de Farnborough International Airshow in Engeland. In 2015 werd de aanschaf nog uitgesteld. Dankzij het extra geld van het huidige kabinet kan Defensie de (onbewapende) toestellen alsnog aanschaffen. De verwachting is dat de Reapers vanaf de zomer van 2020 naar Nederland komen.

Vice-admiraal Arie Jan de Waard en de Amerikaanse luitenant-generaal Charles Hooper ondertekenden de Letter of Acceptance.


De MQ-9 Reaper is een zogenoemde MALE UAV (medium altitude long endurance unmanned aerial vehicle). Dit onbemande vliegtuig is 24 uur per dag tot circa 13 kilometer hoogte inzetbaar. De toestellen zijn wereldwijd inzetbaar voor uiteenlopende (observatie)missies. De verzamelde informatie wordt gebruikt voor inlichtingenproducten die een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan militaire missies. Ook kan het gaan om humanitaire operaties of steunverlening aan civiele autoriteiten.

De Reaper is vanaf een grondstation bestuurbaar.

Met de overeenkomst zijn niet alleen de toestellen gemoeid, maar ook sensoren als camera’s en grondstations. Een MALE UAV-systeem bestaat uit 4 toestellen en 4 grondstations. Hiervan zijn 2 grondstations nodig voor vluchten vanaf de thuisbasis en 2 voor het opstijgen en landen vanaf een inzetlocatie. Contact tussen de verschillende onderdelen van het systeem gebeurt per satellietverbinding. 


De Reapers worden ingedeeld bij het 306 Squadron dat opnieuw wordt geactiveerd en gaat opereren vanaf Vliegbasis Leeuwarden.