03

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 05

In 't kort

Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie

Extra brugleggers

Defensie, met name de genietroepen, krijgt de beschikking over nog eens 3 moderne Leguaan-brugleggers.

Eerder sloot Nederland een overeenkomst met leverancier Krauss Maffei Wegmann voor de levering van 5 Leguaan-brugleggers op Leopard 2-onderstel (op de foto een oudere versie). Dit is als één gezamenlijk project gerealiseerd met Duitsland, dat 7 van deze voertuigen aanschafte. Beide landen werken ook samen bij onderhoud, opleidingen en training. De bruglegger kan in zeer korte tijd en onder moeilijke terreinomstandigheden een brug van 24 meter neerleggen. Hiermee kunnen (gevechts)eenheden kleine rivieren en andere hindernissen passeren. De levering van de eerste Nederlandse bruglegger staat gepland voor juni 2019.

Het was niet het enige succes voor KMW deze week: ook Finland schaft de Leguaan aan.

Streepje

Nieuwe satelliet

Het Zweedse Network Innovations heeft de eerste 8 moderne CCT200-systemen verstrekt die de huidige generatie tactische trailers voor militaire satellietcommunicatie (MILSATCOM) vervangen.

In totaal koopt Defensie 82 van deze mobiele en snel inzetbare systemen. De krijgsmacht heeft in toenemende mate behoefte aan flexibele, mobiele communicatie over grote afstanden. Om in deze behoefte te voorzien neemt Defensie deel aan het project Wideband Global Satcom (WGS). Hiervoor zijn operationeel inzetbare satellietterminals nodig. De bestaande Tactische Trailers (TT) zijn de afgelopen jaren zeer intensief en in zeer zware omstandigheden gebruikt en vertonen veel mankementen.

De CCT200 is nog niet inzetbaar. Daarvoor moet het ankerstation in Lauwersmeer worden aangepast en de toekomstige gebruikers volgen nog een opleiding. Eind oktober vindt de eerste systeemtest plaats. De komende maanden worden de vervoers- en stroomoplossing uitgewerkt en het personeel opgeleid. Het systeem moet in 2019 operationeel zijn.

Streepje

Amerikaanse eer

DMO’er luitenant-kolonel Nico van Lith heeft de Amerikaanse Joint Service Commendation Medal gekregen.

De medaille werd hem toegekend voor zijn inzet als Logistics Plans Officer op Camp Arifjan in Koeweit. Hij nam daar deel aan de missie Operation Inherent Resolve. Met zijn inzet, kennis en ervaring heeft Van Lith bijgedragen aan het succes van de missie. Luitenant-kolonel Nico van Lith is werkzaam als projectleider binnen het cluster Advies en Assistentie van de Defensie Materieel Organisatie.

Streepje

Defensie en duurzaamheid

Defensie speelt een belangrijke rol in de expositie over duurzaamheidsinitiatieven.

De tentoonstelling staat in de hal van het ministerie van Economische Zaken en is gericht op de rijksbrede ambitie: Nederland circulair in 2050.

De ambitie is alleen te verwezenlijken door meer en beter hergebruik van producten en het gebruiken van voorwerpen met een langere levensduur. Ook moet het slim ontwerpen van producten zorgen voor minder gebruik van grondstoffen. De expositie laat de keten zien van afval naar grondstof naar eindproduct. Dit gebeurt aan de hand van voorbeelden op het gebied van ondernemen in de mode- en textielbranche.

Defensie heeft hierbij namens de Rijksoverheid een voortrekkersrol. Zo staat er een picknicktafel die bestaat uit 48% gebruikte gevechtskleding, 48% landbouwplastic en 4% granulaat. Het deel dat bestaat uit oude gevechtskleding wordt gewonnen uit een hoeveelheid van 250 kilo. De picknicktafels staan inmiddels ook bij het KPU-bedrijf in Soesterberg.
De expositie is vanaf 1 oktober ook te zien op het ministerie van Defensie.

Streepje

Wifi in de klas

Een maand na de officiële aftrap van het project Dridef van het Commando Landstrijdkrachten kon de eerste mijlpaal al gevierd worden. Doel is het leveren van draadloos Business Internet op ongeveer 30 locaties.

Directeur van het Joint IV Commando Ron Kolkman en Plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten generaal-majoor Kees Matthijssen hingen samen de vlag uit op de Dumoulinkazerne in Soesterberg. Beiden hebben zich in de IT Governance Board (ITGB) persoonlijk sterk gemaakt om het project tot stand te brengen.

Het draadloze internet is een belangrijke randvoorwaarde voor de opleidings- en trainingscentra van de landmacht. Met de oplevering van draadloos internet kunnen de opleidingen beter vorm worden gegeven met gebruik van moderne onderwijsleermiddelen zoals tablets en digitale schoolborden.

Medio 2019 zijn naar verwachting alle locaties in Nederland voorzien van draadloos Business Internet op de werkplek.

Streepje

LesScania

Het Materieel Logistiek Commando van de Koninklijke Landmacht heeft de allereerste Scania vrachtauto in ontvangst genomen. Het betreft een ‘pre-serievoertuig’ van de Scania lesauto. Vanaf november levert Scania in totaal 71 lesvoertuigen met dubbele bediening, waarvan er 65 stuks worden uitgevoerd als 6x6 10-tons vrachtwagen met containerframe en 6 als trailer-trekker.

De eerste Scania lestruck is bedoeld voor het beproeven van een aantal praktijkaspecten. Eerder onderging het voertuig al diverse tests bij Scania in Zweden en nu kunnen deskundigen van de landmacht dit specifieke model nader verkennen en beoordelen op  geschiktheid .