Tekst Evert Brouwer
Foto archief ministerie van Defensie

Onbemande Belg

De Belgische marine heeft een week lang tests uitgevoerd met de Schiebel Camcopter S-100. Het in Oostenrijk gebouwde onbemande verkenningstoestel kan maximaal 6 uur in de lucht blijven, heeft een plafond van 5.500 meter en kan met een snelheid van 220 kilometer per uur vliegen. De Verenigde Arabische Emiraten heeft al 40 van deze UAV’s in gebruik en Australië heeft onlangs een bestelling geplaatst. De Nederlandse marine keek overigens mee in de haven van Zeebrugge, waar het fregat Zr.Ms. Tromp aan de kade lag.

https://www.youtube.com/watch?v=ZaQhxbrc84I

Nieuwe fregatten

Om Down Under te blijven: aan het einde van het volgende millennium beschikt de Australische marine over 9 nagelnieuwe fregatten. De regering van premier Turnbull maakt een slordige 25 miljard vrij voor het Future Frigate Project. Australië haakt aan bij het Britse City-class Type 26-project van BAE Systems. ASC Shipbuilding in Zuid-Australië gaat de fregatten bouwen.

De eerste van deze nieuwe Hunterklasse komt pas over zo’n 10 jaar in de vaart. Dat is ongeveer 5 jaar na de lancering van de eerste Type 26. De Australische marine hoopt daarmee dat eventuele problemen met het nieuwe Britse platform al zijn opgelost. 

https://www.youtube.com/watch?v=WB0neHL6Jz8

Triton in de lucht

Meer defensienieuws uit het land van de kangoeroes, koalaberen en de aankomende Invictus Games. De Australische regering schaft 6 Northrop Grumman MQ-4C Triton onbemande verkenningstoestellen aan. Voor een bedrag van bijna 850.000.000,- krijgt het niet alleen de UAV’s, maar neemt het land ook deel aan een ontwikkelprogramma met de US Navy en worden 2 bases van de Australian Royal Airforce aangepast. (Foto: Northrop)

Spaanse Aegis

Het tweede deel van de Spaanse armada krijgt het beproefde Aegis wapensysteem aan boord. Het Amerikaanse parlement heeft de verkoop goedgekeurd. In ruil voor 860.4 miljoen Amerikaanse dollars kunnen nog eens 5 fregatten van het systeem worden voorzien. Het hele pakket herbergt onder meer MK 41 Baseline VII Vertical Launching Systems (VLS), 2 All-Up-Round MK 54 Mod 0 lichtgewicht torpedo’s, 20 SM-2 Block IIIB-missiles.

https://www.youtube.com/watch?v=dMUfDCrxR2U

Nieuwe ACV

BAE Systems mag het nieuwe amfibisch gevechtsvoertuig voor het Amerikaanse Korps Mariniers bouwen. Het contract voorziet in de levering van 30 van deze Amphibious Combat Vehicles. De eerste zouden volgend jaar al moeten instromen. Kostenplaatje: 168 miljoen. Uiteindelijk mikt het US Marine Corps op 204 nieuwe voertuigen met een waarde van zo’n 1 miljard. Het is de bedoeling dat bij elke nieuwe batch de ACV’s worden voorzien van de modernste apparatuur.

https://www.youtube.com/watch?v=LQXi2J87MPM

Weer mijlpaal Valor

Het project van de V-280 Valor komt steeds beter van de grond. Op de testlocatie van Bell in Amarillo, de Verenigde Staten, klom de kleine neef van de V-22 Osprey naar een hoogte van 500 voet (zo’n 150 meter). Voor een klein publiek vloog de tiltrotor vervolgens met ruim 320 kilometer per uur over de hoofden van de genodigden. Nog nooit vloog een helikopter zo snel. Het doel is uiteindelijk de grens van 500 kilometer per uur te slechten.

https://www.youtube.com/watch?v=723vkZxfqSU

Lange verlanglijst

De chef-staf van de Tsjechische krijgsmacht, luitenant-generaal Ales Opata, heeft de plannen bekend gemaakt om Defensie te moderniseren. Nu is er nog veel materieel afkomstig van de voormalige Sovjet-Unie (op de foto de BVP-2).

De komende 10 jaar besteedt het land dik 4 miljard in nieuwe spullen. Op het verlanglijstje staan 210 infanterie gevechtsvoertuigen, 50 houwitsers, 12 multipurpose helikopters, 2 transportvliegtuigen en (bewapende) onbemande toestellen. De investering komt bovenop het defensiebudget dat dit jaar met dik 10% is verhoogd tot zo’n 2 miljard.